Her gün bir kaşık pekmez tüketmenin 5 faydası

Pekmez denilince üzüm, dut, kuşburnu, keçiboynuzu gibi pek çok pekmez türü akla gelebilir. Pekmezin sağlığa faydaları saymakla bitmez. (Posta)

Her gün bir kaşık pekmez tüketmenin 5 faydası

Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen bir tür şuruptur. Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur.
Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.

HER GÜN BİR KAŞIK PEKMEZ

1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
Pekmezin neyden yapıldığına göre içeriği ve besin değerleri değişir ancak genel olarak tüm pekmezler faydalıdır. Bununla birlikte pekmezlerin şeker oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle şeker hastası olan kişilerin tüketmesi önerilmez.

 

TÜM PEKMEZ ÇEŞİTLERİ GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLER TAŞIR

Özellikle diğer şekerler ve tatlandırıcılarla karşılaştırıldığında pekmez, yüksek oranda antioksidanlar içerir. Bu da pekmezi, çoğu insan için rafine şekere daha iyi bir alternatif yapar. Antioksidanlar kanserde olduğu gibi cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur. Cildinize zarar verme ihtimali olan serbest radikalleri durdurarak cildinizin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya katkıda bulunabilir.

TAM BİR DEMİR DEPOSU: ÜZÜM PEKMEZİ

Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin üretimi açısından çok önemlidir. Demir eksikliği anemisi vücutta yeterince demir bulunmaması nedeniyle oluşur. Demir eksikliği, aşırı yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hızlı kalp atışı gibi bir dizi soruna neden olabilir. Üzüm pekmezi demir eksikliğine karşı kullanılabilir.

CİNSEL SAĞLIĞI GELİŞTİRİR: KARADUT PEKMEZİ

Karadut pekmezi, cinsel hormonların sağlıklı üretilmesine yardımcı olduğu düşünülen eser mineral manganez bakımından zengindir. Manganez, sinir sisteminin işleyişinde, kan pıhtılarının önlenmesinde ve karbonhidratlardan enerji üretiminde hayati bir rol oynar. Manganez eksikliği kısırlığa, genel yorgunluğa ve kemiklerin zayıflamasına neden olabilir.

BALGAM SÖKTÜRÜR, SOLUNUM YOLLARINI DESTEKLER: KEÇİ BOYNUZU PEKMEZİ

Astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuru öksürükte balgam sökülmesine yardımcı olur. Şiddetli öksürüklerin bastırılmasında da kullanılır ve etkilidir. Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarınız varsa uyumadan önce keçiboynuzu pekmezi tüketmek öksürüğe ve nefes darlığı sorununuza iyi gelecektir

SİNDİRİM SİSTEMİNE İYİ GELİR: HURMA PEKMEZİ

Dengeli şeker oranına sahiptir. Hurma meyvesi suda çözünebilir lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz, hazımsızlık vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olur. Ayrıca demir ve magnezyumdan zengindir.

CNNTürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Pekmezci'den yeni yıl mesajı
Etkinlik

Başkan Pekmezci'den yeni yıl mesajı

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yeni yılın hayırlara vesile olmasını temenni eden Başkan Pekmezci, yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: "Hizmetlerle dolu 2023 yılını geride bırakırken, şehrimiz adına birçok projeyi hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz.

Siirt’in pekmez tatlısı ’Varak Keek’ için başvurular yapıldı
Yaşam

Siirt’in pekmez tatlısı ’Varak Keek’ için başvurular yapıldı

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Siirt Pekmez Tatlısı ’Varak Keek’’ için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.

Pekmezler şifa dağıtıyor
Yaşam

Pekmezler şifa dağıtıyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinin dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye üzümlerinden evlerde şifa kaynağı olan pekmezler kazan kazan kaynatılıyor.

Üzüm pekmezi yapımı hala sürüyor
Yaşam

Üzüm pekmezi yapımı hala sürüyor

Bitlis’in Hizan ilçesindeki köylerde geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezinin üretimi devam ediyor.

Batman’da kahk tatlısı için pekmezler pişmeye başladı
Etkinlik

Batman’da kahk tatlısı için pekmezler pişmeye başladı

Batman’ın Sason ilçesinde bağ bozumu ile birlikte ilçeye has "kahk tatlısı" için kollarını sıvayan anneler, ateşin üzerine koydukları pekmez kazanlarını kaynatmaya başladı.

Ankara’da yaşayan  Bayburtlular Bayburt’ta buluştu
Yaşam

Ankara’da yaşayan Bayburtlular Bayburt’ta buluştu

Ankara’da yaşayan ancak Bayburt’a hiç gelmemiş Bayburtlular üç günlük bir organizasyonla memleketlerine geldiler.