Hekimler iş bıraktı! Sağlık Çalışanları Üç Günlük İş Bırakma Eyleminde

Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerindeki doktor, hemşire ve ebeler, yeni yönetmeliğe tepki göstererek 3 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Sağlık çalışanlarının hak kayıpları ve mesleki kaygılar gündemde.

Hekimler iş bıraktı! Sağlık Çalışanları Üç Günlük İş Bırakma Eyleminde

Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerinde görev yapan doktor, hemşire ve ebeler, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için üç günlük iş bırakma eylemi başlattı. Yeni yönetmeliğe tepki amacıyla yapılan bu eylemde, sağlık çalışanlarının mesleki kaygı ve hak kayıpları bir kez daha gündeme taşındı. Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur, eyleme katılarak aile hekimlerine destek verirken Sağlık Bakanlığı’na yönelik önemli mesajlar verdi.

“Sağlık Bakanlığı Uyarılarımızı Dikkate Almadı”

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği” hakkında açıklamalarda bulunarak, yeni düzenlemelerin sağlık alanındaki mevcut sorunları çözmeyeceğini vurguladı. 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yönetmeliğin, koruyucu hekimlik ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi yerine, performansa dayalı bir ödeme sistemine odaklandığını belirtti.

Ortak yapılan açıklamada, “Henüz yenidoğan skandalı gündeme gelmeden, 14 Ekim’de, yönetmeliğin çözüm getirmeyeceğini kamuoyuna duyurmuştuk. Ne yazık ki, Bakanlık tüm uyarı ve eleştirilerimizi göz ardı ederek yönetmeliği yürürlüğe soktu,” ifadelerine yer verildi.

“Yeni Yönetmelik Sağlıkta Şiddeti Tetikleyebilir”

Ortak açıklamada, yönetmeliğin hekim bağımsızlığına müdahale ettiği ve sağlık çalışanları ile hastalar arasında gerginlik yaratabileceği belirtildi. Performans kriterlerinin, hastalara yeterli zaman ayırmayı zorlaştırdığı, bazı ilaç reçetelerinin sınırlandırıldığı ve sevk işlemlerine müdahale edildiği ifade edilerek, bu düzenlemelerin sağlık çalışanlarının haklarını daha da zayıflattığı vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu yönetmelik, halk sağlığına değil, nicelik üzerinden değerlendirilen performansa dayalı bir sistem getiriyor. İşin kalitesine değil, sayısına önem veren bu düzenleme, sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini tehdit ediyor.”

Çalışma Koşulları ve Halk Sağlığı İçin Yapısal Reform İhtiyacı

Eyleme katılan dernekler ve sendikalar, sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmak ve koruyucu sağlık uygulamalarını güçlendirmek için gerekli yapısal reformların yapılmasını talep ediyor. Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı, halkın sağlığını geliştiren, sağlık emekçilerinin bağımsızlığını koruyan bir birinci basamak sağlık hizmetleri modeline odaklanmalıdır” denildi.

Sağlık Bakanlığı'na Talepler

Ortak açıklamada, aile sağlığı merkezlerinin kamu kaynaklarıyla donatılması ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için sağlık çalışanlarına daha fazla zaman tanınması gerektiği ifade edilerek aşağıdaki talepler sıralandı:

  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki donanımı kamu tarafından sağlanmalı.
  • Sağlık çalışanlarına yeterli zaman ve olanak tanınmalı.
  • Hekim başına düşen nüfus sınırlandırılarak, sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılmalı.
  • Koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, güvence altında çalışan yeterli personel sağlanmalı.
  • Emekliliğe yansıyan, tek kalemde, insanca yaşamaya yetecek bir maaş verilmeli.
  • Yapılan hizmetin niteliğine göre bir performans sistemi uygulanmalı.

Ortak açıklamada, bu taleplerin karşılanması durumunda sağlık sistemindeki pek çok problemin çözüleceği, hasta memnuniyetinin artacağı ve sağlıkta şiddetin azalacağı ifade edildi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Ankara Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi! Eylem başladı işte detayları
Yaşam

Ankara Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi! Eylem başladı işte detayları

ANKAHED üyesi aile hekimleri ve sağlık çalışanları, yeni yönetmeliğin eksikliklerini eleştirerek 3 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Talepleri, sağlık merkezlerinde nitelikli istihdam ve tek kalem maaş gibi düzenlemeler içeriyor.

MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Huzurevi ziyareti! Ağız Sağlığı Desteği
Bölgesel

MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Huzurevi ziyareti! Ağız Sağlığı Desteği

Burdur MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Hilmi-Hafize Evin Huzurevi sakinlerine ağız sağlığı hizmeti sundu. Fakülte üyeleri ve öğrenciler huzurevini ziyaret ederek toplum sağlığına katkıda bulundu.

Aile hekimlerinin 3 gün iş bırakma nedeni ne? İşte merak edilen neden
Yaşam

Aile hekimlerinin 3 gün iş bırakma nedeni ne? İşte merak edilen neden

Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerinde görevli sağlık çalışanları, yeni yönetmeliğe karşı üç günlük iş bırakma eylemi başlattı. Doktorlar, hemşireler ve ebeler, artan iş yükü ve hak kayıplarına dikkat çekerek, yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyor.

Uzman doktor Nilgün Yazıksız Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı
Bölgesel

Uzman doktor Nilgün Yazıksız Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı

Burdur Devlet Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Nilgün Yazıksız'ın hasta kabulüne başladığını duyurdu. Detaylar haberimizde...

Antalya'da Olayların %94.8’i Aydınlatıldı
Bölgesel

Antalya'da Olayların %94.8’i Aydınlatıldı

Antalya’nın huzur ve güvenliği için Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik bölgelerinde asayiş suçlarına yönelik çalışmaları açıklayan Vali Şahin, Eylül ayında il genelinde

Uzman Doktor Murat Özçelik Bucak Devlet Hastanesi'nde göreve başladı
Bölgesel

Uzman Doktor Murat Özçelik Bucak Devlet Hastanesi'nde göreve başladı

Bucak Devlet Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Murat Özçelik'in hasta kabulüne başladığını duyurdu. Detaylar haberimizde...