İstanbul

Kanser hakkında doğru bilinen 10 yanlış

Çağın hastalığı olarak tanımlanan kanserle ilgili internet ya da sosyal medya mecralarında birçok yanlış bilgi bulunuyor.

Kanser hakkında doğru bilinen 10 yanlış

Çağın hastalığı olarak tanımlanan kanserle ilgili internet ya da sosyal medya mecralarında birçok yanlış bilgi bulunuyor. Kanserle mücadele aşamasında kulaktan kulağa yayılan bu yanlış bilgiler tedavi sürecini de olumsuz etkileyebiliyor. Memorial Ataşehir ve Hizmet Hastaneleri Genel Cerrahi ile Meme ve Endokrin Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Bülent Çitgez, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" öncesinde kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar konusunda bilgi verdi.

1-Kanser bulaşıcıdır?

Yanlış! Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser, bakteri ya da virüsle oluşmadığı için kişiden kişiye hava ya da temas yoluyla bulaşmamaktadır.

2-Kanser belirti vermeden ortaya çıkar?

Yanlış! Her tümör ve her kanser aynı şekilde gelişmemektedir. Bazı kanser çeşitleri hemen vücudun yüzeyinde olduğu için, çok erken evrede bile belirti verebilmektedir. Özellikle meme, testis, lenf bezleri veya yumuşak doku tümörlerinde cilt altında şişlik ilk belirtiler olabilmektedir. Ancak akciğer gibi vücudun içinde ya da karın içi bölgesinde oluşan tümörler ileri evrelerde ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis için senelik rutin kontrollerin hayati önemi bulunmaktadır.

3-Mamografi çektirmek meme kanserine neden olur?

Yanlış! Her ne kadar halk arasında mamografinin meme kanserine neden olabileceği gibi bir inanış olsa bile tıp literatüründe bu şekilde bir bilgi bulunmamaktadır. Yapılan birçok bilimsel araştırmada mamografinin kanseri tetiklediği ya da zemin hazırladığı yönünde bir bilgi mevcut değildir. Tam tersine yapılan rutin mamografi tetkikiyle meme kanserinin erken evrede tespit edilmesi sağlanmaktadır.

4-Biyopsi kanserin yayılmasına neden olur?

Yanlış! Kanser ve biyopsi hakkında bu bilgi de doğruyu yansıtmamaktadır. Biyopsi kanserin yayılmasına neden olmamaktadır. Bu yanlış bilginin doğru olduğu düşünülse bile biyopsi yapıldıktan sonra hemen kanser tedavisine başlanacağı için kanserin yayılmasına fırsat bile olmayacaktır.

5- "Ailemde kanser hastası yoksa risk altında değilim"

Yanlış! Bazı kanser türleri kalıtsal olabilmektedir. Ancak meme kanseri örneğinden yola çıkacak olursak hastaların büyük bir çoğunluğu ailesinde kanser olmayan kişilerden oluşmaktadır. Bu nedende ailesinde kanser olmayan kişilerin kanser olmayacağı bilgisi doğru değildir. Ancak ailesinde kanser hikayesi olan kişilerin kanser bakımından daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu nedende rutin sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi önemlidir.

6- "Erkeklerde meme kanseri olmaz"

Yanlış! Erkeklerde de meme kanseri vakaları görülmektedir. Erkek meme kanseri oranı kadınlara oranla çok daha düşüktür. Her 100 kadın meme kanserine karşılık 1 tane erkek meme kanseri vakası görülmektedir.

7- "Bitkisel destekler, kemoterapiden daha etkili"

Yanlış! Yapılan bilimsel çalışmalarda bitkisel ürünlerin kemoterapi yerine kullanılmasının faydasının olmadığı ortaya konulmaktadır. Hastalar antioksidan özellikleri nedeniyle kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için kullanılan zerdeçal, propolis, çörek otu yağı gibi bitkisel ürünler kullanabilmektedir. Ancak destek amaçlı da olsa kullanılan bitkiler kemoterapi ilaçlarının etkinliğini azaltabilmektedir. Bu nedenle, kemoterapi ile birlikte kullanımı sonucunda ilaç etkileşimine yol açabileceği, kemoterapi etkinliğini azaltabileceği ya da yan etkisini arttırabileceği unutulmamalı ve kemoterapi sürecinde beraber kullanılmamalıdır.

