Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Ankara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurasına katıldı. Başkan Gündüzalp, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların katıldığı toplantıda söz alarak, ‘Yaşlanan Nüfus/Üretim Planlaması, Yağlı Tohumlara Teşvik, Finansal Sorunlar, Tarla ile Market Arasında Oluşan Fahiş Fiyat ve Çiğ Süt Fiyatının Belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi’nin Aktif Olması’ gibi konulara değinerek, acilen çözüme kavuşturulması talebinde bulundu.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, TOBB’da düzenlenen ‘Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve oda-borsa başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’de katıldı.
Ekonomi Şurasında bölge adına 3 dakikalığına söz alan Başkan Gündüzalp, kırsalda yaşlanan nüfusa dikkat çekerek, “köylerdeki gençlerimiz farklı nedenlerle artık tarımla uğraşmak istemiyor, kente göç etmek istiyor. Gençlerimizi tarımda tutabilmek için genç çiftçi hibe desteği gibi projeler arttırılmalı, faaliyet alanları genişletilmeli, üreticilerimizin refahı arttırılmalıdır.
Çiğ süt fiyatının belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi daha aktif bir rol üstlenmeli, Gıda Komitesi çiğ süt fiyatlarını açıklayan kurum olmaktan acilen çıkarılmalıdır” dedi.
Burdur’un, Anason ve Rezene üretiminde Türkiye pazarının yaklaşık %35’ini oluşturduğuna dikkat çeken Gündüzalp, “Endüstriyel tarım ürünleri olan Anason, Rezene, Haşhaş ve Susam gibi bitkiler, Bakanlık tarafın doğrudan desteklenmeli, bu ürünlere özel teşvik verilmelidir. Enflasyonu bastırmak için gıda fiyatlarını sabit bırakamayız. Üretimdeki nakliye ve lojistik giderleri başta olmak üzere, üreticimizin girdi yükünü azaltmalıyız. Yüksek girdi maliyetlerinden dolayı üreticimizi üretimden kaçırıyoruz. Kaçırdığımız üreticiyi, tekrar üretime döndürme gibi bir şansımız yok. Biz bu konularda sizlerden ciddi anlamda destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Girdi maliyetlerindeki artışı, gıda fiyatlarını sürekli olarak tetiklediğinin altını çizen Gündüzalp, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Dünya’da gıda fiyatları son 1 yılda 11,8 artarken, ülkemizde %61 oranında arttı. Gıda enflasyonunu düşürmek için üretici fiyatları yerine nakliye maliyetlerini düşürücü önlemler alınmalı. Yaş meyve/sebzedeki üreticinin tarla fiyatı ile tüketici fiyatları arasında uçurum sürekli gündeme geliyor. Bu sorun ancak direkt alım yapan ve satış ağı çok geniş zincir marketlerin semt pazarlarındaki fiyatlara orantısıyla çözülebilir. Bakanlık, semt pazarlarındaki fiyatlarla orantı kurmayan zincir marketlere, çıkarılacak kanun ile yaptırım uygulamalıdır.
Üretimini belgeleyemeyen veya geçmişte kullandığı bankacılık ürünlerinde gecikmelere, icralara uğramış çiftçilerimiz ise finansmana erişmekte zorlanıyor. Ancak, bu kez de üretimini belgeleyebilen ve bankacılık sektörü açısından kötü kredi geçmişi olmayan işletmelerde finansmana ulaşmakta zorlanmakta hatta erişememekte. Finans şirketleri sorun olmadığını beyan etse de reel de bu işletmeler finansa ulaşamamakta. Bu konuda da sizlerden ivedilikle destek bekliyoruz.”
Yorumlar (0)