Satış fiyatı bizde 250 gr çikolata 450 TL. Birleşik Arap Emirliklerinde Araplar "Dubai Çikolatası" adıyla yeni bir marka ürettiler.
Şimdi tüm dünyada Dubai çikolatası furyası başladı.
Orjinali 200 gram olan ve üzerinde ebru desenleri bulunuyor
Dubai çikolatası, yalnızca bir tatlıdan öte, lüks bir yaşam tarzının sembolü haline de geldi.
38 yaşındaki Britanyalı Mısırlı girişimci Sarah Hamouda, basit bir yan iş olarak başladığı bu serüveni kısa sürede küresel bir başarıya dönüştürdü.
Dünyayı saran yeni çılgınlık: Dubai çikolatası nereden çıktı?
Halk arasında 'Dubai çikolatası' diye bilinen, künefe, fıstık kreması ve çikolata kaplamasından oluşan bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar (1.700 Türk Lirası) ödemeyi göze alanlar var.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD), Singapur'dan Yeni Zelanda'ya ve Güney Kore'den Türkiye'ye, dünyanın dört bir yanını yeni bir tür çikolata çılgınlığı sardı.
Deneyen veya henüz denememiş olan pek çok insan, bu çikolatanın hayatımıza nasıl girdiğini, nereden çıktığını ve halihazırda satılan ürünlerin sahte olup olmadığını merak ediyor.
Dubai çikolatasını kim icat etti?
Bu yeni trend lezzetin arkasında BAE'nin Dubai kentindeki "Fix Dessert Chocolatier" adlı bir dükkan var. 2021'de Britanyalı-Mısırlı girişimci Sarah Hamouda ve Filipinli şef Nouel Catis Omamalin'in kurduğu marka, bu çikolatayı icat ettiğinde ona "Can't Get Knafeh of It" adını verdi. Bu ad Türkçeye "Künefeye Doyamıyorum" diye çevrilebilir. Bu ismi Hamouda'nın eşi buldu.
Hamouda, ürünün dünya çapında yarattığı heyecanı "gerçeküstü" diye niteliyor. Dükkanının günlük siparişleri tek haneli rakamlardayken, şimdilerde dakikada 100 kadar sipariş gelebiliyor.
"Dürüst olmak gerekirse, bunun küresel bir tat olacağını hiçbir zaman düşünmedim," diyen Hamouda, bugün Kanada'dan Arjantin'e ve Romanya'ya kadar birçok kişiden mesajlar ve videolar aldığını ekliyor:
"Olanlar çılgınca."
Tarifin arkasındaki beyin olarak görülen Omamalin ise Arab News'e verdiği röportajda nostaljiden esinlendiğini söylüyor:
"Her zaman şeylerin nostaljisini yaparım. Belirli bir kültürün, hatta genel olarak herhangi bir kültürün çocukluk anılarına geri dönerim. Nostaljiyi düşündüğünüzde asla yanlış yapmazsınız."
Omamalin, "Künefe benim en sevdiğim Arap tatlısı," diyor.
Neyden yapılıyor?
Fix Dessert Chocolatier'e göre bu çikolata tabletleri, çıtır kadayıf, fıstık ve tahin ezmesinin çikolatadan oluşan bir dış kabuğun içine doldurulmasıyla yapılıyor. Ayrıca tabletin kendisi de fıstık kremasına batırılıyor.
İç ve dış dokuları birbirine son derece zıt. İç harcı ince kıyılmış çıtır künefe ve kremamsı fıstık ezmesiyle dolu yumuşak bir katmanken, dışındaki çikolata daha sert.
Deneyen gazeteci ve uzmanlar genellikle son derece olumlu yorumlarda bulunuyor.
Nerede satılıyor?
Can't Get Knafeh of It adlı çikolata hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, orijinal ürünün yalnızca Dubai'de teslimat yoluyla satılması.
Ürün o kadar hızlı ünlendi ki dolandırıcılar ve sahte üreticiler hemen bundan kar elde etmek için harekete geçti. Ürünün BAE dışına gönderilip gönderilmediğini araştıran birçok kullanıcı, Fix'in adını kullanan ve sepete en az 10 çikolata eklemeyi zorunlu tutan sahte internet siteleriyle karşılaştı.
Şirket, 13 Ağustos'ta Instagram'da paylaştığı bir gönderide müşterilerini sahte satıcılara inanmamaları konusunda uyardı.
Orijinal ürünler yalnızca Dubai'de mevcut ve sadece yerel saatle 14:00 veya 17:00'da Deliveroo üzerinden sipariş edilebiliyor.
Öte yandan Hamouda, TODAY'a yaptığı bir açıklamada, "Hazırlık aşamasında birçok heyecan verici plan tasarladıklarını ve bir gün dünyanın dört bir yanında bu lezzete ulaşılabileceğini" belirtti. Şu anda ise dünyanın farklı bölgelerindeki yüzlerce talebi karşılayabilecek durumda olmadıklarını ekledi.
Yorumlar (0)