8- "Meme kanseri oldum, mememi kaybedeceğim"

Yanlış! Günümüzde meme kanseri ameliyatlarında meme koruyucu cerrahi ön plana çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ve kemoterapi yöntemleri sayesinde ileri evre ileri evre meme kanserlerine bile meme koruyucu cerrahi uygulanabilmektedir. İleri evre meme kanserlerinde kemoterapi tedavileri uygulanarak evre küçültülmekte arkasından meme koruyu cerrahi yapılabilmektedir. Meme içinde yaygın tümörlerde bile Subkutan Mastektomi denilen memenin içinin boşaltılıp silikon yerleştirildiği cerrahi yöntemlerle meme korunabilmektedir.

9- "Tedavi olsam da kanser geri gelir"

Yanlış! Erken evrede teşhis konularak tedavi olan hastalarda başarı oranı artmaktadır. Tedavinin ardından özellikle 5 sene sonra kanser riski hiç kanser olmamış kişilerle neredeyse aynıdır. Ancak daha önce hiç kanser olmamış kişilerde bile kanser olma riski varken, kanser hikayesi olan kişilerin riskinin daha fazla olduğu da bilinmektedir.

10- "Emziren kadınlar meme kanseri olmaz"

Yanlış! Maalesef meme olan her yerde meme kanseri gelişebilir. Emziren kadınlarda hormonal durumlardan dolayı meme kanseri riski azalmaktadır. Riskin azalması emziren kadınların meme kanseri olmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle hangi dönemde olunursa olunsun memede kitle varlığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İmmünoterapiler kanser tedavisine umut veriyor
Sağlık

İmmünoterapiler kanser tedavisine umut veriyor

Denizi Özel Egekent Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, immünoterapi uygulamaların kanser hastalıklarının tedavisinde umut vadettiğini belirtti. Detaylar haberimizde..

Niğde'de kanser tedavisi gören 12 yaşındaki kıza doğum günü kutlaması
Yaşam

Niğde'de kanser tedavisi gören 12 yaşındaki kıza doğum günü kutlaması

Niğde Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Evde Sağlık Hizmetleri Ekibi tarafından Evde Sağlık Birimine kayıtlı 12 yaşına giren Zarif Kurcu için sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı.

Arı sütü üreticisi Hamza Çınar; "Kanser tedavisinde iyileştirme sürecini hızlandırır"
Bölgesel

Arı sütü üreticisi Hamza Çınar; "Kanser tedavisinde iyileştirme sürecini hızlandırır"

Sivas'ın Hafik ilçesinde binbir zahmet üretilen ve sağlığa birçok faydası olan arı sütünün 100 gramı yaklaşık 2 bin 500 liradan alıcı buluyor.

Kayseri'de Kanserle Savaşan Jandarma Astsubayın Ardından Son Görev
3. Sayfa

Kayseri'de Kanserle Savaşan Jandarma Astsubayın Ardından Son Görev

Kayseri İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli olan ve kanser tedavisi gören Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Yusuf Demirci, hayatını kaybetti.

"Son Geliştirilen Akıllı İlaçlar İnsanları İntihara Sürüklüyor"
Sağlık

"Son Geliştirilen Akıllı İlaçlar İnsanları İntihara Sürüklüyor"

Kanser tedavisinde hedefe yönelik olan akıllı ilaçlar, hedef tedavi olarak da isimlendirilen bir yöntem.

Bursa'da Feci Kaza; 5 Yaralı!
Yaşam

Bursa'da Feci Kaza; 5 Yaralı!

Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada 2 otomobil çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin, kanser tedavisini tamamladıktan sonra kutlamak için ailesiyle Bursa'ya gitmek üzere yolda olduğu öğrenildi.