Burdur

‘İş Hayatında Kadın Olmak’ Sorusunu Ayşen Gürcan Cevapladı

MAKÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, Burdur’a gelerek Burdur Mehmet Akif Ersoy …

‘İş Hayatında Kadın Olmak’ Sorusunu Ayşen Gürcan Cevapladı

MAKÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, Burdur’a gelerek Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin konuğu oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında hazırlanan ‘İş Hayatında Kadın Olmak’ konulu konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Firdevs SAVİ ÇAKAR yaptı. ÇAKAR, “Merkez olarak dünyada ve ülkemizde kadınlar ve kız çocuklarını karşılaştığı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, uygulama ve araştırmalar yapmak, farkındalık yaratmak, akademi başka olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.” diye konuştu ve kadınların önemine vurgu yaparak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bilgiler aktardı.

Daha sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadın hakları ile ilgili önemli çalışmaların yapıldığına değinerek “8 Mart dolayısıyla kadınlarımızın yaşadığı sorunlar basında geniş bir şekilde işleniyor. Kadınlarımız için tüm dünyada kadın hakları konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Kadınların sadece çalışma hayatında sorunları yok, çalışmayan kadınların da sorunları var ve çalışan-çalışmayan ayrımının bile yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çalışma hayatında ülkemizde son yıllarda önemli gelişmeler ortaya konuyor. Türkiye’de kadınların çalışma hayatına dahil edilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Eskiden %38 gibi bir oranla çalışma hayatına katılırken tarımdan sanayi ve hizmetler bölümüne kırsaldan kente göç olunca 2000li yıllarda %23lere düşen bir oran görülüyor, sonraki yıllarda ise her sektördeki alanlarda yoğun iş gücüne katılım sağlanıyor ve TÜİK verilerine göre %30’u geçiyor. Kadınların iş gücüne katılımları Türkiye’de önemli bir yerde bulunuyor. Eğitim imkânlarının artması, eğitimin sosyal tabanının genişlemesi, her şehirde bir üniversite olması bile eğitim imkanı bulamayan kızlarımızın kendi bölgelerinde eğitime ulaşmalarının sağlanması açısından önemli bir durum. Üniversitemizde de kadın yöneticilerimiz var. Meslek yüksekokullarında ve fakültelerde çok sayıda kadın akademisyenimiz bulunurken senatomuzun da önemli bir kısmını yaklaşık %40’ı kadın akademisyenlerden oluşuyor. Kadın emeğinin hizmetler sektöründe geldiği yeri de göstermiş oluyor ama zorlukların da bittiğini söyleyemeyiz. Aile içi şiddet ve kadın cinayetleri konusunda önemli çalışmalar yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ardından moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel KARAKELLE’nin yaptığı ‘İş Hayatında Kadın Olmak’ konulu konferansa geçildi. “Anadolu’nun güzel deyimleriyle, eli kalem tutarken de çapa yaparken de yüreği hep aydınlık olan vatanımızın güzel kadınları ve onların beyleri olan sizlerle birlikte olmaktan onur duyduk” diyerek sözlerine başlayan KARAKELLE, “Filistin’de, Türkistan’da Libya’ya, Suriye’de dünyanın her köşesinde mağdur, muhtaç duruma düşmüş tüm kadınlara sabır dileyerek, sevdiklerinin gözleri önünde şiddete uğrayan, istismar edilen tüm kadınların acılarını yürekten hissediyoruz.” diyerek tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

Ailesi, çocukluğu ve aile hayatı ile ilgili anılar paylaşarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, çalışma hayatında karşılaştığı olaylar ile ilgili deneyimlerini paylaştı. GÜRCAN “Okul hayatımda babamın ‘okumak istiyorsan para kazanmalısın’ demesi üzerine çalışma hayatına başladım. Okurken dönem aralarında da çalışıyordum. Profesyonel çalışma hayatım ise üniversitede başladı. Çalışma hayatının insanın sigortasının başladığı ücret aldığı bir iş olduğunu düşünmüyorum. Çalışmayı, yapabileceklerimizi hayata sunduğumuz bir olay olarak görüyorum. Evin tüm organizasyonunu yapan ev hanımlarının da büyük emekleri var. Çalışırken insan kendinin var olduğunu hissediyor ve o yüzden ben hiç emekli olmayacağım. Ailemdeki kadınlar da hep çalışırlardı, üretirlerdi.” şeklinde konuştu.

Çalışan anne olmanın da hayatın içinde kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. GÜRCAN, 3 çocuk annesi olduğunu belirterek “Anne olunca anlıyorsunuz ki her insan kendine has yeteneklerle doğuyor. Tüm hayatını sizden örnek alan insanlar oluyor ev hayatınızda. Örnek olmaya çalışırken kendini çok yıpratan anneler de var. Ama ben hiç mükemmel olmak için kendimi zorlamadım. Koşulları kabul edip o koşulları malzeme haline getirirseniz hayatın akışına uyum sağlayabilirsiniz. Ev gürültülü de oluyordu düzensiz de. Önce kendi huzurunuzu sağlarsanız çocuklar da öyle huzurlu olur yoksa evin düzenine takarsanız siz de mutsuz oluyorsunuz çocuklarınız da. Çocuklarıyla barışık, çalışan çok güzel anneler de var” dedi.

