HER ÜÇ KADINDAN BİRİ GİZLİ PKS

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ GİZLİ PKS Uzmanlar, “Kadınların Gizli Hastalığı PKS” ye sebep olan birçok etken bulunduğunu belirtiyor.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ GİZLİ PKS

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ GİZLİ PKS

Uzmanlar, “Kadınların Gizli Hastalığı PKS” ye sebep olan birçok etken bulunduğunu belirtiyor.

Kadınlarda karnın alt kısmındaki toplardamarların bir hastalığı olan Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS) toplumda sık karşılaşılan bir hastalık. Nedeni bulunamayan ve uzun süre (6 aydan fazla) kasık, alt karın ağrısı yaşayan kadınların üçte birinde tek başına veya diğer hastalıklarla birlikte PKS bulunuyor.

PKS hakkında detaylı çalışmaları bulunan Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, hastalık ile ilgili şunları söylüyor: “PKS, köken ve oluşum mekanizması olarak bacaklardaki venöz yetmezlik ve varis sorunu ile çok benzerdir. Kadınlarda karnın alt tarafında yerleşmiş rahim, yumurtalık gibi organların kanını toplayan toplardamarlarda ve bacağın üst kısmındaki toplardamarlarda çeşitli nedenlerle meydana gelen genişleme ile birlikte akım bozulması hastalığın temelini oluşturur. İlk safhalarında geri dönebilir, geçici bir genişleme ile birlikte akım sorunu mevcutken ilerleyen safhalarda damarlarda meydana gelen akım ve yapı sorunları kalıcı hale gelir.”

Dr. Cem Arıtürk, PKS’ye sebep olan en önemli etkenleri aşağıdaki 4 başlıkta topluyor:

Gebelik En Önemli Etken

PKS kadınlarda özellikle 30’lu yaşlardan itibaren görülmektedir. Gebelik, PKS oluşumundaki en önemli nedendir. Gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişimlerin damarlar üzerindeki etkisinin yanı sıra, karın içinde büyümekte olan bebek ve rahim nedeni ile damarlarda meydana gelen akım, basınç değişiklikleri de temel nedenler arasında sayılır. Zaten yerçekimine karşı pasif halde devam etmekte olan toplardamar akımının, karın içindeki bu basınç ile iyice zorlaşması, damarlarda kan akımının yavaşlamasına, geri akımın başlamasına ve kan birikiminden dolayı damarlarda genişlemeye sebep olur. Duvar yapısı mukavemetli olmayan toplardamarlarda başlangıçta geçici olan bu genişleme ilerleyen dönemlerde kalıcı hale gelebilir. Öyle ki tekrarlayan gebelikler PKS oluşumu açısından riski belirgin derecede arttırmaktadır. Şişmanlık da karın içindeki yağ miktarının artmasına neden olacağı için gebelik ile benzer mekanizmalardan ötürü PKS gelişimi açısından belirgin bir risk oluşturmaktadır.

Varis Tetikliyor

Daha önceden varis sorunu yaşayan veya ebeveynlerinde varis hastalığı bulunan kadınlar da PKS açısından risk altındadır. Bu nedenle bu kişilerin gebelikle birlikte hem varis hem de PKS açısından kontrol altına alınmalarında fayda vardır.

Hareketsizlik Çok Tehlikeli

Günümüzün sorunlarından biri olan hareketsizlik de bacaklarda ve karnın alt kısmındaki toplardamarlarda kan akımında bozulmaya sebep olabileceğinden PKS açısından dikkat edilmesi gereken faktörlerdendir. Düzenli spor, gün içinde aralıklı yürüme, hareket etme PKS açısından diğer risk faktörlerini taşıyan kadınlardan açısından önemli bir koruma kalkanı olacaktır.

DVT’si Olanlar Dikkat

Yine bir toplardamar hastalığı olan ve toplardamar içinde pıhtılaşma ile karakterize olan Derin Ven Trombozu (DVT) da damarın yapısında ve akım dinamiklerinde bozulmaya neden olacağı için PKS riskini arttırmaktadır. Tüm bu nedenlerin haricinde toplardamarlarda görülebilen ve doğuştan var olan bir takım anatomik sorunlar da PKS nedeni olabilmektedir.

6 aydan uzun süreli karın ve kasık ağrısı olan ve yapılan tetkiklere rağmen tanı konamayan 30 yaş üstü veya gebelik yaşamış her kadın PKS açısından tetikte olmalı, gereğinde konunun uzmanı bir damar cerrahına danışmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gebelik Zehirlenmesi Hakkında 9 Bilinmesi Gerekenler!
Sağlık

Gebelik Zehirlenmesi Hakkında 9 Bilinmesi Gerekenler!

Prof. Dr. Onur Erol gebelik zehirlenmesi konusunda bilinmesi gerekenleri ve görülebileceği 9 riskli grup hakkında bilgilendirme yaptı.

Düzce'de Gebelik Planlayanlara Yenidoğan Bebek Eğitimi Verildi
Yaşam

Düzce'de Gebelik Planlayanlara Yenidoğan Bebek Eğitimi Verildi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince gebelik planlayan anne adaylarına yenidoğan bebek eğitimi verildi.

Doktorlardan gebelere uyarı; Gebelik şekerine dikkat
Sağlık

Doktorlardan gebelere uyarı; Gebelik şekerine dikkat

Yaklaşık her 10 gebeden 1’inin gebelik şekeri tanısı aldığından bahseden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, "Gebelik şekeri, annede yüksek tansiyon hastalığı gelişme riskini artırır. Ayrıca bebekte yenidoğan döneminde şeker düşüklüğü ve yenidoğan sarılığını tetikleyebilir” dedi.

Uzmanlar uyarıyor; “Gebelik şekerine karşı egzersiz yapmak önemli”
Yaşam

Uzmanlar uyarıyor; “Gebelik şekerine karşı egzersiz yapmak önemli”

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Aşılama Tedavisi: İnfertilite İçin Bir Umut Kaynağı
Yaşam

Aşılama Tedavisi: İnfertilite İçin Bir Umut Kaynağı

Aşılama (IUI) yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin umudu canlanıyor. Aşılama tedavisi nedir, kimler için uygundur? Detaylar burada.

SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN 5 EGZERSİZ KURALI
Yaşam

SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN 5 EGZERSİZ KURALI

SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN 5 EGZERSİZ KURALI Gebelik döneminde yapılan egzersizler anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor.