SAMSUN (İHA) - Çocukların uzun süre dijital ekranlara bakmasının miyopiye neden olabileceğine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aziz Çil, “Erken yaşta uzun saatler boyunca cep telefonu ve tablet kullanımı miyopiye neden olabilir. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim sürelerinin uzaması ve evde daha fazla bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, miyop çocukların derecelerinin hızla artmasına ve yeni miyoplu bireylerin ortaya çıkmasına yol açmıştır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aziz Çil, çocuklarda miyopi (miyop) rahatsızlığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Miyopinin, uzağı iyi görememe olarak bilinen bir göz rahatsızlığı olduğunu belirten Opr. Dr. Çil, “Son yıllarda yaşam şartları ve alışkanlıkların değişimiyle birlikte çocukluk çağlarında daha sık karşılaşılmaktadır” diye konuştu.
“Genetik yatkınlık neden olabilir”
Miyopiye yol açan etkenlere değinen Opr. Dr. Çil ,”Miyopinin görülme sıklığı, anne-baba veya yakın akrabalarda miyopi bulunması durumunda daha fazladır. Erken yaşta uzun saatler boyunca cep telefonu ve tablet kullanımı miyopiye neden olabilir. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim sürelerinin uzaması ve evde daha fazla bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, miyop çocukların derecelerinin hızla artmasına ve yeni miyoplu bireylerin ortaya çıkmasına yol açmıştır” şeklinde konuştu.
“Miyopinin ilerlemesi mümkün olduğunca yavaşlatılmalıdır”
Miyopi genellikle ilkokul çağlarında başladığını ve yaklaşık yirmili yaşlara kadar ilerlediğini belirten Opr. Dr. Çil, “Miyopinin gerilemesi mümkün değildir. Yüksek derecelerde miyopisi olan kişilerde glokom, retina yırtığı ve retina dejenerasyonu gibi başka göz rahatsızlıkları da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, çok yüksek derecelerdeki miyopun lazerle tedavisi mümkün olmayabilir. Bu nedenle, miyopinin ilerlemesini mümkün olduğunca yavaşlatmak önemlidir. Bu amaçla özel lensler, gözlük camları ve bazı göz damlaları kullanılabilir. Ayrıca, çocukların gereksiz göz yorgunluğundan korunması önemlidir. Özellikle cep telefonu ve bilgisayar karşısında uzun süreler geçirilmemelidir. Son araştırmalar, özellikle açık havada yapılan aktivitelerin ve güneş ışığından bolca faydalanmanın miyopi ilerlemesini azalttığını göstermektedir” dedi.
“6 ayda bir kontrol edilmelidir”
Çocuklarda periyodik kontrollerin ihmal edilmemesi ve görsel şikâyetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Çil, “Miyopi tespit edilmişse, altı ayda bir kontrol edilmesi önemlidir. Hızlı bir ilerleme gözlendiğinde, özel gözlük camları ve damlalarla müdahale edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Burdur'da zirai don uyarısı yapıldı. Meteoroloji, 12 Nisan Cumartesi saat 21.00'den, 14 Nisan Pazartesi 09.00’a kadar don riskine karşı uyardı. Özellikle tarımla uğraşan vatandaşların dikkatli olması istendi.
Sivas'ta soğuk hava uyarısı kayısı üreticilerini endişelendirdi. Meteorolojinin zirai don uyarısının ardından üreticiler, ürünlerini korumak için bahçelerinde ateş yakarak nöbet tutmaya başladı. Detaylar haberimizde...
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği, sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin edildiğini açıkladı.
Burdur'da 10 Nisan Perşembe gecesi itibarıyla zirai don riski baş gösteriyor. Meteoroloji, çiftçileri uyardı, meyve ağaçları tehdit altında.
Letonya'dan gelen soğuk hava dalgası Türkiye genelinde 40 ili etkisi altına alacak. Kar ve sağanak yağış için sarı kod uyarısı verildi.
Türkiye, nisan ayında yeniden kara teslim oldu. Van, Hakkari ve Gümüşhane'de kar etkili olurken, yeni soğuk hava dalgası ülke genelini saracak.
Yorumlar (0)