En yüksek istihdam ve maaş hangi bölümlerde? TÜİK'ten 2023 verileri

TÜİK'ün "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" raporuna göre lisans mezunları arasında en yüksek istihdam oranlarına sahip bölümler özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik oldu.

En yüksek istihdam ve maaş hangi bölümlerde? TÜİK'ten 2023 verileri

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" raporu açıklandı. Rapora göre, lisans ve ön lisans mezunlarının hangi bölümlerden mezun olduktan sonra en yüksek istihdam oranlarına sahip oldukları belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" raporuna göre, lisans mezunlarının 2023 yılında kayıtlı istihdam oranı yüzde 75,6'ya yükseldi.

Bu oran, 2022'de yüzde 75,1'di. Ön lisans mezunları için ise 2022'de yüzde 67,3 olan kayıtlı istihdam oranı, 2023'te yüzde 67,7 olarak gerçekleşti.

İŞTE EN YÜKSEK İSTİHDAMA SAHİP BÖLÜMLER

Lisans mezunları arasında en yüksek istihdam oranlarına sahip bölümler özel eğitim öğretmenliği (yüzde 96,2), tıp (yüzde 95,3), dil ve konuşma terapisi (yüzde 93,9), elektrik öğretmenliği (yüzde 93,2) ve ebelik (yüzde 92,4) oldu.

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması'na göre ise sağlık ve refah (yüzde 87,4), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 83,7), eğitim (yüzde 79,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 79,6) ve iş, yönetim ve hukuk (yüzde 74,8) en yüksek istihdam oranlarına sahip alanlar olarak belirlendi.

ÖN LİSANSTA EN YÜKSEK İSTİHDAM BUNLARDA

Ön lisans mezunları arasında en yüksek istihdam oranlarına sahip bölümler polis meslek eğitimi (yüzde 92,1), elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (yüzde 88,7), endüstriyel kalıpçılık (yüzde 86,1), metalurji (yüzde 85,5), avcılık ve yaban hayatı ile kaynak teknolojisi (yüzde 84,7) oldu.

Mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 77,3), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,7), hizmetler (yüzde 71), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 70,4) ve tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 69,6) ise en yüksek istihdam oranlarına sahip ön lisans alanları olarak kaydedildi.

Lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2022'de 15 ay iken, 2023'te 14,4 aya düştü. Ön lisans mezunlarında bu süre, 2022'de 16,8 ay iken 2023'te 15,9 ay oldu.

İLK İŞ BULMA SÜRESİ EN KISA OLANLAR

İlk iş bulma süresi en kısa olan lisans bölümleri dil ve konuşma terapisi (2,3 ay), tıp (4,2 ay), özel eğitim öğretmenliği (4,2 ay), eczacılık (5,5 ay) ve ebelik (7,3 ay) oldu. Ön lisans mezunları arasında ise polis meslek eğitimi (2,9 ay), optisyenlik (9 ay), aşçılık (10,7 ay), sivil havacılık kabin hizmetleri (11,6 ay) ve eczane hizmetleri (11,9 ay) en kısa sürede iş bulan bölümler oldu.

EN YÜKSEK KAZANÇ SAHİP BÖLÜMLER

Lisans mezunları arasında en yüksek aylık ortalama kazanca sahip bölüm pilotaj iken, ön lisans mezunlarında perakende satış ve mağaza yönetimi ilk sırada yer aldı.

Ayrıca, ücretli çalışan lisans mezunları arasında eğitim alanlarıyla uyumlu meslek gruplarında en yüksek çalışma oranına sahip olanlar sağlık ve refah (yüzde 79,3) ile iş, yönetim ve hukuk (yüzde 79,3) alanlarında oldu.

Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında ise bu uyum oranı en düşük (yüzde 19,9) olarak belirlendi.

kaynak: Halk TV

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Vali Dr. Türker Öksüz'ün üretim ve istihdam ziyaretleri devam ediyor
Bölgesel

Vali Dr. Türker Öksüz'ün üretim ve istihdam ziyaretleri devam ediyor

Vali Dr. Türker Öksüz, Burdur’da önde gelen üretim ve istihdam sağlayan firmaları ziyaret ederek kalkınmaya katkı sağlayan sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulundu.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri gençlere istihdam yaratıyor
Bölgesel

Enerjisa Dağıtım Şirketleri gençlere istihdam yaratıyor

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ Yaz Staj Programı SPARK ile bu yıl 170 üniversiteli gencin kariyerlerindeki ilk adımı atmalarına destek oldu.

Başkan Kocagöz'den çıraklık öğrencilerine destek
Bölgesel

Başkan Kocagöz'den çıraklık öğrencilerine destek

Kepez Mesleki Eğitim Merkezi'ni ziyaret eden Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, gençlerin uygulama becerilerinin geliştirilmesi ve iş hayatına en iyi şekilde hazırlanması için belediyenin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

Merkezefendi Belediyesi iş arayanları ve işverenleri bir araya getiriyor
Bölgesel

Merkezefendi Belediyesi iş arayanları ve işverenleri bir araya getiriyor

Merkezefendi Belediyesi, iş arayanları ve işverenleri buluşturacak ‘Kariyer ve İstihdam Ofisi' projesinin hazırlık toplantısını gerçekleştirdi. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “belediyemize sosyal yardım noktasında destek için gelen hemşehrilerimizden çalışabilir durumda olanları da iş dünyasına yönlendirerek balık vermek yerine balık tutmayı öğreteceğiz” dedi.

Burdur'da istihdam artıyor! Türker Öksüz, rakamları açıkladı
Bölgesel

Burdur'da istihdam artıyor! Türker Öksüz, rakamları açıkladı

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, İŞKUR'un 2024 yılı ilk yarısı istihdam verilerini açıkladı. İş başı eğitim programları, engelli hibe destekleri ve daha fazlası için tıklayın.

Lisans mezunlarının istihdam oranı artıyor! İşte en yüksek istihdam oranı olan bölümler
Yaşam

Lisans mezunlarının istihdam oranı artıyor! İşte en yüksek istihdam oranı olan bölümler

TÜİK 2023 raporuna göre, lisans mezunlarının istihdam oranı %75,6'ya yükseldi. En yüksek istihdam oranına sahip bölümler ve mezun kazançları hakkında detaylar burada!