Enflasyon sepeti değişti hangi ürün çıktı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),enflasyon sepetini güncelledi.

Enflasyon sepeti değişti hangi ürün çıktı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),enflasyon sepetini güncelledi. 

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, 2019 yılı TÜFE hesaplamalarında, 2018 yılı Aralık ayı temel alındı.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geliştirilen Amaca Yönelik Bireysel Tüketim Sınıflamasına (COICOP) göre TÜFE sepeti ve madde ağırlıkları güncellendi. Bu kapsamda 2019’da TÜFE’de 418 madde, 895 madde çeşidi kapsanacak olup, 28 bin 711 iş yeri ve 4 bin 274 konuttan her ay 544 bin 256 fiyat derlenecek.

Fiyat derleme periyodu taze meyve-sebze, futbol maçına giriş ücreti, LPG-tüp gaz, seçilmiş gıda ürünleri ve mücevher (altın) fiyatları için ayda 4 kez, kiralar ve ay içi fiyat değişimi az olan ürünler için ayda 1 kez, sigaralar, benzin-mazot fiyatları için günlük, bunların dışında kalan diğer tüm madde çeşitleri için ayın 10. gününü ve 20. gününü kapsamak üzere ayda 2 kez olarak belirlendi.

HANGİ ÜRÜN ÇIKARTILDI?

TÜİK güncellenen enflasyon sepetine bu yıl 12 ürün girdi, bir ürün ise sepetten çıkartıldı. Sepete giren ürünler hazır et yemekleri, konserve balık, hazır sütlü tatlılar, dereotu, nane, roka, tere, fındık ezmesi, çocuk elbisesi, evcil hayvanlar için gıda harcamaları, saat ve kadın çantası şeklinde sıralandı. Sepetten çıkartılan ürün anaokulu ücreti oldu. 

TÜFE GENİŞLETİLDİ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası talepleri doğrultusunda özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin kapsamı 2019 yılında genişletildi. Daha önce yayımlanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin yanı sıra E (Alkollü içecekler ve tütün hariç TÜFE) ve F (Yönetilen- yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE) göstergeleri hesaplandı ve bugünkü bültenle birlikte yayımlanmaya başlandı.

Öte yandan, TÜFE çalışmaları kapsamında fiyat derlenecek iş yerlerinin belirlenmesinde Gelir İdaresi Başkanlığından alınan, perakende sektöründe faaliyet gösteren marketler ve giyim mağazalarına ilişkin ciro payları kullanıldı.

TÜFE’de tüketicilerin yoğunluk ile tercih ettiği iş yerleri ciro büyüklükleri dikkate alınarak belirlendi. Bu şekilde en fazla ciroya sahip iş yerlerinden sepette yer alan ürünlerin fiyatların derlenmesine başlandı. Bu kapsamda 2019’da fiyat derlenecek iş yeri sayıları ve fiyat sayısı (örnek hacmi) artırıldı.

EN ÇOK HANGİ ALANDA HARCAMA YAPILDI

Ana harcama gruplarının 2019 yılı ağırlıklarına ilişkin liste de yayımlandı. Buna göre söz konusu ağırlıklar gıda ve alkolsüz içecekler için yüzde 23,29, alkollü içecekler ve tütün için yüzde 4,23, giyim ve ayakkabı için yüzde 7,24, konut için yüzde15,16, ev eşyası için yüzde 8,33, sağlık için yüzde 2,58, ulaştırma için yüzde 16,78, haberleşme için yüzde 3,69, eğlence ve kültür için yüzde 3,29, eğitim için yüzde 2,40, lokanta ve oteller için yüzde 7,86, çeşitli mal ve hizmetler için yüzde 5,15 oldu. 

Yİ-ÜFE SEPETİ Bu arada, ana grup ve madde düzeyleri için ağırlık setleri ve madde fiyatları internet üzerinden yayımlanmaya devam edecek.

Yİ-ÜFE sepeti de güncellenirken, bu yıl için sepete toplam 30 ürün eklendi, 4 ürün ise sepetten çıkartıldı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

TÜİK  paylaştı! Erzurum'da 4 ayda yüzlerce kaza oldu
Bölgesel

TÜİK paylaştı! Erzurum'da 4 ayda yüzlerce kaza oldu

TÜİK 2024 Nisan ayı dönemi Erzurum Trafik istatistiklerini paylaştı. Erzurum, Bölge illeri düzeyinde, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazası sayısında 3, maddi hasarlı trafik kazası sayısı düzeyinde 1, trafik kazaları yaralı sayısında da 3’üncü sırada yer aldı.

Türkiye’de her 5 kişiden 1’i obezite ile savaşıyor
Sağlık

Türkiye’de her 5 kişiden 1’i obezite ile savaşıyor

Obezite, dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunu olarak öne çıkarken, TÜİK verilerine göre, ülkemizde her 5 kişiden 1'i obezite sorunu yaşıyor.

Türkiye'de yaşlılar mutlu
Yaşam

Türkiye'de yaşlılar mutlu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Yaşlı Profili Araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’deki yaşlıların yüzde 64,1’i mutlu.

TÜİK; İç göç artıda, dış göç ise ekside
Bölgesel

TÜİK; İç göç artıda, dış göç ise ekside

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun’un son sayımda aldığı iç göç, verdiği iç göçten fazla iken, verdiği dış göç de aldığı dış göçten fazla.

Şubat Ayında Türkiye'de Konut Satışları Yüzde 17,3 Arttı: Aydın'da Bin 941 Konut El Değiştirdi
Yaşam

Şubat Ayında Türkiye'de Konut Satışları Yüzde 17,3 Arttı: Aydın'da Bin 941 Konut El Değiştirdi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2024 Şubat ayında 93 bin 902 konut satıldığı açıklanırken, Aydın’da da bin 941 konut satışı gerçekleştirildi.

TÜİK Açıkladı: Ocak'ta İnşaat Maliyet Endeksi Yükseldi
Yaşam

TÜİK Açıkladı: Ocak'ta İnşaat Maliyet Endeksi Yükseldi

İnşaat maliyet endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 15,70, yıllık bazda yüzde 67,87 artış gösterdi.