Denizli

Denizli Büyükşehir Belediyesi geçmişe sahip çıkıyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’nde 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonunu yaparak kente kazandıracak.

Denizli Büyükşehir Belediyesi geçmişe sahip çıkıyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’nde 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonunu yaparak kente kazandıracak.

Denizli'nin tarihi ve turizm değerlerine sahip çıkan Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’nde 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyon çalışmalarını yapacak. Bu kapsamda, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2005 tarih 801 sayılı kararı ile “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen Akköy Yukarı Cami’nin "rölöve" ve "restitüsyon" projeleri hazırlanarak "restorasyon" uygulamasının yapılmasına ilişkin Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi arasında protokol imzalanacak. İmzalanacak protokolle, 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen Akköy Yukarı Cami restorasyonu yapılarak kente yeniden kazandırılacak.

"Geçmişimize sahip çıkıyoruz"
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, kentin geçmişine tanıklık eden doğal ve kültürel varlıklara sahip çıkacaklarını belirterek, Denizli’deki tarihi değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için de çalıştıklarını söyledi. Akköy Yukarı Cami’yi yeniden ayağa kaldırmak istediklerini belirten Başkan Çavuşoğlu, “Akköy Mahallemizde bulunan Yukarı Cami’nin restorasyonunu yapacağız ve yeniden ayağa kaldırarak Yukarı Cami’yi şehrimize kazandıracağız. Bu önemli değerimiz de gelecek nesillerimize aktarılacak” dedi.

Akköy Yukarı Cami
Akköy Mahallesinde bulunan caminin, kubbesinin içindeki Osmanlıca yazıda Hicri 1327/ Miladi 1909-1910 tarihleri okunmaktadır. Camideki süsleme ve mimari özelliklerinden dolayı Osmanlı Döneminin batılılaşma sürecinde (18.-19. yy. da) inşa edilen camilerdendir. Kültür varlığı olarak tescil edilen yapının en önemli özelliği iç cephelerinde bulundurduğu, Denizli il sınırlarında bazı tarihi camilerde de görülen ve Denizli için karakteristik olan kalem işi süsleme unsurları barındıran özel camilerimizden olmasıdır. Yapıda dikdörtgen plan tipi uygulanmıştır. Caminin ana ibadet mekânının kuzey tarafında iki katlı ahşap mahfili bulunmaktadır. Caminin çatısı dıştan kırma çatılı, iç mekânın orta bölümü gizli kubbeyle örtülmüştür. Harimin (ibadet mekânının) güneybatı köşesinde ahşap minberi yer almaktadır. Caminin kuzey cephesinde, sonradan kapalı hale getirilen son cemaat yeri, altı adet ahşap direkle dışa açılmaktadır. Harimin kuzey duvarında sade bir mihrap nişi bulunmaktadır. Son cemaat yerinin doğu tarafına bir minare inşa edilmiştir. Temeli taş, üzeri kerpiç malzeme kullanılarak yapılmış olup, üzeri sıvalıdır. Çatısı kırma çatılıdır ve marsilya tipi kiremitle kaplanmıştır. Cami hariminin güney, doğu ve batı duvarlarındaki kalem işi süslemeler iki pano halinde iç cepheyi dolanmaktadır. Çiçek demeti motifi, bant halinde bütün cepheyi çevrelemektedir. İç bölümün duvarlarını süsleyen panolar ve kubbe içi harimin kuzey cephesindeki mahfil altındaki duvarlar, tamamen bitkisel motifler ve bunun yanında cami, terazi ve kandil tasvirleri ile bezenmiştir. Harimin tavanında, minberinde, kapısında, mahfilinde zengin oyma ahşap işçiliğini görmek mümkündür.

Denizli Büyükşehir Belediyesi geçmişe sahip çıkıyorDenizli Büyükşehir Belediyesi geçmişe sahip çıkıyorDenizli Büyükşehir Belediyesi geçmişe sahip çıkıyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kar yağışı şehir merkezini yeniden etkisi altına aldı
Bölgesel

Kar yağışı şehir merkezini yeniden etkisi altına aldı

Karabük’te kar yağışı öğle saatlerinden sonra şehir merkezinde yeniden etkili olurken, Meteoroloji hafta sonu için özellikle Karabük ve Bartın için kuvvetli kar yağışı uyarısında bulundu.

Manisa'da roketler il birinciliği için ateşlendi
Bölgesel

Manisa'da roketler il birinciliği için ateşlendi

Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Okul Sporları Hava Sporları (Roket) İl Birinciliği yarışmaları, Alaşehir ilçesinde gerçekleştirildi.

Malatya'da 150 işçinin kaldığı konteynerde korkutan yangın
3. Sayfa

Malatya'da 150 işçinin kaldığı konteynerde korkutan yangın

Malatya'da 150 işçinin kaldığı konteyner yatakhanede çıkan yangın büyük korku ve paniğe neden oldu.

SP İl Başkanı Altun: "Salon hangi tarihlerde müsaitse, o tarihlerde kongremizi gerçekleştirebileceğimiz açıkça ifade edilmiştir"
Bölgesel

SP İl Başkanı Altun: "Salon hangi tarihlerde müsaitse, o tarihlerde kongremizi gerçekleştirebileceğimiz açıkça ifade edilmiştir"

Saadet Partisi (SP) Kayseri İl Başkanı Erdal Altun; Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi salonunun, önceden planlanan başka bir program için tahsis edildiğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada; "Tarihler tarafımızdan esnek şekilde bırakılmış; hangi tarihlerde salon müsaitse, o tarihlerde kongremizi gerçekleştirebileceğimiz açıkça ifade edilmiştir" dedi.

Şişli'de 2 kişinin öldürüldüğü olayın şüphelileri adliyeye sevk edildi
3. Sayfa

Şişli'de 2 kişinin öldürüldüğü olayın şüphelileri adliyeye sevk edildi

Şişli'de biri hamile 2 kişinin öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 6 şüpheli adliyeye sevk edildi.

 Çorum'un 3 ilçesinde eğitime kar engeli
Bölgesel

Çorum'un 3 ilçesinde eğitime kar engeli

Çorum'da 1 ilçedeki tüm kademelerde, 2 ilçede ise taşımalı eğitime öğleden sonra ara verildi.