EYT yasalaştı; İlk maaş ne zaman? İşte tüm detaylar...

EYT ne zaman Resmi Gazete'de yayımlanacak? EYT şartları neler? 3600-5400 prim günüyle kısmi emeklilik şartları ne oldu? EYT staj konusunu kapsıyor mu? İlk maaş ne zaman? İşte EYT'de son durum ile beraber Meclis'ten tüm haberler...

EYT yasalaştı; İlk maaş ne zaman? İşte tüm detaylar...

EYT düzenlemesi için son aşamaya geçildi. Yapılacak düzenleme ile yaklaşık 5 milyon kişi yasadan faydalanarak emeklilik hakkı elde edebilecek. EYT kanun teklifi için Meclis görüşmeleri tamamlandı ve kanun teklifi yasalaştı. EYT, Meclis'te yasalaşmasının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla beraber Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Milyonlar Meclis'e kilitlenirken, EYT'de son durum konusu bugünün en sıcak gündemi olarak dikkat çekiyor.

SON DAKİKA HABERİ | EYT YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri saat 15:00'da başladı. Meclis'te ilk gündem maddesi EYT oldu. EYT yasa tasarısı öncesinde grup önerileri verildi. EYT'nin yanında deprem gündemi Meclis'in ana başlıkları arasında yer aldı.

TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi için görüşmelere geçildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeler tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylandı ve yasalaştı.

AK PARTİ'Lİ AKBAŞOĞLU: EYT YASASI YENİ BİR ŞART KESİNLİKLE GETİRMİYOR

Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.

EYT ŞARTLARI NELER?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT'de teknik çalışmaları tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da bütçe çalışmalarını tamamladı ve dosya Meclis'e intikal etti. EYT Meclis'ten geçti ve yasalaştı. İşte EYT yasasına göre emeklilik şartları:

İŞTE EYT İLE EMEKLİLİK ŞARTLARI

Yasa 4 maddeyi içeriyor
Yaş şartı tamamen kalkıyor
Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak
EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor
Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek
Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek
Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak
Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek
EYT staj konusu kanun teklifinde bulunmuyor
Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
İlk emekli maaşı Nisan ayında bağlanacak
NOT: EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Yani EYT ile emekli olan vatandaşlar eğer ki aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekse 30 gün içerisinde yeni iş sözleşmesi yapması gerekiyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR KANUN TEKLİFİ MECLİS'TEN GEÇTİ VE YASALAŞTI

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda kabul edilen teklif, 4 maddeden oluşuyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

Teklifin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

 

BAKAN BİLGİN VE BAKAN NEBATİ'DEN PEŞ PEŞE EYT MESAJLARI

Bakan Bilgin ve Bakan Nebati, düzenlemenin yasalaşması sonrası sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu.

Bakan Bilgin, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun" dedi.

Bakan Nebati'de, "Milletimize söz verdiğimiz gibi, EYT artık sorun olmaktan çıktı. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Milletimize hayırlı olsun" diye konuştu.

EYT NE ZAMAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?

EYT düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp yasalaşmasının ardından tüm gözler Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a döndü. Başkan Erdoğan'ın yasayı en geç Cuma gününe kadar imzalaması bekleniyor. Ardından EYT yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

EYT'de başvuru süreci de yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası başlayacak.

EYT'DE İLK MAAŞ NE ZAMAN?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından EYT açıklaması geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak."

SGK'dan yapılan açıklamada, "EYT ile ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmeden yapılan taleplere istinaden kurumumuzca aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir." denildi.

BAKAN BİLGİN'DEN DİKKAT ÇEKEN EYT AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'ye ilişkin, "Buruk bir sevinç, emekli olacaklarımıza hayırlı olsun. Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra müracaat edecekler. Herhangi bir endişeye gerek yok, panik yapmaya gerek yok. Kimse hak kaybına uğramayacak" dedi.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ SINIRI ARANMAYACAK

EYT'de kanunun yürürlüğe girmesi sonrası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış bütün vatandaşlara yaş sınırı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamak şartı ile emeklilik hakkı verilecek.

EYT YASASINDA STAJ VE ÇIRAKLIK BULUNMUYOR

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Bu bağlamda EYT staj konusu yasasında yer almıyor.

Staj konusu teknik olarak sadece EYT'lileri değil tüm sigortalıları ilgilendiriyor. Bu konu da Bakanlığın teknik çalışması içerisinde yer almadığından Meclis gündemine şu an için gelmesi mümkün değil.

