İzmir

Japon deprem uzmanı muhtemel İzmir Depremi için konuştu

Japon deprem uzmanından İzmir için korkutan açıklama

Japon deprem uzmanı muhtemel İzmir Depremi için konuştu

‘Çocuklar için deprem güvenliği’ semineri vermek üzere Manisa 6. Kitap Fuarına gelen Yüksek Mimar-Yüksek İnşaat Mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki muhtemel İzmir Depremi için konuştu. Moriwaki, “İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı. İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz.” dedi.


Yaklaşık 32 senedir Türkiye’de yaşayan ve özellikle çocuklara yönelik deprem bilinci oluşturma çabası ile tanınan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Manisa’da önemli açıklamalarda bulundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen Manisa 6. Kitap Fuarı’na katılarak ‘Çocuklar için deprem güvenliği’ söyleşisi öncesinde açıklamalarda bulunan Moriwaki, “Manisa ve İzmir olarak deprem yönünden çalışma yaptım. 32 senedir Türkiye’deyim. Bu 3 senedir Silivri’den başlayarak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ’da iki kere sonra Maraş, Elazığ’dayken Manisa’da deprem oldu, Muğla’da ve İzmir’de deprem oldu. İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı. Dolayısıyla İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz. Türkiye’ye bakarsak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ, Maraş, Hatay ve denizden Kıbrıs’a giden fay hattı var o da kırılabilir. Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattının birleştiği yer olan Bingöl, Muş, Bitlis, Van o bölgeler, Marmara Bölgesi ve İzmir Bölgesinde deprem bekliyoruz diyebilirim. Manisa’da fay hattı bir kere kırıldığı için depremi İzmir’de bekliyoruz. Marmara için en kötü senaryo olarak 7,9 büyüklüğünde görülebilir ama İzmir için en kötü senaryoda bile deprem 7 büyüklüğünün altında olur.” dedi.


Kentsel dönüşümün çok önemli olduğuna dikkat çeken Moriwaki bu sürecin çok hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini ve önceliğin toprak zeminlerdeki binalara verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Çizgi romandan çocuklar için Türkiye’de ilk defa deprem anında ve önlem olarak neler yapılması gerektiğini anlatan bir kitap hazırladığını ve özellikle çocukların deprem anında paniğe kapılmaması gerektiğini söyleyen Moriwaki çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İzmir geç kalıyor; depreme karşı önlem alınmalı
Bölgesel

İzmir geç kalıyor; depreme karşı önlem alınmalı

İzmir’de büyük yıkıma neden olan 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hasar alan binalardan hala yıkılmayı bekleyenler var. Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Tüzün, “İzmir’de hala acil olarak yıkılmayı bekleyen binalar mevcut. Vatandaşlar hem şehircilik hem de güvenlik açısından olumsuz etkileniyor. Bu durum çok düşündürücü” dedi.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak mı? Başkan Erdoğan'dan flaş açıklamalarr
Bölgesel

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak mı? Başkan Erdoğan'dan flaş açıklamalarr

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Başkan Erdoğan liderliğinde toplandı. Ana gündem maddesi, tırmanışa geçen koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemler olan toplantıda, sokağa çıkma kısıtlaması, restaurantlarda, kafelerde alınacak yeni önlemler, ara tatil sonrası okulların açılıp açılmayacağı da gündeme geldi. Peki koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması, kafe restaurantların kapatılması gibi önlemler alınacak mı? Kritik toplantının ardından, Başkan Erdoğan ulusa sesleniyor.

Yaralı İzmir'e Bucak Fatih Sultan Mehmet İlkokulu'ndan Yardım Paketi
Bölgesel

Yaralı İzmir'e Bucak Fatih Sultan Mehmet İlkokulu'ndan Yardım Paketi

30 Ekim'de İzmir Seferihisar ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle Bucak Fatih Sultan Mehmet İlkokulu; başta Okul Öncesi Öğretmeni Gönül Kurt olmak üzere öğretmenler, veliler Emine Matur ve Coşkun Hayta ve okulun öğrencileri İzmir'deki depremzedelere kıyafet, erzak, battaniye gibi yardımlarda bulundular.

Vali Arslantaş, AFAD Personelini Ödüllendirdi, BAKA'ya Ziyarette Bulundu.
Bölgesel

Vali Arslantaş, AFAD Personelini Ödüllendirdi, BAKA'ya Ziyarette Bulundu.

Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş sabah gerçekleşen ziyarette İzmir Depremi sonrası bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan AFAD personelini dönüşlerinin ardından makamında kabul etti.

Bucak'ta Toplanan Yardımlar İzmir'e Doğru Yola Çıktı
Bölgesel

Bucak'ta Toplanan Yardımlar İzmir'e Doğru Yola Çıktı

İzmir depreminden etkilenen depremzedeler için battaniye ve gıda yardımları toplandı.

Burdurlu Hayırseverler İzmir'i Yalnız Bırakmadı
Bölgesel

Burdurlu Hayırseverler İzmir'i Yalnız Bırakmadı

Depremden etkilenen vatandaşlar için Burdur’dan yola çıkan battaniye ve gıda yardımları İzmir’e ulaştı.