İzmir

İEÜ Medical Point Hastanesi: Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testleri ve Erken Tanının Önemi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde görevli Odyolog Merve Topaloğlu, yenidoğan bebeklerde yapılan işitme testleriyle erken tanının önemine vurgu yaptı

İEÜ Medical Point Hastanesi: Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testleri ve Erken Tanının Önemi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde görevli Odyolog Merve Topaloğlu, yenidoğan bebeklerde yapılan işitme testleriyle erken tanının önemine vurgu yaptı. Topaloğlu, “Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı; çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişle ilgili gelişimini olumsuz yönde etkiler” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişi işitme kaybı yaşarken, aynı rapora göre 2050 yılında bu sayının 700 milyona çıkması bekleniyor. Günümüzde ise her yenidoğan bin bebeğin yaklaşık 3’ünde işitme kaybı görülüyor. İşitme sağlığının önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için ‘3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’ olarak kabul ediliyor. Erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi işitme kaybında da oldukça önemli. Yapılan periyodik testlerle olumsuz durumların önüne geçilebiliyor. İEÜ Medical Point Hastanesi Odyoloji Uzmanı Merve Topaloğlu da ilk 6 ayın önemine vurgu yaptı.
İEÜ Medical Point Hastanesi’nin Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında ‘referans merkezi’ olduğuna vurgu yapan Topaloğlu, “Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişle ilgili gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında referans merkezi olarak hastanemizde yürüttüğümüz Yenidoğan İşitme Tarama Programı’nın amacı, doğru işitme kaybı tanısı ve zamanında müdahaledir. Doğan her bebeğe hastaneden taburcu olmadan işitme kaybı için risk faktörü olsun veya olmasın tarama ABR testi uyguluyoruz. Bir veya iki kulaktan geçemeyen bebeklerde ABR testini tekrarlıyoruz” dedi.

"Sonradan da ortaya çıkabilir"
Testlerin sonuçlarına göre tedaviye başlandığına vurgu yapan Topaloğlu, "Bebeklerin tarama testlerini ilk 1 ayda tamamlıyoruz. 3 ayda işitme kaybı olan bebeklerin ileri odyolojik tetkikler ile işitme kaybı tanılarını koyuyoruz. 6 aylık olana kadarki süreçte işitme kaybının tipine ve derecesine göre doğru tedavi ile müdahale gerçekleştiriliyor. Eğer bebekte iç kulak kaynaklı işitme kaybı var ise cihazlandırıp habilitasyonlarını sağlayarak topluma sağlıklı bireyler kazandırmaktayız. İşitme kaybı testlerinden geçen ancak risk faktörleri bulunan bebeklere 6’ncı ayda yeniden test yaptırmak gerekiyor. Yenidoğan döneminde bebeklerin işitme testlerinden olumlu sonuç alınmış olması, çocuğun ömür boyu işitme sorunu yaşamayacağı anlamına gelmez. Bazı işitme kayıpları sonradan da ortaya çıkabilir. Erken dönemde cihazlanan ve eğitim alan çocuklar, dil gelişimleri geç tanılanan çocuklara göre daha hızlı gelişim gösterirler" ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kablosuz kulaklığı çalan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi
Bölgesel

Kablosuz kulaklığı çalan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bir işletmeden kablosuz kulaklık çalan şüphelinin, kesinleşmiş hapis cezası olduğu da tespit edildi. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kablosuz kulaklık kullanımı yaygınlaşıyor
Bölgesel

Kablosuz kulaklık kullanımı yaygınlaşıyor

Bluetooth kulaklıkların yaygınlaşması, kablosuz teknolojilerin gelişimi ve tüketici alışkanlıklarındaki değişikliklerle yakından ilişkilidir.

SANKO 'da 57 günlük bebeğe ameliyatsız kulak şekillendirme tedavisi
Sağlık

SANKO 'da 57 günlük bebeğe ameliyatsız kulak şekillendirme tedavisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde 57 günlük bebeğe ‘Ameliyatsız Kulak Şekillendirme’ tedavisi yapıldı.

Kulağınızdaki seslere ''kulak verin''
Sağlık

Kulağınızdaki seslere ''kulak verin''

Kulaklarınızda basınç hissediyor, günden güne değişen işitme kaybı yaşıyor, kulağınıza deniz kabuğu tutmuşçasına hışırtı ve uğultu duyuyor, uzun süreli baş dönmesi krizleriyle boğuşuyor, devamı haberimizde..

Diyetisyen Gül Uygun Karakulak'tan okul başarısını arttıracak beslenme önerileri
Yaşam

Diyetisyen Gül Uygun Karakulak'tan okul başarısını arttıracak beslenme önerileri

Uzmanından okul başarısını artıran beslenme önerileri

 Kulak Kiri Nasıl Temizlenir  .Dikkat  İşitme Kaybı Yaşayabilirsiniz
Sağlık

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir .Dikkat İşitme Kaybı Yaşayabilirsiniz

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, kulak kiri temizliği hakkında yapılan yanlışlar hakkında önemli bilgiler verdi.