Grip deyip geçmeyin, sonuçları çok ağır olabilir

Birkaç gün ile 2 haftadan daha kısa sürede atlatılabilen grip hastalığı, bazı hastalarda ölüme kadar gidebilen ciddi başka hastalıklara neden oluyor.

Grip deyip geçmeyin, sonuçları çok ağır olabilir

Grip hastalığına yakalanan hastaların çoğunluğu birkaç gün ile 2 haftadan daha kısa sürede iyileşirler. Fakat bazı hastalarda grip hastalığı erken dönemde tedavi edilmediğinde, ölüme kadar gidebilen ciddi başka hastalıklara neden oluyor. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, grip hastalığının yol açabileceği daha ciddi hastalıklara değinerek, bu sonuçların ne kadar ağır olabileceğine dikkat çekti.

Grip aslında erken dönemde yakalanıp tedavi edildiğinde, hastaların büyük kısmında kısa sürede iyileşme gözleniyor. Bunun nedeni, grip virüsüne yönelik antiviral tedavinin mevcut olması. Buna karşılık tedavi edilmeyen hastaların bir kısmında hafiften ağıra kadar çeşitli hastalıklar oluşabiliyor. Örneğin, sinüzit ve orta kulak iltihabı grip hastalığının orta şiddette sonuçları olarak gösteriliyor. 1 yaşından küçük bebekler grip hastalığına yakalandığında, yaklaşık yarısında orta kulak iltihabı gelişebiliyor.

Grip tedavi edilmediğinde ciddi problemlere yol açar

Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, grip hastalığının yol açabileceği ciddi hastalıkların başında zatürrenin geldiğini söyledi. Yaycı, "Zatürre hastalığına tek başına grip virüsünün neden olmasının yanı sıra bu hastalarda bağışıklık sisteminin düşmesiyle, grip virüsü ile birlikte bakteriler de eşlik edebiliyor. Zatürre gelişirse hastaların büyük kısmının hastanede takibi gerekiyor. Grip hastalığına bağlı zatürre gelişen hastaların yaklaşık 4'te 1'inde ise kalp ve damarları ile ilgili çeşitli problemler ortaya çıkıyor. Kalp ve damar problemleri olarak kalp krizi, kalp kası iltihabı ve damara pıhtı atması gibi problemleri sayabiliriz. Grip hastalığının yol açabileceği diğer ciddi problemler ise beyin iltihabı (ensefalit) ve solunum ve böbrek yetmezliği gibi ağır tablolardır. Bu ciddi hastalıklar özellikle bebek ve çocuklar, yaşlılar, gebeler, aşırı şişman olanlar ve kronik hastalıkları (astım, kalp hastalığı gibi) olanlarda daha fazla gözleniyor. Bu kadar ağır hastalıklara yol açan grip hastalığında veya grip şüphesi olan her durumda, erken dönemde antiviral tedaviye başlanması ile hastalığın hızlıca önüne geçilebilir ve yol açabileceği ciddi sonuçlar büyük olasılıkla önlenmiş olur" diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Keneden korunmak için günlük vücut kontrolü yapmalı
Sağlık

Keneden korunmak için günlük vücut kontrolü yapmalı

Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömer Orkun, “Günlük vücut kontrolleri ile kene görüldüğünde derhal çıkartılması esastır. Eğer siz keneyi bir an önce vücuttan uzaklaştırırsanız kene enfekte dahi olsa mikropları vermeden siz çok kolaylıkla kurtulabilirsiniz” dedi.

 84 yaşında, 3 boyutlu Ablasyon yöntemi ile sağlığına kavuştu
Sağlık

84 yaşında, 3 boyutlu Ablasyon yöntemi ile sağlığına kavuştu

5 yıldır kalbinde şiddetli çarpıntı şikayetine sahip 84 yaşındaki Serap Arak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde yapılan 3 boyutlu Ablasyon işlemi ile sağlığına kavuştu.

Eskişehir'de Fuar ziyaretçilerine İlk Yardım Eğitimi Verildi
Sağlık

Eskişehir'de Fuar ziyaretçilerine İlk Yardım Eğitimi Verildi

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Ersin Işıldı liderliğindeki Acil Sağlık Hizmetleri ekibi, Eskişehir'deki fuarda ziyaretçilere yönelik önemli bir bilgilendirme ve eğitim programı düzenledi.

Çankırı’da 2 yıl içerisinde 2 bin 692 kalp ve damar hastasına işlem yapıldı
Sağlık

Çankırı’da 2 yıl içerisinde 2 bin 692 kalp ve damar hastasına işlem yapıldı

Çankırı’da 2 yıl içerisinde 2 bin 692 kalp ve damar hastasına işlem yapıldı. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, koroner anjiyografi ünitesinin kurulması ile birlikte hastaların il dışına yapılan sevklerinin büyük bir oranda azaldığını söyledi.

Uzmanı açıkladı; Sezaryen doğum mu normal doğum mu?
Sağlık

Uzmanı açıkladı; Sezaryen doğum mu normal doğum mu?

Çoğu anne adayı için doğum şekline karar vermek zorlu bir süreç olabiliyor.

İşte diş teline avantajlı alternatif
Sağlık

İşte diş teline avantajlı alternatif

Hizalanmış dişlere ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak isteyen fakat diş teli kullanmaktan çekinenlerin sıklıkla tercih ettiği şeffaf plaklara dair merak edilenleri anlatan Ortodontist Dr. Öğr. Üyesi Merve Kurt Bıyıklıoğlu şeffaf plakların çocukların kullanımına da uygun olduğunu vurguladı.