Engelliye Devlet de Engel Çıkarmamalı! Eğer kalkarsa hayalini dahi kuramayacaklar

Engelli vatandaşlara tanınan ÖTV muafiyeti kaldırılacak mı? Yeni vergi düzenlemesi engelliler arasında büyük bir tepkiyle karşılandı. Detaylar burada...

Engelliye Devlet de Engel Çıkarmamalı! Eğer kalkarsa hayalini dahi kuramayacaklar

Son günlerin en tartışmalı konularından biri, engelli vatandaşlara tanınan ÖTV'siz araç alma şartlarının değiştirilmesi. Yeni vergi düzenlemesiyle beraber iki alternatif gündeme geldi ancak bu durum, engelliler arasında büyük bir tepkiyle karşılandı.  "Savurganlık bitti de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" sözlerini kullanan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, duruma sert bir tepki gösterdi.

Yeni Vergi Düzenlemesi ve Engelliler İçin ÖTV Muafiyeti

Yeni vergi paketi kapsamında birçok kalemde değişiklik yapılırken, engelli vatandaşlara sıfır araç alımında tanınan ÖTV muafiyetinin kaldırılması da gündeme geldi. Taslağa göre, engelli vatandaşlar artık Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuracak. Çok yoksul olduğunu belgeleyenlere araç alım desteği sağlanacak, ancak bu durumda diğer yardımlardan mahrum kalacaklar.

Burhan Gümrükçü'den Sert Tepki

AEBD Başkanı Burhan Gümrükçü, bu yeni düzenlemeyi "Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" sözleriyle eleştirdi.

İki Alternatifli Vergi Paketi

Sözcü'nün haberine göre, TBMM’ye sunulacak vergi paketinde engellilerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması için iki alternatif bulunuyor. Birinci alternatif, engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1’e düşürülmesi, engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılardan alınması ve engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranının yarısının dikkate alınmasını içeriyor. İkinci alternatif ise, engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının tamamen kaldırılmasını ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın gelir durumuna göre yerli araç fiyatlarını dikkate alarak nakit destek sağlamasını öngörüyor. Ancak sosyal desteklerden yararlanan engelliler, diğer yardımları kaybedeceği için araç alımında büyük zorluklar yaşayacak.

"Hiçbir Engelli Araç Alamayacak"

ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılması ve sosyal desteğe dönüştürülmesi halinde, birkaç istisna dışında hiçbir engellinin araç alma hayali dahi kuramayacağının altını çizen Burhan Gümrükçü, "Yeni sistemde, araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan, yardıma muhtaç engelliler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak," dedi. Kamuda yaşanan büyük savurganlığa dikkat çeken Gümrükçü, "Engelliye devletin de engel çıkarması çok üzücü" ifadelerini kullandı.

Bu yeni düzenleme, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştıracak gibi görünüyor. Engelliler, haklarının korunması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için mücadelelerini sürdürecekler.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Engelli yaşlıların mutlu yaşamaları konulu çalıştay gerçekleştirildi
Bölgesel

Engelli yaşlıların mutlu yaşamaları konulu çalıştay gerçekleştirildi

Selçuk Üniversitesi Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Türkiye’de Engelli Yaşlıların Mutlu Yaşamları için Uygulanabilecek Stratejik Bir Model Önerisi Bütünsel Analiz” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Hayırseverler görme engelli bireylere destek oldu
Bölgesel

Hayırseverler görme engelli bireylere destek oldu

Aydın’da bir hayırsever vatandaş, görme engelli bireylerin özgürce yürüyebilmesine olanak sağlayan beyaz baston çağrısına yanıt vererek 10 adet beyaz baston desteğinde bulundu.

Huriye Kaya: "Emekli Bile Olamadım, Eşim de Engelli"
3. Sayfa

Huriye Kaya: "Emekli Bile Olamadım, Eşim de Engelli"

- Yaklaşık 4 yıl önce köpeklerin saldırısı sonucu kolunu kaybeden Çorlu sakini Huriye Kaya, acısının dinmediğini, zor günler geçirdiğini ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.

Özel bireyler uygulamalı şekilde fidan dikmeyi öğrendi
Etkinlik

Özel bireyler uygulamalı şekilde fidan dikmeyi öğrendi

Bozüyük İlçe Tarım Müdürlüğü, engelli bireyler ve ailelerine yönelik "Biz Üretmeye Devam Ediyoruz" projesini hayata geçirdi.

TİKA, Uganda'daki işitme engelli öğrencilere eğitim malzemeleri sağladı
Bölgesel

TİKA, Uganda'daki işitme engelli öğrencilere eğitim malzemeleri sağladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uganda’da engelli bireylere yönelik eğitim faaliyetlerini sürdüren iki okula eğitim malzemeleri ve donanım ekipmanları temin edildi.

Hayatın Gerçekleri” isimli oyuna ilgi yoğun oldu.
Yaşam

Hayatın Gerçekleri” isimli oyuna ilgi yoğun oldu.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Ercan Kubaş Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Hayatın Gerçekleri” isimli oyuna ilgi yoğun oldu.