Antalya / Alanya

Eski Köy Okulunda İpek Böceği yetiştirilecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Sapadere İpek Evi Üretim Merkezi’nde ipek böceği yetiştiriciliğine başlandı

Eski Köy Okulunda İpek Böceği  yetiştirilecek

ALANYA'YA İPEK BÖCEĞİ DOPİNGİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Sapadere İpek Evi Üretim Merkezi’nde ipek böceği yetiştiriciliğine başlandı. Yerelden kalkınmayı ve tersine göçü arttırmayı hedefleyen proje bölge halkına ve turizme katkı sunacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerelden kalkınma hedefleri doğrultusunda oluşturulan Sapadere İpek Evi’nde ilk kez ipek böceği üretim ve yetiştiriciliğine başlandı. Restore edilen eski köy okulunun içerisinde yer alan özel odalarda dut yapraklarıyla beslenen ipek böcekleri, dört farklı evrenin ardından kozaya dönüşecek.
İpek böceklerinin oluşturduğu kozalardan elde edilen ipek iplerden de üretim atölyelerinde çeşitli ürünler üretilecek. Bölgede unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasın yeniden canlandırılmasıyla bölge halkına hem ekonomik gelir hem de turizme yeni bir katkı sunulacak.
BÖLGE’DE DOKUMACILIK YENİDEN CANLANACAK
Sapadere İpek Evi sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, “Sapadere uzun yıllar boyunca ipek böcekçiliği yaparak çoğu ailenin geçimini sağladığı ve bu gelirle emekli olduğu bir bölgemiz. Zaman içerisinde bölgenin ismi gibi sapa bir yerde kalmasıyla gençler kentlere göç etmeye başlamış ve bu sebeple köyde kalan yaşlı kesim de ipek böcekçiliğine ara vermek zorunda kalmış. Hazırladığımız proje kapsamında 2019 yılında bölge halkına dut fidanları dağıtımına başladık” dedi.
İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte mahallenin kullanılmayan atıl durumdaki okul binasını baştan sona yenileyerek İpek Evi Üretim Merkezi’ne dönüştürdüğünü söyleyen Gülmez, şu bilgileri verdi: “Bu güzel alanda ipek böceği yetiştiriciliğine ilk kez başlamış bulunuyoruz. İpek böceklerimiz için özel olarak hazırladığımız sınıflarda yeşillenen dut ağacı yapraklarıyla günde üç kere böceklerimizi besliyoruz.
Titizlikle yürütülmesi gereken bir süreç dut yapraklarının kesinlikle ilaçlı olmaması organik olması gerekiyor. Nisan ayı itibariyle ilk yapraklar oluşmaya başladığında böceklerimizi yumurtadan çıkarıyoruz ve böceklerimiz larva haline geliyor. Bu süreçten sonra çeşitli evreleri uyku dönemleri var. Şu anda üçüncü dönem büyüme evresindeler. Bu süreçten sonra artık şaha geçiş süreci dediğimiz koza örme sürecine girecekler ve ipek kozalarımız oluşacak.”
YENİDEN EKONOMİK GELİR SAĞLAYACAK
“Kendi ürettiğimiz kozalarımız ile Eylül ayında başlayacak kurlarımızda ip çekimini yaparak ipek dokumalarımızı dokumaya başlayacağız” diyen Gülmez, diğer atölye kurslarıyla da kadınlara katkı sunacak farklı ürünlerin üretimleriyle ilgili eğitimler verilmeye devam edileceğini söyledi. Bu ürünlerin satışından bölge halkının yeniden gelir sağlaması, bölgede dokumacılığının yeniden canlandırılması ve tersine göçün hızlandırılması hedefleniyor.
ALTERNATİF TURİZM
Bölgeye Nisan ayından başlayarak Eylül ayına kadar yaz döneminde günlük 1500 -2000 arası turist geldiğini söyleyen Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, projenin turizme de hizmet edeceğini ifade etti. Bina içerisinde yer alan yöresel müze ve ipek üretim atölyelerini turistlerin ziyaret edebileceğini söyleyen Gülmez, “Kurduğumuz stantlarda bölge halkımız ürettikleri ürünleri satışa sunabilecek. Bölgeye kültür turizmi için de önemli bir renk ve alternatif sunmuş olacağız” dedi.
YERİNDE VE ANLAMLI BİR ÇALIŞMA
Emekli olduktan sonra sakin bir yer olması sebebiyle eşiyle birlikte Sapadere’ye yerleşen emekli psikolog Bekir Örmeci Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden hayata geçirdiği ipekböcekçiliğinin bölge için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Örmeci, “İnsanlar kırsal alanlardan uzaklaştıkça kültürel değerlerimiz olan el sanatları da ne yazık ki azalmaya başlıyor hatta yavaş yavaş yok oluyor.
Ancak Antalya Büyükşehir Belediyemizin burada yaptığı gibi atıl vaziyetteki eski köy okullarını yenileyip yok olmak üzere olan bu el sanatlarını yeniden canlandırmak istemesini son derece yerinde ve anlamlı buluyorum. Başkanımız Muhittin Böcek’e destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KURSLARI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ
Özlem Örmeci de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çok yoğun bir çaba ve çalışması sonucu köy okulunun değişimine şahit olduklarını dile getirerek, “İpek böcekleri yetişmeye başladı. Ben de böcek yetiştiriciliğini öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Muhittin Böcek Başkanımıza çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Böyle güzel bir çalışmayı başlattılar. İpek böcekçiliğini yaşatmak bence çok önemli” ifadelerini kullandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gümüşhane'de  abani dut yaprakları verimi arttırdı
Bölgesel

