Samsun'da En Çok Aranan Meslek: Terzi-Haberler

Samsun'da En Çok Aranan Meslek: Terzi-Haberler

Türkiye İş Kurumu'nun Samsun işgücü piyasası araştırmasına göre, il genelinde açık işlerin en fazla olduğu meslek grubu 'erkek ve kadın terzisi' olarak belirlendi.

 



Samsun'da En Çok Aranan Meslek: Terzi-Haberler

Türkiye İş Kurumu, ‘Samsun işgücü piyasası araştırması’nda il genelinde açık işlerin en fazla olduğu meslek grubunu 'erkek ve kadın terzisi' olarak belirledi.. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, 'Samsun işgücü piyasası araştırması'nı tamamladı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğu ifade edildi. Bu hedef doğrultusunda kurum tarafından Samsun’da işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması gerçekleştirildi. En çok erkek ve kadın terzisi aranıyor. Konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, “Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Samsun genelinde açık iş oranı yüzde 1,9 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibari ile bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 4,5 ile imalat sektöründe olduğu görülmektedir. Diğer hizmet faaliyetleri sektörünün yüzde 2,8’lik açık iş oranını, yüzde 2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri sektörü ve yüzde 2,2’lik açık iş oranı ile finans ve sigorta faaliyetleri sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Diğer erkek terzileri kadın terzileri ve giyecek dikicileri, dokuma konfeksiyon makineci, konfeksiyon işçisi, makineci (dikiş), garson (servis elemanı)” ifadeleri kullanıldı.




Samsun'da En Çok Aranan Meslek: Terzi-Haberler

Net istihdam artışı beklentisi yüzde 2,8 olarak tahmin ediliyor. Açıklamada, Samsun işgücü piyasası araştırması sonuçlarına göre 14 Temmuz 2024 itibari ile net istihdam artışı beklentisi yüzde 2,8 olarak tahmin edildiği belirtilirken, “14 Temmuz 2024 itibari ile istihdam artışının; yüzde 54,1’inin imalat, yüzde 9,3’ünün toptan ve perakende ticaret, yüzde 7,6’sının da su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektörlerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Söz konusu istihdam artışının yüzde 71’inin bir önceki cümlede sıralanan üç sektörde gerçekleşmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında; sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 27 ile gayrimenkul faaliyetleri, yüzde 14,2 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri ve yüzde 4,8 ile imalat sektörü olduğu görülmektedir” denildi. İstihdam artışı en çok konfeksiyon işçilerinde artacak, inşaat işçilerinde azalacak Araştırmada en çok istihdam artışının beklendiği meslek kollarına da değinilirken, “Konfeksiyon işçisi, dokuma konfeksiyon makineci, elektronik cihazlar montörleri, beden işçisi (inşaat), makineci (dikiş) meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; inşaat işçisi, alüminotermit kaynakçısı, ısıtma ve doğal gaz iç tesisatçısı, fındık işleme işçisi, açık deniz balıkçısı meslekleri ise 14 Temmuz 2024 itibari ile en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur.




Samsun'da En Çok Aranan Meslek: Terzi-Haberler

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; dokuma konfeksiyon makineci, makineci (dikiş), düz dikiş makineci, garson (servis elemanı) ve mekanik bakım onarımcısıdır. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 94,4’ü ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 84,2’si ilgili meslekte işe yeterli başvuru yapılmamasından, yüzde 78,9’u ilgili meslekte iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 22,9’u çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesinden ve yüzde 22,6’sı da önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir” açıklamasında bulunuldu. Araştırmanın detayları. Bu araştırma Samsun’da il genelinde, Haziran-Temmuz 2023 döneminde, toplam bin 451 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlandı. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Samsun İşgücü Piyasası Analizi Raporu” ilerleyen günlerde yayınlanacak. Bu rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecek.




Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Finike’de deprem ve sel direnci projesine AB hibesi
Bölgesel

Finike’de deprem ve sel direnci projesine AB hibesi

Akdeniz Üniversitesi Finike Meslek Yüksekokulu, Finike Belediyesi ve UMESKO öncülüğünde yürütülen “Finike’nin Deprem ve Sel Felaketine Karşı Direncinin Arttırılması” projesi, hibe desteği kazandı.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan terziliği gençler yapmak istemiyor
Bölgesel

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan terziliği gençler yapmak istemiyor

Denizli'de ömrünün 33 yıllını dikiş makinasının başında geçiren emektar terzi Bayram Akşit, günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan sektörlerden birisi olan mesleğinin geleceğinden endişe ediyor. Detaylar haberimizde..

Burdur Gençler Kros Müsabakasına Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri damga vurdu!
Bölgesel

Burdur Gençler Kros Müsabakasına Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri damga vurdu!

Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Burdur Gençler Kros Müsabakasında büyük bir başarı göstererek, A Grubu Genç Kızlar Kros Takımı birinciliği kazandı ve bölge finallerine katılma hakkı elde etti. Detaylar haberimizde..

Finike MYO Öğrencilerinden "Narin Yüzler İncinmesin” Etkinliği
Etkinlik

Finike MYO Öğrencilerinden "Narin Yüzler İncinmesin” Etkinliği

Akdeniz Üniversitesi Finike MYO öğrencileri, "Narin Yüzler İncinmesin" projesi kapsamında Emin Akın İlkokulu'nda 4. sınıf öğrencilerine Evrensel Yardım Çağrısı işaretini anlatarak, sosyal sorumluluk bilincini artırmayı hedefledi.

Oyun geliştiricisi nasıl olunur? Game Developer olarak dijital dünyada kariyer yapmanın yolları!
İş Dünyası

Oyun geliştiricisi nasıl olunur? Game Developer olarak dijital dünyada kariyer yapmanın yolları!

Oyun geliştiricisi olmak için hangi adımları takip etmelisiniz? Gerekli eğitimler, beceriler ve kariyer ipuçlarıyla geleceğin mesleği hakkında her şey burada!

Robotik mühendisi nasıl olunur? Robotik Mühendisliği hakkında her şey haberimizde!
İş Dünyası

Robotik mühendisi nasıl olunur? Robotik Mühendisliği hakkında her şey haberimizde!

Robotik mühendisliği, teknolojinin yükselen yıldızı! Robotik mühendisi olmak için gereken eğitim, beceriler ve adımlar. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler için rehber.