Dünya kara yüzeyinin %30'undan fazlasını kaplayan ormanlar, hem çevre hem de insanlık için doğal bir kaynaktır. Ağaçlar karbon dengesini, doğal dengeyi korur, suyu ve havayı temizler. Her 1 dakikada, Dünyada 30 futbol sahası büyüklüğünde orman, sürekli ormancılık faaliyetleri ve kerestecilik nedeniyle kayboluyor.
Eğer bu böyle devam ederse, geçimini ormanlardan sağlayanlar işlerini kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda ormanlar sayesinde korunan biyolojik çeşitlilik de yok olacak. Bu anlamda, sürdürülebilir bir ormancılık yöntemi sunan Daisugi yöntemi ormanları korumanın en iyi yolu gibi görünüyor.
Daisugi'nin kökeni
Ağaç yetiştirmenin ve büyütmenin zor olduğu dağlık ve dik bir alan olan Japonya'nın Kyoto kentinde, ev inşasında kullanılacak kereste yetersizdi. Doğal kaynakların yokluğundan dolayı, bonsai budama tekniklerinden yola çıkarak yeni bir yaklaşım geliştirildi. Daisugi yöntemi, düşük maliyetli üretkenlik ve verimlilik yarışının yaşandığı bir dünyada bir çözüm olarak ortaya çıktı.
Tek bir ağaçtan yüzlerce gövde sağlanıyor
Daisugi tekniği tek bir ağaçta bir orman sistemi yaratılmasına olanak sağlıyor. Bu teknik ağacın büyüme döngüsünü hızlandırıyor ve üretilen kereste miktarını artırıyor. Aynı zamanda ana ağacın kesilmesini önleyerek tek bir ağaçtan sürdürülebilir bir odun hasadı sağlıyor. Bu teknik, ağaçların tamamen kesilmesine gerek kalmadan ormanların korunmasını sağlıyor. Bir Daisugi ağacı, 200 ila 300 yıl boyunca, üretim kaybına uğramadan kereste üretiyor.
Bu teknoloji ile üretilen kereste, normal ahşaptan %200 daha yoğun ve sağlam, %140 daha fazla esnekliğe sahip... Bu da üretilen ahşabı özellikle kiriş ve çatı kerestesi için mükemmel bir malzeme haline getiriyor.
Daisugi tekniğiyle elde edilen ahşabın kalitesi
Daisugi tekniğiyle üretilen ahşap mükemmel kalitededir. Uzayan dallar düz, yoğun ve düğümsüzdür, bu da onları yüksek kaliteli ahşap ürünlerin üretimi için mükemmel kılar.
Ağaç seçimi: Bu teknik, yüksek kaliteli ahşap eldesine imkan veren Japon sedirlerine (Cryptomeria japonica ) uygulanıyor.
İlk Budama: Ağaç, ana gövdeden dalların dikey olarak yukarı doğru büyümesini saülamak için belirli bir teknikle budanıyor.
Düzenli bakım: Dallar, düzgün ve eşit bir şekilde büyümelerini sağlamak için sürekli olarak budanıyor ve bakımı yapılıyor.
Hasat: Genellikle 20 yıllık bir büyüme döneminden sonra dallar kesilebiliyor ve kereste olarak kullanılabiliyor. Ana ağaç ise gelecekte daha fazla odun üretmeye hazır olarak canlı ve sağlıklı kalıyor.
Dünya ormanlarının eşsiz öneme sahip doğal bir kaynak olduğu düşünüldüğünde, Japonya'nın Daisugi tekniği, daha az alanda daha fazla odun yetiştirmek, aynı zamanda ağaçların karbon emme ve depolama kapasitesini korumak ve küresel ısınmanın genel sonuçlarını azaltmak için son derece akıllıca bir yaklaşımdır.
Yorumlar (0)