Heyecanla beklenen ay Ramazan ayı! Ramazan'da neler yapılmalı, Ramazan nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı, İslam âleminin heyecanla beklediği bir aydır. Peki, Ramazan'da neler yapılmalı? Oruç nedir, nasıl tutulur? Ramazan'da yapılması gereken ibadetler nelerdir? Bu yazıda tüm detayları bulabilirsiniz. Ramazan Ayı Nasıl Geçirilmeli?

Heyecanla beklenen ay Ramazan ayı! Ramazan'da neler yapılmalı, Ramazan nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı, İslam âleminde heyecanla beklenen 11 ayın sultanı olarak yaklaşıyor. Bu özel ayda oruç tutmanın yanı sıra İslam dininin emirlerine göre yaşamak ve sosyal birliktelik içinde olmak önemlidir. Ramazan ayında neler yapılmalı, oruç nedir, nasıl tutulmalı, İslam dininin emirleri nelerdir gibi soruların cevapları haberimizde!

Ramazan nedir?

Ramazan ayı, ay takvimine göre 9. ay olarak kabul edilen aydır. İslam âlemine göre ramazan ayı, 12 ay içerisinde en hayırlı olan ay olarak kabul edilir. Bu ay İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı aydır. Bu sebeple bu ay özel bir aydır ve tüm İslam âlemi bu ayı ibadet ile geçirirler. Oruç da bu ay İslam âlemine farz kılınmış bir ibadettir.

Oruç nedir?

İslamiyet’in beş şartından bir tanesi olan oruç ibadeti Müslümanlara farz kılınmıştır. Başka dinlerde de kendisine yer bulan oruç ibadeti farklı şekillerde yerine getirilir. İslamiyet’te tüm Müslümanların oruç ibadetini gerçekleştirdiği ay Ramazan ayıdır.

İslamiyet’te oruç, günün ağarmasından başlayarak gün batımına kadar insan nefsini etkileyen her türlü ihtiyaçtan uzak durmak suretiyle gerçekleştirilir. Bu vakitler arasında yemek yenmez, su içilmez, kötü alışkanlıklar ve dinen yasaklanmış şeylerden uzak durulmaya çalışılır. Bunun amacı insanın kendisini terbiye etmesi, yoksul durumdaki insanları anlaması ve sabrını arttırmasıdır.

Ramazan ayı nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı İslâm dini ve Müslümanlar için diğer aylardan farklı bir aydır. Diğer aylardan farklı olarak bu ay farklı ibadetler yapılır ve genellikle bu ay, insanların birbirleri ile yardımlaştığı, ibadet ettiği ve huzur bulduğu bir aydır. Ramazan ayı nasıl geçirilmeli sorusuna gelince uzmanlara göre bu ay öncelikle Kur’an-ı Kerim’de ve dinde emredildiği şekilde geçirilmelidir. Bu ay boyunca her gün oruç tutmak, mazereti olan Müslümanlar hariç her Müslümana farz kılınmış ve bununla birlikte başka ibadetler de uygunluk durumuna göre Müslümanlara farz kılınmıştır. Bu ayda oruç tutmanın yanında günleri ibadetle geçirmek tavsiye edilir. Bununla birlikte bu ayın en önemli özelliği herkesin birbiri ile yemeğini paylaşması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmesidir.

İslâm’da zaten yeri olan yardımlaşma ve paylaşma gibi durumlar bu ayda herkes tarafından gerçekleştirilir. Herkes hiçbir fark gözetmeksizin aynı masada oturur ve aynı yemeği hep birlikte yer. Bu durum sosyal olarak birlikte olmayı, insanların birbirine destek olmasını sağlar. İslamiyet’e göre bunun önemi büyüktür.

Ramazan ayı nasıl geçirilmeli sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan diğeri de birlik ve beraberlik içerisinde paylaşmak ve yaşamaktır. Ramazan ayı boyunca hemen hemen her alana iftar çadırları kurulur ve ihtiyaç sahiplerinin bu ay boyunca buradan faydalanması sağlanır.

Ramazan ayında neler yapılmalı?

Ramazan ayında neler yapılmalı sorusuna iki tür cevap verebiliriz. Bir tanesi İslâm dininin emirleri diğeri ise sosyal olarak kendimizi iyi hissetmek için yapacaklarımızdır. İslâm dini; yalnızca ibadet için değil insanların huzurunu, yardımlaşma ve birliktelik duygusunu da arttırmak için oruç ibadetini farz kılmıştır. İslâm dininin emirlerine göre bu ayda;

Mazereti olmayan Müslümanlar oruçlarını tutmalıdır.

İhtiyaç sahiplerine yardım edilmelidir.

İslâm dininin yasakladığı şeylerden uzak durulmalıdır.

Fitreler ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.

Bu aya özel olan teravih namazı da mazereti olmayan Müslümanlara farz kılınmıştır.

Sosyal olarak ramazan ayında yapılması gerekenler ise şunlardır;

Ramazan ayında oruç tutmakla birlikte ruhu da temizlemek ve kötü düşüncelerden uzak durmak bununla birlikte hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamak,

Yardımlaşma ve paylaşımla güçlenmek ve birliktelik duygusunu arttırmak,

İbadetler ve düşünce yoluyla kötülüklerden uzaklaşmak ve huzurlu hissetmektir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Ramazan Ayı gıda denetimi
Bölgesel

Burdur Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Ramazan Ayı gıda denetimi

Vatandaşların mağdur olmaması hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla Burdur Valiliği koordinesinde Burdur Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Ramazan ayında sürdürülen yoğun denetim faaliyetleri etkin bir şekilde devam etmektedir.

Burdur belediyesinden Ramazan ayında dolu dolu etkinlikler
Etkinlik

Burdur belediyesinden Ramazan ayında dolu dolu etkinlikler

Burdur Belediyesi, Ramazan Ayı'na özel iftar sofraları, konserler ve çocuk etkinlikleriyle halkı buluşturuyor. Detaylar burada!

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ipuçları
Sağlık

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ipuçları

Hayat Hastanesi Diyetisyeni Miray Abaza, ramazan ayı beslenmesi ile ilgili ilgili ipuçları verdi. Miray Abaza, sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler ile özellikle su tüketiminin önemine dikkat çekti.

CHP Bucak sahada Gündoğdu'da vatandaşlarla buluştu
Etkinlik

CHP Bucak sahada Gündoğdu'da vatandaşlarla buluştu

CHP Bucak Gençlik Kolları, Ramazan ayının manevi atmosferini paylaşmak için teravih namazı çıkışında vatandaşlarla buluştu ve ikramlarda bulundu. Detaylar haberde!

Bucak'ta Muhtar Uğurtay Ramazan geleneğini sürdürüyor
Bölgesel

Bucak'ta Muhtar Uğurtay Ramazan geleneğini sürdürüyor

Bucak Konak Mahallesi Muhtarı Ali Uğurtay, sahur davulu geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Ramazan coşkusunu mahalleye taşıyan Uğurtay'ın uygulaması büyük beğeni topluyor.

Bucak'ta Ramazan'a özel 'İlk Teravih Fener Alayı' etkinliği
Etkinlik

Bucak'ta Ramazan'a özel 'İlk Teravih Fener Alayı' etkinliği

Bucak İHH İlçe Temsilciliği, Ramazan ayının ilk teravih namazı öncesinde Fener Alayı düzenledi. Vatandaşlar ve çocuklar, kandillerle yürüyerek manevi coşkuyu yaşadı.