Gece körlüğü trafik kazalarına sebebiyet veriyor

Halk arasında 'tavuk karası' hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Gece körlüğü, düşük ışık şartlarında görme zorluğudur.

Gece körlüğü trafik kazalarına sebebiyet veriyor

Halk arasında 'tavuk karası' hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Gece körlüğü, düşük ışık şartlarında görme zorluğudur. Özellikle geceleri uzun saatler direksiyon başında olan taksi şoförleri ve uzun yola çıkan sürücüler için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, özellikle gece mesaisi yapan taksi şoförlerini ve uzun yola çıkan şoförleri yakından ilgilendiren bir sorun olan gece körlüğü (niktalopi) hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu. Gece körlüğünün düşük ışık şartlarında görme zorluğu olarak tanımlandığını vurgulayan Opr. Dr. Zaim, “Hastalık özellikle geceleri uzun saatler boyunca direksiyon başında olan taksi şoförleri için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak biliniyor”
Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün A vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunun altını çizen Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Retina, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan, görme sinyallerini beyne ileten dokudur. Tavuk karası hastalığında, retina hücreleri (özellikle rod hücreleri) yavaş yavaş işlevini yitirir, bu da gece görüşünün bozulmasına, görüş alanının daralmasına ve ilerleyen safhalarda tam görme kaybına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

“A vitamini takviyesi önemli”
Tavuk karası hastalığının genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunun söyleyen Opr. Dr. Nükhet Zaim, şu bilgileri paylaştı:
“Genellikle ırsî kalıtım gösterir ve farklı genlerin mutasyonları hastalığa neden olabilir. Kalıtım şekilleri otozomal dominant, otozomal resesif veya X'e bağlı olabilir. Şu anda retinitis pigmentosa için kesin bir tedavi bulunmamaktadır ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek veya yaşam kalitesini artırabilecek bazı yöntemler mevcuttur. Özellikle A vitamini takviyesinin bazı gece körlüğü hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Görme kaybını yönetmek ve günlük yaşamda daha iyi başa çıkmak için özel eğitim ve cihazlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra gözlük, lens veya yardımcı cihazlar gibi çözümler hastaların yaşam kalitesini artırabilir.”

“Sürüş güvenliği tehlikeye girebilir”
Gece körlüğü olan şoförlerin, karanlıkta görme yetilerinin azalması sebebiyle sürüş güvenliğinin tehlikeye girebileceğini belirten Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir. Geceleri yol işaretlerini ve çevresel detayları algılamada zorluk yaşayan, parlak ışıklar, farlar veya sokak lambalarından gelen ışıkta aşırı parlamaya maruz kalan ve karanlıkta görüşü belirgin şekilde azalan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları, göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri, gerekli durumlarda gece görüşünü iyileştirebilecek özel gözlükler kullanmaları gerekmektedir. Tavuk karası hastalığı, yaşam boyu süren bir süreç olup erken teşhis, hastaların yaşam kalitesini koruma açısından önemlidir. Tavuk karası hastalığı belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmak ve düzenli göz muayenelerini aksatmamak hastalığın yönetiminde kritik rol oynamaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu Isparta Toplandı
Sağlık

Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu Isparta Toplandı

Isparta İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan 2024 yılsonu Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) toplantısında, bölgedeki acil sağlık hizmetleri ve sevk süreçleri üzerine çözüm önerileri ve iyileştirme çalışmaları tartışıldı.

Organ bağışında yetersizlik can alıyor Binlerce hasta nakil bekliyor
Sağlık

Organ bağışında yetersizlik can alıyor Binlerce hasta nakil bekliyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, organ bağışındaki yetersizliğe dikkat çekti.

Şeffaf Diş Plakları Çocuklar İçin Uygun Mudur?
Sağlık

Şeffaf Diş Plakları Çocuklar İçin Uygun Mudur?

Şeffaf diş plakları, dişleri hizalamak ve düzeltmek için kullanılan en yenilikçi ortodonti tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklara da uygun koşullar sağlandığında önerilebilir.

Prof. Dr. Bilgin Emrecan'dan sauna ve hamam kullanımıyla ilgili kalp sağlığı uyarıları
Sağlık

Prof. Dr. Bilgin Emrecan'dan sauna ve hamam kullanımıyla ilgili kalp sağlığı uyarıları

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan, havaların soğumasıyla birlikte hamam ve sauna kullanımının arttığına dikkat çekerek, “Sauna ve hamam kullanımının da kalp sağlığı açısında dikkat edilmesi gereken hususlarda var. Detaylar haberimizde..

Menopoz ve beyin sağlığı! Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu’dan önemli uyarılar ve öneriler
Sağlık

Menopoz ve beyin sağlığı! Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu’dan önemli uyarılar ve öneriler

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu, menopoz sürecinde beynin hafıza ve duygu kontrolünden sorumlu bölgelerin doğrudan etkilediğini ifade etti. Detaylar haberimizde..

Karbonmonoksit zehirlenmeleri arttı.
Sağlık

Karbonmonoksit zehirlenmeleri arttı.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte karbonmonoksit zehirlenme vakalarının arttığını ifade eden Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, "Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı, baş dönmesi, yığılma ve bilinç kaybı var" dedi.