Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Burdur’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Burdur ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.
Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.
Burdur’u Barajlarla Donatıyoruz…
Burdur Akdeniz Bölgesinde tarım ve hayvancılık bakımından önemli potansiyeli olan illerinden birisi olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Biz de özellikle Burdur’un su kaynaklarını değerlendirerek zirai alanda gelişmesini hızlandırıyoruz. Bu bağlamda son 16 yılda 14 adet baraj ve 1 Gölet inşa ederek Burdur’un kalkınmasında önemli bir mesafe kat ettik.
Hizmete aldığımız barajların en önemlilerinden biri Karaçal Barajıdır. Barajın temelden yüksekliği 70 metredir. 76 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj, 56.970 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. 2013 yılında tamamlanmıştır. Bununla birlikte Burdur’da 7 baraj ve 1 göletin inşaatlarının da devam ettiğini açıkladı.
Münbit Topraklarımızı Sulamaya Açtık…
Son 16 yılda inşa edilen sulama projeleri ile 238.210 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve böylece bir tarım ve hayvancılık şehri olan Burdurlu çiftçilerin kazancına bereket getirerek yılda 357 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını açıklayan Aydın,’ Son 16 yılda 24 sulama tesisini hizmete aldık. Burdur’da inşa etmekte olduğumuz yeni sulama tesisleriyle sulanan alanlar artarken vatandaşların refah seviyesi ve kalkınması hızlanacaktır. İnşaatı devam eden 10 adet sulama tesisi ile sulanan alanlarımız artacak toprağa bereket katacaktır. ’dedi
Burdur’un da Uzun Vadeli İçmesuyu Problemi Olmayacak…
Burdur’da uzun vadede meydana gelebilecek içmesuyu problemlerini öngörerek çalışmaları buna göre devam ettirdiklerinin altını çizen Genel Müdür Aydın,’Bu bağlamda proje ve planlamalarını hazırladığımız tesisler ile Burdur şehir merkezi ve Bucak ilçe merkezine içmesuyu temin edeceğiz. Temelini attığımız Burdur İsale Hattı işi kapsamında yapılacak 21 km isale hattı ile şehrin acil içmesuyu ihtiyacını Gökpınar mevkiindeki içmesuyu kuyularından karşılayacağız. Uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını ise ileride inşa edeceğimiz Akçay ve Karakent göletlerinden temin edileceğini belirtti.
Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…
Aydın son olarak son 16 yılda Burdur merkez ve ilçelerinde inşa ettikleri 119 adet taşkın koruma tesisi ile; Burdur şehir merkezi, 10 ilçe, 11 belde, 51 köy ve 48.628 dekar arazi taşkınlardan korunduğu açıklayarak 10 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatlarının devam ettiğini açıkladı.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Yorumlar (0)