BTB Başkanı Gündüzalp: Hayvancılığın altın kuralı her yıl buzağı almaktır
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Toplu Bakım’ ve ‘Burdur Ticaret Borsası’nın ne gibi çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Hayvancılıktan para kazanmak için toplu bakımın önemine değinen Başkan Gündüzalp, “Yem giderleri düşürülmediği sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Her yıl bir buzağı alınamazsa, sağmal gün sayısı uzar, kazancınız düşer. Eğer her yıl bir buzağı alınırsa, süt ortalaması artar, para kazanırsınız” dedi.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Kemer/Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Topla Bakım’ eğitimi verdi. Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitime, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Boz ve kadın üreticiler katıldı.
İlk olarak, ‘Toplu Bakım’ konusuna değinen Başkan Gündüzalp, hayvanların nasıl besleneceğini anlattı. Fabrika yemini verirken, içerisinde arpa, kepek, küspe vs. ürünlerde verilerek, hayvanların beslendiğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Belirli dönemde fiyatlara bağlı olarak, içerisinde dane dediğimiz arpa, buğday, mısır fazla olur, belirli dönemde kepek fazla olur. Ama enerji proteini hep tutar, ancak içine giren farklı olur. Bunu da çuvala baktığımız da dane ağırlıklıysa, çuval biraz daha küçük görünür, kepek ağırlıklıysa çuval biraz daha büyük görünür. Ama tarttığımız zaman hepsi 50 kilo gelir. Biz buna hektolitre diyoruz” şeklinde konuştu.
Hektolitre ne kadar çoksa, yemin o kadar hafif olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Hektolitreye bağlı olarak sizlerin verdiği ölçek, 2 kilo 200 gramda gelebilir, 1 kilo 700 gramda gelebilir. Siz aynı yemi veriyorsunuz ama aynı kilo da vermiyorsunuz. Çiftlik yaptığımız zaman aynı kiloda vermemiz lazım. Buna artı olarak süt miktarını ölçeceğimiz için gruplara ayıracağız, hayvana ihtiyacı kadar vereceğiz. Siz, çok süt veren hayvana çok yem veriyorum diyorsunuz, buradaki kriter nedir, çok süt vereni nasıl belirlediniz. Yeni doğum yaptı çok süt mü veriyor. Mantık bunu köylerde” dişe konuştu.
Toplum bakım yapıldığı zaman bu tür yanlış uygulamaların önüne geçileceğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Yem giderlerini düşürmediğimiz sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Mesela tüm giderleri muhasebe mantığında yazdık. Öncelikle yüzde 70’i yem gideri. Slaj, yonca, saman artı fabrika yemi tüm giderlerin yüzde 70’ini oluşturuyor. Geri kalan yüzde 30’i ise veteriner giderleri, elektrik, su, mazot, ilaç masrafı. Para kazanmak için o yüzde 70’den tasarruf etmeniz lazım. Toplu bakım yaptığımız zaman bunların hepsini denetleyebileceğiz” dedi.
Şuanda, Akören köyündeki süt ortalamasının 14,5 kg. olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Süt ortalamanız kaç kg. diye sorduğumuz zaman, herkes bizim ineğimiz 20 kg., 30 kg., süt veriyor diyor. Ama sizin köydeki günlük aldığımız sütü, toplam sağmal sayısına böldüğümüz zaman, hayvanlarınız ortalama 14 kg. süt veriyor. Nasıl oluyor bu. Ama çiftliklerde yaptığımız hesaplamalarda, hayvanın en az 20 kg. yakalaması lazım. 22 kg. çiftlikler başa baş noktasına geliyor, 22 kg. üzerinde ise çok güzel para kazanılmaya başlanılıyor” şeklinde konutu.
Hayvancılıkta tek kural olduğunu vurgulayan Başkan Gündüzalp, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Ne kadar süt aldığınız değil, ne kadar buzağı aldığınızdır kural. Eğer her yıl bir buzağı alırsanız, inanın ki süt ortalamanız 20 kg. üzenine çıkar. Ama her yıl bir buzağı alamazsanız, sağmal gün sayınız ne kadar uzarsa, kazancınız o kadar düşer. Sizlere ait işletmelerdeki en büyük sıkıntı şu, teyzemizin üç tan ineği var, 1-2-3-4-5 oldu hala tutmuyor, hala süt sağmaya, beslemeye devam ediyor ve aradan bir yıl geçiyor, hala daha tutacak diye hala devam ediyor. Halbuki, o inek bize zarar veriyor. Çiftlikler ortalamayı, problemli hayvanları elden çıkarak ortalamayı yükseltiyor. Para böyle kazanılıyor.”
Başkan Gündüzalp, toplu bakım eğitiminin ardından, Burdur Ticaret Borsası’nın ne anlama geldiği, tescilin ne olduğu, üye profili ve gelir kalemleri, Borsa’nın işlem hacmini oluşturan ürünler, tarımsal üretim rakamları, günlük ve yıllık süt üretim rakamları ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konularda, kadın üreticilere sunum eşliğinde bilgi verdi.
Yorumlar (0)