Düzce

Diyabet için uzmanından öneriler

Düzce Atatürk Devlet Hastanesinden Uzman Dr. Mustafa Çalışkan diyabetten korunmak için Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.

Diyabet için uzmanından öneriler

DÜZCE(İHA) – Düzce Atatürk Devlet Hastanesinden Uzman Dr. Mustafa Çalışkan diyabetten korunmak için Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün Dünya Diyabet Gününde “Sessiz Pandemi Diyabet” başlıklı konferansta, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nden Uzman Dr. Mustafa Çalışkan bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Sağlık Bilimleri Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, öğretim elamanlarız ve öğrenciler katıldı.

“Her 10 kişiden 1’i diyabetli”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, diyabet hastalığının önemine vurgu yaparak, her 10 kişiden birinin diyabet olduğunu söyledi. 1920’li yıllarda, insülinin önemi anlaşıncaya kadar, hastaların dramatik olarak ölümü beklediğini ifade eden Şerif Demir, insülinin bulunmasıyla birlikte ölümlerin önüne geçildiğini dile getirdi. Son zamanlarda diyabet oranında ciddi bir artış olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Demir, kişilerin risklerini bilerek, ona göre yaşamlarını sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi. Diyabet hastalarının yüzde 90’nın tip2 olduğunu, bunun da beslenme şartları, yaşam şartlarına bağlı olarak meydana gelen sorunlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şerif Demir, bu durumun bilinçlenmekle ve bazı şeyleri değiştirmekle düzelebileceğini gösterdiğini vurguladı.

“Diyabetli oranı hızla artıyor”
Uzman Dr. Mustafa Çalışkan, Dünya çapında 557 milyon insanın diyabetle yaşadığını ifade ederek, bu rakamın 2019 yılındaki rakamlara göre 516 artış gösterdiğini söyledi. Diğer 541 milyon yetişkinde ise hastalığın erken bir aşaması olan prediyabet olduğunu dile getiren Çalışkan, bunun yanında çok sayıda kişinin de diyabetin farkında olmadan yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Çalışkan, diyabetle mücadelede özel ve kamu, devletin tüm kurumların ortak mücadele etmesi gerektiğinin de altını çizdi.

“Diyabetin görünmeyen yüzü görünenden çok daha fazla”
Diyabetin insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemesinin yanında daha birçok olumsuzluklara yol açtığının altını çizen Çalışkan, “2021 yılında diyabete yönelik küresel sağlık harcamalarının 966 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve 2045 yılına kadar 1 trilyona ulaşması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü, vakalarda en büyük artışı gören, orta ve düşük gelirli ülkelerin omuzlarında olduğunu söylüyor” dedi.
Diyabetle mücadelede öncelikli görevin insanların bilinçlendirilmesi olduğunun altını çizen Dr. Çalışkan, diyabetten korunmak için Akdeniz tipi beslenmeyi önererek; şeker kullanımını azaltmak, sigara kullanmamak, ağız sağlığına dikkat etmek, stresten kaçınmak, sağlıklı uyku düzeni, pestisitlerden uzak durmak gibi insanın yaşamını etkileyecek birçok unsura dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Diyabet hastalığında genetik etkilerinin de olduğunu söyleyen Çalışkan, anne karnındaki bir çocuğun bile annenin yediği içtiği şeylerden etkilenerek, ileride diyabet olma riskini artırdığını ifade etti. Uzman Dr. Mustafa Çalışkan, katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.
Konferans, yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir’in Dr. Mustafa Çalışkan’a teşekkür belgesi takdimi ile son buldu. İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?
Sağlık

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz.

Samsun'da Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu: “Çocuklara ev yemeği yedirilmeli”
Yaşam

Samsun'da Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu: “Çocuklara ev yemeği yedirilmeli”

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, çocukluk çağına kadar inen diyabet ve obezitenin asıl nedeninin fast food tarzı beslenme olduğunu belirterek, çocuklara ev yemeği yedirilmesi gerektiğini söyledi. Devamı haberimizde...

Diyabet hakkında az bilinen belirtilere dikkat
Sağlık

Diyabet hakkında az bilinen belirtilere dikkat

Diyabet, hem genç hem de yetişkin yaş grubunda sıklıkla karşımıza çıkabilecek hastalıkların başında geliyor.

Diyabet en çok gözleri etkiliyor
Sağlık

Diyabet en çok gözleri etkiliyor

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada diyabetin en çok görüldüğü Avrupa ülkesinin Türkiye olduğuna dikkat çekerek diyabetinin varlığından habersiz hastaların görme kaybı yaşama riski olduğunu açıkladı. Devamı haberimizde...

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH  23. Kez kapılarını açtı.
Bölgesel

Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı 2024 Antalya GROWTECH 23. Kez kapılarını açtı.

60 bin metrekare alanda; sera ve teknolojileri, sulama sistemleri ve teknolojileri, tohumculuk, bitki besleme ve bitki koruma ürün gruplarında lider firmaları uluslarası ziyaretçilerle buluşturuyor.

21 Kasım İzmir su kesintisi! Nerelerde etkili olacak
Kesintiler

21 Kasım İzmir su kesintisi! Nerelerde etkili olacak

21 Kasım Perşembe Günü İzmir'deki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün İzmir'in hangi ilçelerinde sular kesilecek. İşte ilçeler ve suların geleceği saatler