Gümüşhane'de abani dut yaprakları verimi arttırdı

Gümüşhane'de Prof. Dr. Selim Şen ve kadın girişimci Ayşegül Öznur Parlak tarafından yapılan çalışmada, kente özgü yabani dut ağacının yapraklarıyla beslenen ipek böceklerinin veriminin arttığı görüldü.

Elazığ’da üreticilere ipek böceği larvası verildi
Bölgesel

Elazığ’da üreticilere ipek böceği larvası verildi

Elazığ’da 'İpek Böceği Yetiştiriciliğinin ve İpekli Dokumaların Yeniden Hayata Geçirilmesi Projesi' kapsamında üretim yapan 5 kişiye ipekböceği larvası dağıtıldı.

Bakan Ersoy Antalya-Alanya Otoyolu için ne dedi .İnşaat ne zaman Başlayacak
Bölgesel

Bakan Ersoy Antalya-Alanya Otoyolu için ne dedi .İnşaat ne zaman Başlayacak

AK Parti Antalya İl Başkanlığı İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Alanya otoyoluyla ilgili ihale süreci tamamlandı. Bu yıl içerisinde ve hatta detaylar haberimizde

Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulundan konuşan  Başkan Mansur Yavaş ;“Birlikte başarabiliriz”
Bölgesel

Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulundan konuşan Başkan Mansur Yavaş ;“Birlikte başarabiliriz”

Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu ‘Sokak Hayvanları’ ve ‘Kentsel Alanların Geliştirilmesi’ gündemiyle toplandı

3 Bin Yıllık Şehir nerede  Hala ayakta mı  Ziyarete açık mı
Yaşam

3 Bin Yıllık Şehir nerede Hala ayakta mı Ziyarete açık mı

Dikkat çekici dairesel kentsel düzeni, şehrin antik ve stratejik planlamasını sergileyen, merkezi bir merkezden zarif bir şekilde yayılan radyal yollara sahiptir. Bu karmaşık geometrik tasarım, Hemedan'ın yüzyıllar boyunca nasıl geliştiğine dair büyüleyici bir bakış açısı sunuyor ve bu olağanüstü şehri tanımlayan tarihi derinlik ile kentsel gelişmişliğin uyumlu karışımını güzel bir şekilde gösterip modern Dünyada bir çok şehir planlamasına örnek teşkil etmektedir..

"Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı"
Yaşam

"Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’deki kazılarda bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldığını açıkladı. Detaylar haberimizde..