Fındık fiyatlarında yeni yılda artış! İşte sebebi

2024 yılı başında Giresun'da serbest piyasada fındık fiyatlarında artış yaşanıyor. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya fındık satışı yapmayacağını açıklamasının ardından fiyatlar 105 lira seviyelerine çıktı.

Fındık fiyatlarında yeni yılda artış! İşte sebebi

İHA'nın verdiği habere göre, 2024 yılı başında serbest piyasada fındık fiyatlarında artış gözlemleniyor. Bu artışın başlıca nedeni, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya fındık satışı yapmayacağını açıklamasıdır.

Giresun Merkez'deki tarihi Fındık Pazarı esnaflarından Mustafa Kankaya, fındık fiyatlarının 2023 yılının son aylarında 98 ile 100 lira aralığında durağan seyrettiğini belirterek, "Tabii bunun bazı nedenleri vardı, bunlardan birisi de TMO stoklarındaki 100 bin tonun üzerindeki fındığın piyasayı tehdit etmesi ve TMO'nun piyasaya fındık satacağı yönündeki söylentilerdi. TBMM Fındık Çalışma grubunda yer alan milletvekillerimizin Tarım ve Orman Bakanımız ve TMO Genel Müdürüyle yaptıkları görüşmelerin neticesinde, AK Parti Giresun Milletvekilimiz Sayın Ali Temür'ün meclisteki bütçe görüşmeleri esnasında TMO'nun piyasaya fındık satışı yapmayacağını yönündeki açıklamaları sonrası fındık fiyatları kısa sürede 105 lira seviyelerine geldi" dedi.

Kankaya, bugün itibariyle serbest piyasada Giresun kalite fındığın 105 lira, levant kalitenin ise 98 ile 100 lira aralığında işlem gördüğünü söyledi.

Kankaya, henüz elindeki fındığını satmayan üreticilere yönelik olarak ise, "Eğer hükümetin fındık üzerindeki politikası bu şekilde devam ederse, üreticinin elindeki fındık bitmeden piyasaya arz fazlası bir ürün sürülmez ise fındık fiyatları yeni yılda yükselmeye devam edecektir diye öngörüyorum" şeklinde konuştu.

İklim koşullarının önümüzdeki sezon alınacak mahsule etkisi hakkında da görüşlerini aktaran Kankaya, "Kışı tam yaşayamamamız fındık tarımı ve gelecek sezon alınacak mahsul bakımında kritik önem taşıyor. Bizler tüccar olarak ziraat mühendisi değiliz ama tecrübelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki; bugün ocak ayının ilk haftası içerisindeyiz, maalesef merkeze halen kar düşmedi. Köylerimizde fındığın karanfilinin oluşabilmesi için ihtiyacı olan, beklenen soğuk hava tam anlamıyla oluşmadı. Bunu nereden görüyorsunuz derseniz, hepimiz aynı zamanda birer fındık üreticisiyiz. Hafta sonu köyümüze gittiğimiz zaman geçen yıla oranla, bu yılın durumunu gözlemleyerek bu sonuca varıyoruz. Fındık Karadeniz bölgesi ve ülkemiz için çok değerli bir tarım ürünü. Fındığın doğması, büyümesi ve çotanak haline gelmesi için iklim koşullarının doğru zamanda oluşması büyük önem taşıyor. Hava koşulları mevsim normallerinin dışına çıktığı zaman, bu da bizi yeni sezonda dalda oluşacak fındık için endişelendiriyor. Tabii olarak bu durum da fındık fiyatlarını doğrudan etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatlarında yeni yılda artış! İşte sebebiFındık fiyatlarında yeni yılda artış! İşte sebebi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

41. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde Tartışma Başladı
Bölgesel

41. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde Tartışma Başladı

Kanada’da düzenlenen 41. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (International Nut and Dried Fruit Council-INC) fındık rekoltesinin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Giresunlu fındık sanayicisi Mustafa Demirci, yüksek fiyat politikası yerine istikrarlı ve yüksek verimli bir politika yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Giresun'da Tarımsal Çeşitlilik: Salep Üretimine İlgi Artıyor
Yaşam

Giresun'da Tarımsal Çeşitlilik: Salep Üretimine İlgi Artıyor

Dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği Giresun’da fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor.

TMO’nun fındık satış kararı, serbest piyasa fiyatlarını tescilledi
İş Dünyası

TMO’nun fındık satış kararı, serbest piyasa fiyatlarını tescilledi

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık satma kararı serbest piyasa fiyatlarını sağlamlaştırdığı ileri sürüldü.

Denizlili girişimcinin çabaları sonuç verdi; Kömür üretti
Yaşam

Denizlili girişimcinin çabaları sonuç verdi; Kömür üretti

Denizlili girişimci, Hindistan cevizi kabuğundan yapılarak ithal edilen nargile kömürüne alternatif olarak fındık kabuğundan kömür üretti.

DOKAP tarafından desteklenen mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek
Bölgesel

DOKAP tarafından desteklenen mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) tarafından desteklenen mikro çoğaltım yöntemi ile yılda 50 bin adet fındık fidanı üretimi gerçekleştirileceği belirtildi.

Fındıkta zirai don tehlikesi devam ediyor
İş Dünyası

Fındıkta zirai don tehlikesi devam ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta zirai don tehlikesinin devam ettiğini söyledi.