EYT'LİLERİN 2 TANE TALEBİ VAR

EYT düzenlemesi mevcut yasa üzerinden yaş şartı kaldırılarak 4 madde üzerinden yapıldı. Burada 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan EYT'liler 75'er gün şeklinde ardan 5000 ila 5975 gün primle emeklilik hakkı elde edecek. Sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yıl.

EYT'liler burada 5000-5975 gün prim sisteminin herkes için 5000 gün olmasını talep etti.

İkinci olarak ise EYT'liler kamuoyunda 3600-5400 prim günü ile emeklilik olarak bilinen kısmi emeklilikte yaş şartının 1999 öncesinde olduğu gibi erkeklerde 55 kadınlarda 50 olarak belirlenmesini talep etti.

TALEPLER EYT YASASI ÇIKTINDAN SONRA EK DÜZENLEME İLE GÜNDEME GELEBİLİR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, EYT yasasının hızla çıkarılması talimatını verdi. Bununla beraber AK Parti milletvekilleri ilgili Bakanlıkların metinleri teslim etmesi sonrası hummalı bir çalışma içerisine girdi.

EYT yasalaştıktan sonra da bu talepler ile ilgili yeni düzenlemeler söz konusu olabilir.

EYT GENELGESİ KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİNİ GİDERECEK

EYT'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklayacağı detaylı genelge ile merak edilen tüm sorular yanıt bulacak.

EMEKLİLİK İÇİN KİME NE KADAR PRİM GEREKİYOR?

EYT yasasından 4A-4B-4C kategorisinde 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan tüm SSK'lılar, Bağ-Kur'lular ve emekli sandığına tabi vatandaşlar ayrım yapılmaksızın faydalanacak.

4A kategorisinde SSK'lı kadınlar için 5000 ila 5975 gün prim şartı ve 20 yıl sigortalılık süresi bulunuyor. SSK'lı erkekler için ise yine 5000 ila 5975 gün arasında değişen prim günü gerekiyor. Erkeklerde sigortalılık süresi kadınlara göre 5 yıl daha fazla yani 25 yıl.

Burada kimin ne kadar prim şartı olacağı sigorta giriş tarihine göre belirleniyor.

4B-4C kategorisinde Bağ-Kur ve emekli sandığına tabi kadınlarda prim günü 7.200 gün erkeklerde ise 9.000 gün olarak dikkat çekiyor. Sigortalılık süresi ise tıpkı 4A'daki gibi kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl.

SSK'LILAR İÇİN PRİM GÜNÜ İLE EYT HESAPLAMA TABLOSU

KADINLAR (SSK)

İşe Başlama Tarihi - Sigortalılık Süresi - Prim Günü

01.04.1981 ve öncesi - 20 - 5000
01.04.1981-08.09.1981 - 20 - 5000
09.09.1981-23.05.1984 - 20 - 5000
24.05.1984-23.05.1985 - 20 - 5000
24.05.1985-23.05.1986 - 20 - 5075
24.05.1986-23.05.1987 - 20 - 5150
24.05.1987-23.05.1988 - 20 - 5225
24.05.1988-23.05.1989 - 20 - 5300
24.05.1989-23.05.1990 - 20 - 5375
24.05.1990-23.05.1991 - 20 - 5450
24.05.1991-23.05.1992 - 20 - 5525
24.05.1992-23.05.1993 - 20 - 5600
24.05.1993-23.05.1994 - 20 - 5675
24.05.1994-23.05.1995 - 20 - 5750
24.05.1995-23.05.1996 - 20 - 5825
24.05.1996-23.05.1997 - 20 - 5900
24.05.1997-23.05.1998 - 20 - 5975
24.05.1998-23.05.1999 - 20 - 5975
24.05.1999-08.09.1999 - 20 - 5975

ERKEKLER (SSK)
İşe Başlama Tarihi - Sigortalılık Süresi - Prim Günü

09.09.1976 ve öncesi - 25 - 5000
09.09.1976-23.05.1979 - 25 - 5000
24.05.1979-23.11.1980 - 25 - 5000
24.11.1980-23.05.1982 - 25 - 5075
24.05.1982-23.11.1983 - 25 - 5150
24.11.1983-23.05.1985 - 25 - 5225
24.05.1985-23.11.1986 - 25 - 5300
24.11.1986-23.05.1988 - 25 - 5375
24.05.1988-23.11.1989 - 25 - 5450
24.11.1989-23.05.1991 - 25 - 5525
24.05.1991-23.11.1992 - 25 - 5600
24.11.1992-23.05.1994 - 25 - 5675
24.05.1994-23.11.1995 - 25 - 5750
24.11.1995-23.05.1997 - 25 - 5825
24.05.1997-23.11.1998 - 25 - 5900
24.11.1998-09.09.1999 - 25 - 5975

