Alerji, bağışıklık sisteminin genellikle zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Vücut, polen, toz, küf gibi bazı maddeleri "tehdit" olarak algılar ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu süreçte histaminler salgılanır, bu da kaşıntı, göz sulanması, hapşırma ve deri döküntüleri gibi belirtilere yol açar.
Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve modern yaşamın getirdiği kirlilik alerji gelişimini tetikleyebilir. Alerjinin mekanizması hala tam anlaşılmasa da, özellikle genetik ve çevresel etkenlerin birleşimi nedeniyle bağışıklık sisteminin bu yanlış alarmı verdiği düşünülüyor.
Küf, polen ve toz gibi alerjenlere maruz kaldığında alerjik reaksiyon gösteren kişilerin sayısı oldukça fazla olsa da, nadiren çok tuhaf şeylere alerjisi olan kişiler de görülüyor. İşte bu tuhaf alerjilerden bazıları!
Su alerjisi
Evet, yanlış duymadınız! Bazı insanlarda suyla temas sonrası ciltte ürtiker benzeri kızarıklıklar oluşuyor. Neyse ki, çok nadiren görülen su alerjisi kızarıklıklar oluşmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra kayboluyor ve cilt eski haline geri dönüyor.
Klor alerjisi
Klor alerjisi bazı insanlarda klorla temas ettikten sonra mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı gibi sindirim sistemi sorunları şeklinde ortaya çıkıyor. Bu belirtiler genellikle klorlu suyla temas durumunda veya klor içeren gıdalar tüketildiğinde görülüyor.
Örneğin Bir Olimpiyat yüzücüsünün klora alerjisinin olduğunu öğrenmesi pek de iyi bir durum olmasa gerek; 6 kez yüzme dalında Olimpiyat altın madalyası kazanmış olan Amy Van Dyken ve 5 kez altın madalya almış olan Thorpe bu garip alerjiye sahip iki sporcu...
Gazete mürekkebi alerjisi
Amerikalı muhabir Michael Dresser Baltimore Sun Gazetesi'nde 38 yıl çalıştıktan sonra, gazete mürekkebinde bulunan çam reçinesine alerjisi olduğunu keşfetti. Bu alerji nedeniyle Dresser, göz çevresinde şişlik ve tahriş meydana geldiğini ve mürekkebin yıllar içinde çeşitli cilt sorunlarına neden olduğunu söylüyor.
Teknoloji alerjisi
Manchester'da yaşayan Debbie Bird adlı kadın, cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer modern teknolojilerden kaynaklanan elektromanyetik etkilere karşı aşırı hassas. Teknolojik cihazlar Bird'de ağrılı bir döküntüye neden oluyor ve göz kapakları şişiyor. Bu nedenle evini teknolojik cihazlardan arındırarak yaşıyor. Dış elekromanyetik etkileri minimuma indirgemek için evinin duvarlarını özel karbon alaşımlı bir boyayla kaplatan, pencerelere koruyucu filmler taktıran kadın, geceleri elektromanyetik etkileri sıfırlayan gümüş kaplamalı bir cibinliğin altında uyuyor.
Ahşap alerjisi
Bazı insanların belirli ahşap veya talaş türlerine alerjisi vardır. Kağıda dokunamama, kalem kullanamama veya ahşap bir mobilyayı kullanamamak garip gelse de ahşap alerjisi o kadar güçlü olabilir ki cildin yanmış gibi kıpkırmızı görünmesine neden olabilir.
Güneş alerjisi
Dünyada çok az insan bu alerjiden muzdarip olsa da, ultraviyole ışınlarına veya çoğu kez görünür güneş ışığına maruz kalmanın, cildin hem kapalı hem de açık bölgelerinde ortaya çıkabilen ürtiker veya kurdeşen vakalarına neden olduğu görülür.
Et alerjisi
Bazı kişilerde alfa-gal adı verilen bir karbonhidrata karşı antikor gelişmesi nedeniyle et alerjisi gelişebilir. Bu karbonhidrat tüm etlerde bulunur (örneğin sığır eti, kuzu eti, keçi eti). Alfa-gal antikoru olan bir kişi et yediğinde, histamin adı verilen kimyasalın salınmasını tetikler. Etin tüketilmesinden genellikle 4-8 saat sonra, kaşıntı, kurdeşen veya şişlik gibi alerjik semptomlar ortaya çıkar.
Papatya çayı alerjisi
Papatya çayı, yabani ot hassasiyeti olan bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Semptomlar alerjik rinit semptomlarından anafilaktik şoka kadar değişebilir, ancak böyle şiddetli bir reaksiyon nadiren görülür.
Soğuk hava alerjisi
Soğuk hava, bazı kişilerde yaygın kaşıntı, kurdeşen, şişlik gelişmesine neden olabilir. Soğuk hava alerjisine sahip olanlar kendilerini sıcak tutacak giysiler giyerek bu sorunu atlatmaya çalışırlar.
Ter alerjisi
Ter alerjisinin nedenleri belirsiz olsa da, bazı kişiler kendi terlerine karşı aşırı duyarlı olabilirler. Su, sodyum ve toksinlerin salınmasının yanı sıra ciltteki pH değişiklikleri bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Para alerjisi
Cara Duncan adlı bir öğrencinin madeni paralara alerjisi var. Ailesi bu nedenle Cara'ya okula giderken harçlık vermiyor. Metal paralardaki nikel, ellerinde yaralar açılmasına neden oluyor ve eldiven giymek zorunda kalıyor.
Yorumlar (0)