Isparta / Eğirdir (Eğridir)

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Başkan Veli GÖK; ‘Üreticimize, çiftçimize tarımsal faaliyette fayda sağlamak istiyoruz.’ dedi.

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Isparta’nın Eğirdir İlçesinde ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi bugün gerçekleşti. Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Eğirdir Belediyesi işbirliği ile Eğidir’de denemesi yapılan ‘Kuzugöbeği’ mantarından Nisan ve Mayıs aylarında başarılı sonuç alınması bekleniyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök yaptığı açıklamada; ‘Ülkemizde kişi başına düşen arazi miktarı diğer bölgelerle kıyasladığımızda daha az olduğu için Eğirdir’de kişi başına ortalama 6 dekar gibi tarımsal faaliyette bulunuluyor. Dolayısıyla elmacılığın yanında ek gelir kaynaklarına da ihtiyaç var. Bunu bir dönem ‘Kültür Mantarcılığı’ ile ilçemizde başlamıştık. Şu anda 800 ailemiz bu anlamda üretim yapıyor, 2022 yılı sonunda 15 bin ton üretimle ve 3 bin kişi istihdam sağlıyor. Yeni ürünlerle bunu devam ettirme amacındayız. Dar ve küçük alanda tarımsal faaliyette nasıl para kazanılır düşüncesi ile Mersin’deki Araştırma Enstitümüzün yapmış olduğu bir çalışmayı bizde ilçemizde bir deneyim yapıp belki bundan sonraki süreçte bölgemizdeki çiftçilerimize de önerebilir hale geliriz, inşallah buda bölge halkının ekonomisine tarımsal faaliyetlerde katkı sağlar diye düşünüyoruz. Üniversitelerimizin, Araştırma Enstitülerimizin bizim için çok önemli olduğunu biliyoruz. Üreticilerimize, çiftçilerimize tarımsal faaliyetlerde katkı sağlamak istiyoruz, ülkemiz tarımındaki bilgileri ve deneyimleri çiftçilerimizle buluşturup, bu yapılacak faaliyetlerle kırsalda yerinde çözümler ile bölge insanımıza fayda getirmeyi planlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Mersin’in Erdemli İlçesinde faaliyetini sürdüren ve Türkiye’de ilk defa yetiştirilmeye başlanan ‘Kuzugöbeği’ mantarcılığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde başarıyla denemesi yapılmıştı. Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ve Teknik ekibi de geçtiğimiz ay Mersin’in Erdemli İlçesine teknik gezi düzenlemişti.
Bugün ise Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Araştırmacı Dr. Atilla Ata ilçemize geldi.
Eğirdir Park ve Bahçeler Biriminde bir alanda ‘Kuzugöbeği’ mantarının ilk denemesi yapılarak mantar fidanı toprakla buluştu.
Araştırmacı Dr. Atilla Ata yaptığı açıklamada; ‘Şu an Eğirdir koşullarında ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi ve kurulmasını gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz Nisan veya Mayıs aylarında bu araziden ‘Kuzugöbeği’ni elde etmek. Biliyorsunuz ‘Kuzugöbeği’ çok değerli bir mantar. Hem insan sağlığında ilaç olarak kullanılan, aynı zaman da da mutfaklarda vazgeçilmez bir gıda. Biz bu çalışmalarla bu mantarın bulunurluluğunu artırmaya çalışıyoruz. Eğirdir koşullarında bu yıl denemesinin gerçekleştiriyoruz, iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz.’ İfadelerini kullandı.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, " bizlere yardımcı olan ve her türlü desteği sağlayan teknik ekiplerimizle bilgi paylaşımını koordine eden başta Erdemli Kaymakamı Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu’na, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü’ye ve Eğirdir’e gelerek bizlere destek veren Araştırmacı Dr. Atilla Ata’ya çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 19 Nisan hava durumu
Bölgesel

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 19 Nisan hava durumu

Isparta, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli 19 Nisan Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 19 Nisan Cuma hava durumu rapor

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü personel alımı yapacak
Bölgesel

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü personel alımı yapacak

Isparta Valiliği bünyesinde kurulu bulunan 112 Acil Çağrı Merkezinde Isparta Orman İşletme Müdürlüğü adına, 7 (Yedi) ay süreyle 5 adet çağrı yönlendirici çağrı yönlendirici personel alımı yapılacak.

Heimlich manevrasıyla boğazına şeker kaçan öğrencisini kurtardı
Bölgesel

Heimlich manevrasıyla boğazına şeker kaçan öğrencisini kurtardı

Isparta’da boğazına şeker kaçan ilkokul öğrencisi Heimlich manevrası ile kurtarıldı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Camiye namaza giden adam namaz esnasında kalp krizi geçirdi
Bölgesel

Camiye namaza giden adam namaz esnasında kalp krizi geçirdi

Isparta’da akşam namazı için camiye giden adam, namaz esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

 Isparta'da kaçak içki operasyonu
3. Sayfa

Isparta'da kaçak içki operasyonu

Isparta’da jandarma, çevre illerden getirilen toplam 211 litre kaçak içkiye el koyarken, 4 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Eğirdir Gölü'nde temizlik devam  ediyor
Yaşam

Eğirdir Gölü'nde temizlik devam ediyor

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı Arama Kurtarma Timi, Eğirdir Gölü’nde şehrin içme suyunu temin eden terfi merkezindeki emiş pompalarının bulunduğu bölgede oluşan yosunlaşmayı temizledi.