Vedat Işıkhan, 1966 yılında Mardin Artuklu'da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. Akademik kariyeri boyunca Hacettepe Üniversitesi'nde sosyal hizmet alanında lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük unvanlarını elde etmiştir. Halen Hacettepe Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.
Vedat Işıkhan, akademik hayatı boyunca başarılı çalışmalara imza atmıştır. Hacettepe Üniversitesi'nde Aile Hizmetleri Uygulama Merkezi Müdür Yardımcılığı, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı gibi önemli görevler üstlenmiştir. Ayrıca, Uluslararası Stres Yönetimi Uzmanları Konseyi tarafından stres yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığı önemli araştırmalar ve katkılarından dolayı 2016 Konsey Ödülüne layık görülmüştür.
Vedat Işıkhan'ın uzmanlık alanları arasında çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, çocuk işçiliği ile mücadele, sosyal politika, sosyal sorunlar, sosyal hizmet, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, dezavantajlı gruplar, endüstri ilişkileri, sendikalar, aktif yaşlanma, yaşlı bakım sigortası ve emeklilik sonrası sorunlar bulunmaktadır.
Vedat Işıkhan, 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Hükümet Programı kapsamında hayata geçirilen Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) ilk saha çalışmasında ASDEP Genel Koordinatörü olarak görev yapmış ve programın başarılı bir şekilde uygulanmasında etkin bir rol oynamıştır. Ayrıca, 2015-2018 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı'nda akademik danışmanlık görevini üstlenmiştir.
Vedat Işıkhan, 8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliği'ne atanmış ve 17 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği'ne getirilmiştir. Bu görevleri süresince Türkiye genelinde sosyal politika alanında saha çalışmaları yapmış, ilgili kurumların çalışmalarını incelemiş ve illerdeki mevcut sosyal politika alanlarının gelişmesine yönelik stratejiler geliştirmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde "Yüzyılın Sosyal Politikaları" adlı kitabın literatüre kazandırılmasında yer almıştır.
Vedat Işıkhan, çok iyi düzeyde İngilizce, iyi düzeyde Fransızca ve Arapça bilmektedir. Evli olan Işıkhan'ın üç çocuğu bulunmaktadır.
'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.
Eskişehir’de sendika temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Her gün farklı şehirlere gidiyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki Eskişehir şehircilik ve belediyecilik kulvarında çok geride kalmış durumda” dedi.
Bakan Vedat Işıkhan: “Dünyanın birçok ülkesinden büyük bölgeyi yeniden inşa ediyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Cumhuriyetimizin 2. asrı kamu personel rejimi başta olmak üzere ülkemizi ve milletimizi ilgilendiren her alanda yükseliş ve şahlanış dönemimiz olacaktır" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için 2020’den bu yana toplamda 27 milyon 105 bin TL destek ödemesi yaptık” dedi.
Işıkhan, Temmuz ayında TBMM'de yapılacak olan düzenlemeyle en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını duyurdu.
Bakan Vedat Işıkhan, "2023'ün ikinci yarısında brüt 13 bin 14, net asgari ücret ise 11 bin 402 TL olarak belirlendiğini ifade ederek asgari ücret desteği 400 TL'den 500 TL'ye yükseltildi." dedi.
Dün resmen start verilen asgari ücrete ara zam çalışmaları kapsamında, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, pazartesi günü ÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı ile bir araya gelecek.
Yeni Bakan Vedat Işıkhan mesaiye hızlı başladı. Asgari ücret, emekli ve memur maaş zammı dahil yeni emeklilik düzenlemesine kadar dosyalar üç ayda bitecek.