Antalya

Denize atılan poşet ve plastik ürünlerini deniz anası zannediyorlar

Antalya'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü caretta carretanın deniz anasını yediği görüntüleri paylaştı. Detaylar haberimizde..

Denize atılan poşet ve plastik ürünlerini deniz anası zannediyorlar

Antalya'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü caretta carretanın deniz anasını yediği görüntüleri paylaştı. Caretta carettaların denize atılan plastikleri deniz anası zannedip tükettiğinin anlatıldığı videoyla ilgili görüşlerini aktaran Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği, bu kirlilik neticesinde birçok deniz kaplumbağası plastikleri deniz anası sanıp yiyebiliyor. Sindirim sistemini tıkıyor, dolayısıyla plastiği eritemiyor. Bu nedenle birçok deniz kaplumbağasının öldüğü literatürlerde de belirtiliyor" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarına deniz kaplumbağasının deniz anasını yerken görüntüleri koyuldu. Caretta carretaların denize atılan plastikleri deniz anası zannedip tükettiği anlatılan videoda; “Deniz kaplumbağaları deniz anaları ile de beslenir. Her iki canlı da deniz ekosisteminin birer parçasıdır. Plastik atıkları, deniz anası zannedip yiyen deniz kaplumbağaları ise yaşamlarını kaybetmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği”
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizlerde yoğun bir plastik kirliliğinin gözlemlendiğine dikkat çekerek, neden olunan kirliliğin deniz canlıların sonunu hazırladığını söyledi. Gökoğlu, “Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği, bu kirlilik neticesinde birçok deniz kaplumbağası plastikleri deniz anası sanıp yiyebiliyor. Sindirim sistemini tıkıyor, dolayısıyla plastiği eritemiyor. Bu nedenle birçok deniz kaplumbağasının öldüğü literatürlerde de belirtiliyor” diye konuştu.

“Denizler plastik çöplüğü haline geldi”
Denize atılan plastiklerin parçalanarak mikroplastikleri oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, suya sıçan plastiklerin sadece deniz canlılarına değil insanlara da zarar verdiğini açıkladı. Gökoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Mikroplastikler, en küçük organizmadan en büyüğüne kadar sirayet ediyor, dolayısıyla biz de içtiğimiz sulardan, attığımız tuzlardan, yediğimiz balıklardan veya diğer su ürünlerinden bunu alabiliyoruz. İnsanların çok dikkatli olması lazım, plastiği doğaya bırakmamaları gerekiyor. Plastik, doğada sıcağın etkisiyle toz haline gelip, sularla tekrar denize gidiyor. Denizler plastik çöplüğü haline geldi, öyle bir an gelecek ki; denizler plastik çöplüğü olacak.”

“Doğa içerisinde kendiliğinden eriyebilen ambalajlamaya geçmek lazım"
Son dönemde ambalajların artışının da plastik kirliliğini çoğalttığına vurgu yapan Prof. Dr. Gökoğlu, insanların neden olduğu çevre kirliliğinin önlenmesi için önerilerde bulundu. Gökoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Son zamanlarda ambalajlar çoğaldı, her ambalajda bir plastik var. Denizin içerisinde balıkçının ağı plastik, halatlar plastik, denizin içinde kullanılan ekipmanın büyük kısmı plastik olduğu için bunlar zaman içerisinde parçalandığı an mikroplastikler oluşturuyor. Özellikle Antalya bölgesinde seralar plastik, her yer plastik, tarımsal ilaç kutuları plastik, ilaçların içerisinde ambalajlar plastik. Plastiklerin suya ya da su kenarlarına atılmaması gerekiyor. Bunların geri dönüşüm kutularına atılıp, geri dönüşüme gitmesi gerekiyor. Ülkemizden Akdeniz'e de çok fazla plastik girişi var. Hükümetin mikroplastikleri azaltması gerekiyor, ambalajlardan kesin kaldırılması lazım. Doğa içerisinde kendiliğinden eriyebilen ambalajlamaya geçmek lazım. Engellemenin en güzel yolu; yeni yasalar çıkarıp, plastiği yasaklamak.”

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Aşırı yağış nedeniyle koca bir kaya parçası koparak evin kapısına çarptı
Bölgesel

Aşırı yağış nedeniyle koca bir kaya parçası koparak evin kapısına çarptı

Ev sakinleri gece büyük bir gürültüyle uyandı, deprem oluyor sandılar... Kapılarında koca bir kaya parçasıyla karşılaştılar.

ATSO’nun 142. yılında Kemer’de gurur gecesi Vergi rekortmenlerine ödüller takdim edildi
Bölgesel

ATSO’nun 142. yılında Kemer’de gurur gecesi Vergi rekortmenlerine ödüller takdim edildi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 142. Yıl Kemer Ödül Töreni ve Üye Buluşması yoğun bir katılımla Kemer’de gerçekleşti.

Antalya'ya şiddetli yağış uyarısı 6 İlçede taşımalı eğitime ara verildi
Bölgesel

Antalya'ya şiddetli yağış uyarısı 6 İlçede taşımalı eğitime ara verildi

Antalya'da beklenen şiddetli yağışlar için tedbirli olunması yönünde "turuncu kod" uyarısı yapıldı. Serik, Manavgat, Alanya, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde yarın taşımalı eğitime yarın bir gün ara verildiği açıklandı, vatandaşlara gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılar yapıldı.

Isparta'da maskeli gaspçı, 70 bin liralık parayı zorla havale ettirdi
Bölgesel

Isparta'da maskeli gaspçı, 70 bin liralık parayı zorla havale ettirdi

Isparta’da yüzü maskeli bir şahıs, gasp amacıyla girdiği evin sahibinin boğazına bıçak dayayarak 70 bin lira değerindeki parayı mobil bankacılık yoluyla zorla havale ettirdi.

Isparta'da besihanede yangın korkuttu 17 küçükbaş hayvan telef oldu tonlarca yem kül oldu
3. Sayfa

Isparta'da besihanede yangın korkuttu 17 küçükbaş hayvan telef oldu tonlarca yem kül oldu

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bir besihanede çıkan yangında 17 küçükbaş hayvan telef olurken, besihanede bulunan tonlarca hayvan yemi yanarak kül oldu.

Isparta Belediyesi, yangında evi yanan Hanife Kar için konteyner ev yapıyor
Bölgesel

Isparta Belediyesi, yangında evi yanan Hanife Kar için konteyner ev yapıyor

Isparta Belediyesi, Sütçüler ilçesine bağlı Kesme köyünde yangında evini kaybeden Hanife Kar için yapılacak konteyner evin zemin çalışmalarına malzeme desteğinde bulundu.