Bucaklı akademisyen Dr. Mehmet ULUSAN, doktorasını tamamlamasının gururunu Bucaklı eğitim gönüllüleri onuruna verdiği bir yemekle taçlandırdı.
Etkinliğe Bucaklı eğitim gönüllülerinin yanı sıra Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, Çeltikçi Belediye Başkanı Ramazan Ezin, Türkiye Kamu-Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, Memur-Sen Burdur Şube Başkanı Murat Bulut, Bucak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Doğan, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, MHP Bucak İlçe Başkanı İsmail Mutlucan, İLKSAN Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Torun gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca iş insanları, akademisyenler, ailesi ve dostları da bu anlamlı yemekte yer aldı.
MAKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında görevli, Türkiye’nin tanınmış pet sağlığı Hekimlerinden Dr. Mehmet Ulusan’ın liderliğini üstlendiği, “Saccharomyces boulardii Mitigates Fructose-Induced Non-Alcoholic Fatty Liver in Rats” başlıklı araştırma, tıp-sağlık bilimleri alanında dünyanın en prestijli dergilerinin bulunduğu “Q1” kategorisinde yer alan “Medicina” dergisinin Ekim 2024 sayısında yayımlandı.
Makalede Dr. Ulusan’ın yanı sıra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalından başarılı bilim İnsanı Doç. Dr. Mümin Alper ERDOĞAN, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Özkan ŞİMŞEK, Erciyes Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vehbi GÜNEŞ ve Televizyonlardaki sağlık programlarından tanınan Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Oytun ERBAŞ yer aldı.
Araştırma sonuçları, Saccharomyces boulardii adlı probiyotik mayanın, sıçanlarda “Karaciğer Yağlanmasını (steatoz) azaltabileceğini gösterdi. Başta tip 2 diyabet olmak üzere birçok hastalığın nedenleri arasında olan "karaciğer yağlanması", insanlar arasında %24-45 arasındaki oranlarda görülmektedir. Karaciğer yağlanması insanlar dışında yüksek süt verimine sahip ineklerde, evlerimizin vazgeçilmez bireyleri haline gelen kedi, köpeklerde ve uygun rasyonla beslenmeyen kuşlarda tedavi edilmemesi durumunda ölüme neden olan önemli bir hastalıktır. Bu nedenle araştırmadaki bulgular, hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Karaciğer yağlanması, günümüzde dünya genelinde yaygınlaşan, metabolik hastalıkların başında gelmektedir. Yağ birikimi sonucu karaciğerin fonksiyonları bozulabilmekte ve bu durum, karaciğer iltihabı, tip 2 diyabet, siroz ve hatta karaciğer kanseri gibi daha ciddi hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayabilmektedir. Karaciğer yağlanmasının koruyucu hekimlik uygulamaları ile önlenmesi, hem bireylerin sağlığı için büyük önem taşımakta hem de sağlık sistemleri üzerindeki yükü hafifletmektedir.
Saccharomyces boulardii, bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sistemi sağlığını iyileştiren bir probiyotiktir. Yeni yapılan bu araştırmada, bu probiyotiğin karaciğer üzerindeki etkileri incelenmiş ve Saccharomyces boulardii'nin karaciğer yağlanmasını azaltabileceği bulunmuştur. Bu bulgular özellikle beslenme düzeni ve yaşam tarzı faktörleri nedeniyle karaciğer yağlanması riski taşıyan bireyler için önemli bir umut vaat etmektedir.
Hayvan modellerinden elde edilen bu bulgular, Saccharomyces boulardii'nin karaciğer sağlığını korumaya ve iyileştirmeye yönelik potansiyelini ortaya koymaktadır. İnsanlarda da benzer etkilere sahip olabileceği düşünülmektedir. Bu, özellikle probiyotiklerin, bağırsak sağlığının ötesinde, karaciğer gibi organlar üzerindeki olumlu etkileriyle daha geniş bir tedavi alanına taşınması anlamına gelebilir.
İnsan sağlığı açısından bu bulgular, probiyotiklerin yeni tedavi seçenekleri yaratma potansiyeline işaret etmektedir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılan mevcut yöntemlerin çoğu, genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavilerine dayanırken Saccharomyces boulardii gibi doğal ve yan etkileri düşük olabilecek alternatiflerin, tedavi sürecine dahil edilmesi mümkün olabilir. Bu bulgu, özellikle karaciğer sağlığını iyileştirmeye yönelik daha fazla araştırma yapılmasının önemini vurgulamaktadır.
Araştırmacılar, karaciğer hastalıklarıyla mücadelede probiyotiklerin rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olmayı hedeflemektedir. Gelecekte yapılacak klinik çalışmalar, bu bulguların insanlar üzerindeki etkilerini de doğrulayabilir ve Saccharomyces boulardii gibi probiyotiklerin, karaciğer hastalıkları tedavisinde potansiyel bir seçenek olmasını sağlayabilir.
Dr. ULUSAN çalışmalarının sonuçları ve konuyla ilgili gelecekte planladıkları çalışmalar için şu sözleri söyledi: "Bu keşif, probiyotiklerin sağlık üzerindeki yararlarını daha geniş bir çerçevede ele alınmasına olanak tanımaktadır. Karaciğer yağlanması gibi önemli bir sağlık sorununun çözümünde, Saccharomyces boulardii'nin nasıl etkili olabileceğini daha derinlemesine incelemeye araştırma grubumuz olarak devam etmeyi planlamaktayız. Araştırmamızın, bu alandaki yeni tedavi yaklaşımlarının gelişmesine katkı sağlayacağını ve sağlık alanındaki önemli bir boşluğu dolduracağını düşünmekteyiz."
Doç. Dr. Mümin Alper ERDOĞAN
Prof. Dr. Vehbi GÜNEŞ
Prof. Dr. Oytun ERBAŞ
Yorumlar (0)