Denizli

Denizli’nin sürgün yeri şimdi Kaz Dağları olarak anılıyor | Denizli haber

Denizli’nin Çameli ve Beyağaç ilçeleri, şimdilerde temiz doğası ile şehrin Kaz Dağları olarak anılıyor.

 Denizli’nin sürgün yeri şimdi Kaz Dağları olarak anılıyor | Denizli haber

 Denizli’de bir dönem sürgün olarak adlandırılan ve kırsal kesimden dolayı birçok kişinin uğramak istemediği Çameli ve Beyağaç ilçeleri, şimdilerde temiz doğası ile şehrin Kaz Dağları olarak anılıyor.

Denizli’de geçmiş yıllarda kent merkezine uzak olması, sanayinin bulunmaması ve yüksek rakımda yer alması gibi birçok sorun olarak gösterilen Çameli ile Beyağaç ilçeleri, on binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapması ile dikkat çekiyor. Her geçen gün yatırımlar ile gelişen ilçeler, muhteşem doğası ve temiz havasıyla şehir hayatının stresinden kurtulmak isteyen vatandaşların uğrak noktası oluyor. Özellikle yazın kavurucu sıcaklardan kurtulmak isteyenlerin adresi olan ilçelerin havası ve suyu uzmanlar tarafından araştırılıyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü olarak Çameli ve Beyağaç ilçelerinde çalışma yürüten Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Akşit, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çameli ilçesini Kaz Dağları ile eşleştirdiğini söyleyen Dr. Selahattin Akşit, “Özellikle Çameli ve Beyağaç gibi merkeze uzak olan ilçeler, eskiden sürgün yeri olarak algılanırdı. Gelişmemiş ve uzak olduğu için insanlar gitmek istemezdi. Aslında uzak olan bu ilçeler dezavantaj değil, birçok avantaj kazanmış oldu. Doğaları daha iyi korundu ve temiz kaldı. Bu bölgenin 'Sakin Şehir' belgesini alması onlar için avantaj teşkil ettiğini görmekteyiz. Bizler coğrafya bölümü olarak bölgede hava kalitesi çalışmasını yürüttük. Sempozyumda da bu çalışmayı sunduk. Gayet kendi çevresinde temiz kaldı. Hatta hava kalitesini Kazdağı ile eşleştirdik. Hani Kazdağı için en fazla oksijenin bulunduğunu söylerler. Biz de diyoruz ki Çameli, Denizli'nin Kaz Dağları'dır. Bunu çalışmalarımızda adlandırdık ve bu konu ile ilgili makale yazdık. Bölgede sanayinin bulunmaması hava kalitesi açısından Çameli için avantaj teşkil etmiştir” dedi.

“Tarımsal ilaç kullanımının birtakım sıkıntılar oluşturacağını tespit ettik”
Beyağaç ilçesinde su kalitesinin korunması için eski geleneksel sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini belirten Dr. Selahattin Akşit, “Beyağaç ilçemizde su kalitesi ile ilgili öğrencilerimizle birlikte çalışma yaptık. İlçede tarımsal sulamanın yoğun olması su kalitesini nasıl etkileyeceği hakkında çalışmalar yürütmeye çalıştık. 2 senedir devam eden çalışmalarımızda tarımsal ilaç kullanımının birtakım sıkıntılar oluşturacağını tespit ettik. Arazide aldığımız örnekler ve laboratuvar çalışmalarında bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalabileceğimizi gördük. Ama biz bunların bir şekilde çözümlene bileceği konusunda hem fikiriz. Beyağaç eski geleneksel tarım sistemine döndüğü zaman bu tür sorunların üstesinden gelecektir” ifadelerini kullandı. İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 11
    ALKIŞ
  • 4
    BEĞENDİM
  • 3
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Bozayının domuzu yemesi fotokapana yansıdı.
Yaşam

Bozayının domuzu yemesi fotokapana yansıdı.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi sınırlarındaki Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında bir bozayının domuz yerken görüntüleri fotokapana takıldı.

Pamukkale Üniversitesinde adrese teslim kadro ilanı iddiası
Yaşam

Pamukkale Üniversitesinde adrese teslim kadro ilanı iddiası

Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) yeni atanacak iki öğretim üyesi için adrese teslim ilana çıkıldığı iddia edildi. Detaylar haberimizde..

Olaya karışan 4 güvenlikçinin görevden uzaklaştırıldı
Yaşam

Olaya karışan 4 güvenlikçinin görevden uzaklaştırıldı

Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, PAÜ Hastanesinde iki güvenlik görevlisinin terör gazisine yönelik uyguladığı şiddeti kınadı. Detaylar haberimizde...

Pamukkale Üniversitesinin yaptığı anket tepkiye neden oldu
Yaşam

Pamukkale Üniversitesinin yaptığı anket tepkiye neden oldu

Memnuniyet araştırmasında 11 sırada birden düşerek 81. sıraya gerileyen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), eksik yönlerini tespit edebilmek için ödüllü anket düzenledi.

Pamukkale Üniversitesi öğrencileri Destek AFAD Gönüllüsü oldu
Bölgesel

Pamukkale Üniversitesi öğrencileri Destek AFAD Gönüllüsü oldu

Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Programı ve Denizli İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Eğitim Şube Müdürlüğü işbirliği kapsamında Destek AFAD Gönüllüsü eğitimleri düzenlendi.

Pamukkale Üniversitesi “Ödül Kılavuzu” hazırladı
Bölgesel

Pamukkale Üniversitesi “Ödül Kılavuzu” hazırladı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) çeşitli kategorilerden oluşan “Ödül Kılavuzu” hazırladı. İTBF, ilk ödülünü 2025 yılında verecek.