Kadınların kariyer yapma yolunda anneliğin yerine de değinen GÜRCAN, “Çocuklar ebeveynlerinin önüne geçmek için, sizin yapamadıklarınızı yapıp ‘ben büyüdüm ve senin yapamadığını yapıyorum’ diyorlar. O yüzden kariyer sahibi annelerin işi daha zor. Biz de ailede sorunlar yaşıyoruz, tartışıyoruz, konuşuyoruz. İş hayatında olduğumuz için ev hanımlarımızın yaptığı gibi yemek yapmakta, okul toplantılarına katılmakta eksik olduğum noktalar oldu. Çocuklarımın şikâyet ettiği zamanlar da oldu. Ama iş hayatı ve yapmam gerekenler de vardı. Ailede düzeni de sağlamanız gerekiyor. Önemli olan saygıyı kaybetmemek. Bizim evimizin kuralları olunca ortam yaşam alanı olan evimizde de huzuru, dinamiği yakalıyorsunuz. Güçlü aile sorunsuz aile değildir, sorunlarının farkına vararak bunu çözmeye çalışmak güçlü ailenin özelliğidir.” diyerek çalışan anne olmanın zorluğunu yaşadıklarından örnekler vererek paylaştı.

Öğrencilere kendi güçlerinin farkına varmaları gerektiğini belirten GÜRCAN, “Değiştirilebilecek her şey için cesur olmayı ilke edinin. Ben öyle yaptım. Değiştiremeyeceğim şeyleri de kabul etmeyi öğrendim. Neyi değiştirip neyi değiştiremeyeceğimiz konusunda da bu ayrımı iyi idrak etmek gerekiyor. Kaderin yüklemesi gibi görünen olaylar da oluyor. Sizler bu ayrımı iyi yapın. İnsanın değiştirebileceği şeylerdeki gücünü tahmin bile edemezsiniz. Bunu ancak başınıza gelince anlıyorsunuz.” şeklinde konuşarak gençlere cesur olmaları gerektiğini vurguladı.

Kadınlara tavsiyelerde bulunan GÜRCAN, “Kadının tek rakibi kadınlardır” diyerek “Erkekler gibi birlik olmalısınız. Birbirinize rakip olmadığınız sürece hep birlikte mutlu bir çalışma hayatınız olabilir. İnsana cinsiyeti üzerinden rol yüklemek, ben mi seçtim? sorusunu akla getirir. Koşulları kabul edip mücadelenizi ona göre vermelisiniz. Belli ölçüler ve liyakat, ehliyet ölçüsü ile her yol açılır. Kadınların daha çalışkan olduklarına inanıyorum.  Kadın-erkek ayrımı yapmak yerine çalışma koşullarında adaleti sağlamak gerekir. Kendinizle barışık olun, samimi, azim ve cesaretle yaşama bakın. Herkesin kendini yönettiği alanları keşfetmesi çok önemli. Gayret önemli, sonuç önemli değil çünkü o zaten oluşuyor. ” dedi.

Konferans Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN’a hediye takdimi ile son buldu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Saadet Partisi’nin Yeni Genel Başkanı  Mahmut Arıkan kimdir
Bölgesel

Saadet Partisi’nin Yeni Genel Başkanı Mahmut Arıkan kimdir

Saadet Partisi‘nin 9. Olağan Büyük Kongresi’nde Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, 823 oyla partinin yeni genel başkanı oldu.

Kar yağdı Okullar Tatil mi  Hangi illerde Kar tatili var . işte  kar katili olan iller ilçeler
Bölgesel

Kar yağdı Okullar Tatil mi Hangi illerde Kar tatili var . işte kar katili olan iller ilçeler

25 Kasım 2024 Pazartesi günü, yurt genelinde olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok ilde eğitim-öğretime ara verildi.

son dakika Antalya Havalimanı’na inişe geçen Rus yolcu uçağında yangın
Bölgesel

son dakika Antalya Havalimanı’na inişe geçen Rus yolcu uçağında yangın

Antalya’da havalimanına inişe geçen Rus yolcu uçağının sol motor kısmında iniş sırasında yangın çıktı.

Bucak’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü Çelenk Sunma Töreni
Bölgesel

Bucak’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü Çelenk Sunma Töreni

Burdur’un Bucak ilçesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene Bucak İlçe Milli Eğitim Müdürü, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Burdur'da Kamyonet ile Otomobil Çarpıştı
Bölgesel

Burdur'da Kamyonet ile Otomobil Çarpıştı

Burdur'da Armağan İlci Bulvarı Çatalpınar kavşağında kamyonet ile otomobilin çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

Türkiye genelinde şiddetli kar yağışı Bu illerde okullar tatil
Yaşam

Türkiye genelinde şiddetli kar yağışı Bu illerde okullar tatil

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Türkiye genelinde kar yağışı etkisini artırdı. Bolu, Yozgat, Bayburt, Kayseri gibi birçok ilde okullar tatil edildi. 53 ile kritik hava durumu uyarısı yapıldı.