Niğde

Havada ve suda daha fazla verim sağlanıyor

Yerli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandıran Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, kurduğu seralarda hayata geçirdiği topraksız tarım sistemiyle üretim kapasitesini arttırdı

Havada ve suda daha fazla verim sağlanıyor

Yerli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandıran Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, kurduğu seralarda hayata geçirdiği topraksız tarım sistemiyle üretim kapasitesini arttırdı.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, havada ve suda yetiştirdiği patates tohumlarıyla daha yüksek verim sağlıyor. Klasik yöntem olan toprakta üretim yapıldığında bir bitkiden 5-6 tohumluk elde eden enstitü, topraksız tarım sistemiyle bu sayıyı 50 -150 arasına çıkardı. Kurmuş oldukları tam kontrollü seralarda topraksız sistemle birlikte 2 milyon adet mini yumru kapasitesine ulaşan enstitü, 12 ay boyunca tohumluk üretiyor. Tohumluk üretiminde maliyeti azaltan, verimi arttıran sistemle ilgili bilgi veren Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, amaçlarının yerli ve milli çeşitlerin çiftçilere daha kaliteli ve ucuz ulaştırılması olduğunu söyledi. Pırlak, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle yürüttüğümüz ıslah çalışmaları neticesinde enstitümüz 10 adet yerli ve milli çeşidi ülke tarımına kazandırdı. Çeşitlerimizden 8 tanesini yerli firmalara devrettik ve bu çeşitlerimizin yerli firmalar tarafından üretiminin yapılması, sertifikalandırılıp çiftçilerimize ulaştırılmasını sağlamak için de enstitümüzde ileri kademede tohumluklar üretiyoruz" dedi.
Aeroponik serada üretim kapasitesini arttırdıklarına değinen Pırlak, "Tamamen topraksız ortamda aeroponik sistemde tamamen köklere belli zamanlarda besin solüsyonu püskürtülmesi ile biz 6-7 kez hasat yapabiliyoruz. Topraklı sistemde biz bir bitkiden 6-7 adet mini yumru elde ederken bu sistemle 50 ile 150 arasında mini yumru elde ediyoruz. Enstitümüzde 12 ay boyunca tohumluk üretme çalışmalarına devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Aeroponik serada üretim kapasitesini arttırdıklarına değinen Pırlak, "Tamamen topraksız ortamda aeroponik sistemde tamamen köklere belli zamanlarda besin solüsyonu püskürtülmesi ile biz 6-7 kez hasat yapabiliyoruz. Topraklı sistemde biz bir bitkiden 6-7 adet mini yumru elde ederken bu sistemle 50 ile 150 arasında mini yumru elde ediyoruz. Enstitümüzde 12 ay boyunca tohumluk üretme çalışmalarına devam ediyoruz" şeklinde konuştu." />

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Tavşanlı’da patates üretim alanlarına hastalık ve zararlı surveyleri yapıldı
Bölgesel

Tavşanlı’da patates üretim alanlarına hastalık ve zararlı surveyleri yapıldı

Tavşanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce patates üretimi yapılan alanlarda hastalık ve zararlı surveylerinin yapıldığı bildirildi.

Genel Müdür Erdem patates üreticileriyle buluştu
Yaşam

Genel Müdür Erdem patates üreticileriyle buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem Afyonkahisar’da patates üreticileriyle bir araya geldi. Detaylar haberimizde..

Afyonkarahisar'da patates hasadı başladı
Yaşam

Afyonkarahisar'da patates hasadı başladı

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 800'ün üzerinde üretici tarafından 40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patateste hasat başladı.

Konya Şeker'den üretici ortaklarına avans
İş Dünyası

Konya Şeker'den üretici ortaklarına avans

Konya Şeker, 2024-2025 kampanya döneminde üretici ortaklarına 272 milyon 292 bin TL'lik pancar sulama avansı ve 23 milyon 505 bin TL'lik patates avansı vereceğini açıkladı.

Tokat'ta yerli patates tezgah için toplanmaya başladı
Bölgesel

Tokat'ta yerli patates tezgah için toplanmaya başladı

Tokat’ta yerli patateslerin sökülme işlemi başladı.

 Türkiye’nin ilk patates hasadı Adana’da yapıldı - Haberler
Yaşam

Türkiye’nin ilk patates hasadı Adana’da yapıldı - Haberler

Türkiye'nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana'da hasat başladı. Verim çiftçinin yüzünü güldürürken, ilk turfanda patatesler kilogramı tarlada 17 liradan satıldı.