Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yüksek fiyatları düşürmek ve sektörü canlandırmak amacıyla başlattıkları %10 indirim kampanyasını duyurdu. Bingöl, bu indirimin Ticaret Bakanı Ömer Bolat'la yapılan görüşmelerin ardından alındığını belirtti.
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, fahiş fiyat gerçeğini kırmak ve sektörü hareketlendirmek için geçtiğimiz gün üyelerine ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunmuştu. Bingöl'ün çağrısının ardından TÜRES'e üye olmayan restoran sahiplerinin, ekonomik koşullar ve maliyet artışlarını gerekçe göstererek İndirim çağrısına 'olumsuz' cevap verdiği iddia edildi.
Medyaya yansıyan gelişmeler üzerine TÜRES Başkanı Bingöl, Haber7'ye açıklamalarda bulundu. Yüzde 10 indirim çağrısının Ticaret Bakanı Ömer Bolat'la yapılan istişarenin ardından alındığını belirten Bingöl, çağrıya TÜRES üyelerinin büyük bir bölümünün uyarak indirime başladığını ve menülerindeki bazı ürünlerde en az yüzde 10 olmakla birlikte fiyat düşüşü yapıldığını söyledi. Bingöl, TÜRES üyesini olmayan birçok işletmenin de yüzde 10 indirim çağrısına destek vereceğini düşündüğünü vurguladı.
Yüzde 10 indirim çağrısına uymayan restoranların süreci sabote etmeye çalıştığını ifade eden Bingöl, "Ama onlar da eninde sonunda yapmak durumunda kalacaklar. Çünkü yan tarafından bir restoran yaptıysa diğeri yapmadıysa müşteri indirim yapanı tercih edecektir." dedi.
Areda Survey'in anketinde "Kafe ve restoranların enflasyonu bahane ederek fiyatları yükseltip fırsatçılık yaptığı fikrini destekliyor musunuz?" sorusuna vatandaşların yüzde 64 oranında "Kesinlikle destekliyorum" cevabını da değerlendiren Bingöl, "Doğru. Zaten biz çağrıyı bu algıyı kırmak için ve yeniden vatandaşların restoranlara gitmesini sağlamak için yaptık. Şu anda biz bence çok olumlu sonuçlar alıyoruz." cevabını verdi.
Türkiye'deki özellikle İstanbul'da restoranların fiyatlarının ciddi manada pahalı olduğunu ifade eden Bingöl, "Ama bu sadece restoran sahiplerinin suçu değil. Bunu biz sayın Bakanımızla da görüştük. Hammadde, işçilik, kıdem, enerji, tazminat, vergi gibi unsurlar fiyatları pahalı yapıyor. Bunun tek suçlusu lokantalar, restoranlar değil. Fahiş fiyat uygulayanlar da var tabiki ama sıkıntı bütün herkesin bu fiyatı uyguluyormuş gibi olmasında." dedi.
Türkiye'de şu anda genel bir fiyat kargaşası yaşandığını da sözlerine ekleyen TÜRES Başkanı, "Bunu herkes yaşıyor. Bir yerde aynı bardak içeceğe bir mekan 100 TL derken, az ilerideki başka bir mekan 150 TL diyebiliyor. Yani ne pahalı ne ucuz kavramı koptu Türkiye'de. Nişantaşı'nda bir yer 150-200 TL'ye lahmacun satıyor. Güngören'de de fiyatlar aynı. Bu iki yerin kirası maliyeti aynı değil ki." şeklinde konuştu.
kaynak: haber 7
Afyon haberine göre, Piyasada adil rekabet ortamının sürdürülmesi ve fahiş fiyat ve stokçuluk gibi usulsüz uygulamaların önüne geçilmesi, diğer taraftan vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla Afyonkarahisar Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerince Ramazan ayı öncesinde denetim yapıldı.
Ticaret Bakanlığı Ankara İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, asgari ücretin artışı ve yılbaşı nedeniyle oluşabilecek fahiş fiyat uygulamaların önüne geçmek için denetim gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..
Ankara İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, market ve restoranlarda etiket ve fahiş fiyat denetimi gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..
Kırşehir'de son dönemde ekmeğe zam geleceği yönünde söylemler ve bazı esnafların fahiş fiyat uygulamaları karşısında Ticaret İl Müdürü sivil kıyafetle ekmek alıp denetim yaptı.
Fahiş fiyat uygulayan marketleri nasıl şikayet edebilirsiniz? Avukat Özlem Şen, vatandaşların e-Devlet ve ALO 175 üzerinden nasıl şikayet edebileceğini açıklıyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede yeni düzenlemeleri açıkladı. Fahiş fiyat uygulayan işletmelere 1 milyon TL'ye kadar ceza, stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara ise kapatma cezası verilecek.
Yorumlar (0)