EKSİK PRİMİ OLAN EYT'LİLER NE YAPACAK

Türkiye'de 4 milyon 750 bini aşkın EYT'li bulunuyor. Yapılacak düzenlemede yaş şartı tamamen ortadan kalktı. Sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl. Bu neden prim şartı burada öne çıkıyor. Primi eksik olan SSK'lılar eksik primlerini şu şekilde tamamlayabilir:

Çalışmaya devam ederek
Yasanın imkan verdiği şekilde borçlanma yaparak
İhyaya başvurarak
İsteğe bağlı sigorta ile prim ödeyerek

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

EYT yasası kısmi emeklilik ile ilgili bir düzenleme içermiyor. Ancak yasa çıktından sonra ek düzenlemelerle kısmi emeklilikte 8 Eylül 1999 öncesine dönülürse kadın 50 erkekler ise 55 yaşında 3.600 ve 5.400 gün ile emeklilik hakkı elde edebilecek.

8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik şartları tablosu:

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

EYT yasasına tabi olacak birçok vatandaş yaşı ilerlemesine rağmen primlerini tamamlama imkanına sahip değil. Bu sigortalılar için ise kısmi emeklilik yani yaştan emeklilik imkanı var.

8 Eylül 1999 öncesinde normal emekliliğin dışında SSK'lılar için 3.600 gün primle Bağ-Kur'lular için de 5.400 gün primle kısmi emeklilik şartları bulunuyordu. Eğer kısmi emeklilik şartları da 1999 öncesine çekilirse primini doldurma imkanı olmayanlar için 3.600 günle kısmi emeklilik hakkı doğacak.

KISMİ EMEKLİLİK İÇİN 3 ŞART BULUNUYOR

Bir EYT'linin kısmi emeklilikten faydalanabilmesi içinse üç şart bulunuyor. Şu anki mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Ancak bu konuda verilecek önergeler olması ve Meclis'in bunları kabul etmesi durumda bu şartlar değişebilir.

Daha açık ifadeyle 8 Eylül 1999 öncesindeki şartlarda 3.600 gün primle kısmi emeklilik imkanı vardı. Yani 3.600 gün primi tamamlayan kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşında emekli olabilir.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

EYT düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra resmen süreç başlayacak. EYT şartlarını taşıyan herkes e-Devlet üzerinden veya bizzat SGK'ya kişisel bilgileri içeren form ile başvuru yapabilecek. EYT'de emeklilik hakkı kazananlara bir tahsis numarası verilecek. Emekli Sandığı mensupları ise başvurularını kendi kurumları aracılığı yapacak.

Sabah (Mete Dirice)

       

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

EYT'nin ilk maaşıyla lokma dağıttı
Bölgesel

EYT'nin ilk maaşıyla lokma dağıttı

Antalya’nı Alanya ilçesinde EYT’den emekli 45 yaşındaki Murat Nehirtaş, ilk maaşını alır almaz vatandaşlara lokma tatlısı ikram etti.

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...
Bölgesel

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...

EYT'de yeni düzenleme geliyor. Bu kapsamda prim gününün indirilmesi beklenirken, şartlar araştırılmaya başlandı. Kısmi emeklilik şartları neler ? kimler yararlanacak ? İşte erken emeklilik detayları...

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek
Bölgesel

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlardan aylık işlemleri henüz tamamlanmayan ve 90 gün geçtiği halde maaş almayan EYT'liler avans imkanından faydalanabilecek. İşte detaylar...

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü
Bölgesel

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü

EYT düzenlemesinin yapılmasının ardından maaş bekleyenler için sayılı gün kaldı. Bakan Nureddin Nebati, maaş bağlanma gününü duyurdu. İşte detaylar...

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor
Yaşam

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor

Nisan ayından EYT kapsamında emekli olan vatandaşların, Ramazan Bayramı ikramiyesi bugün hesaplara yatıyor.

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?
Yaşam

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacak? İşte detaylar...