Burdur

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

kapari yetiştirilmesi için uygulanacak işlemler
Yurdumuzun çeşitli bölgelerinde Karasal iklim Güneye bakan sıcak bölgelerdeki veya 1200 Rakıma kadar olan arazilere,
Heyelan ve erezyon riskinin olduğu, Orman vasfını yitirmiş bölgelerde, Özellikle, mermer ocakları gibi madenleri boşaltılmış alanlarda, çevreyi güzelleştirmek ve Rehabilitasyonu için yapılan kapari ekimi;
. Tohumla Kapari Ekimi; Çapa ile 3 cm çukur açıp çukurun içerisine 10-15 adet kapari tohumu atıp kapatınız. (tohumla ekim susuz yapılır)
Ovata cinsiKapari Fidanı Dikimi; kapari fidanlarını ekim ayının 20-25 inden itibaren dikmeye başlarız, 1000 m2 yani 1 dönüm araziye 2.5m x 2.5 m aralıklarla 200 adet, 40 cm x 40 cm 40 cm derinlikte çukur kazılır.
Kapariler ilk bahar mevsiminde (nisan-mayıs) aylarında sıcakların başlamasıyla kapariler mor renklerde toprak üstüne çıkarlar, diğer otlarda yanında çıkar bu otları bahar aylarında,İlk üç yıl dikkatle temizleriz, fidanların bakımını yapıp her sıraya damlama sistemi döşenir iklimin durumuna göre 15-20 günde bir 2 saat sulanır.
Kapari fidanları toprağı yılda, 70 cm ile 100 cm arası yani 1 metre kök salar. Kaparinin ömrünün 400-1000 -2000 yıl civarında olduğu bilinmektedir. Ayrıca Kapari fidanlarının kökleri yüzlerce metre yerin dibine gider.
İlk 1 ay boyunca Önce kaparilerin taze uç sürgünlerinden 10-12 cm toplayıp turşu yapaıp tüketebilirsiniz, Topladığınız tomurcuk,ve karpuzları %30 derecesinde yaptığımız tuzlu su salamurayı koyduğumuz 220 lt.veya 120 lt.bidonlara kaparileri koyup ağzına yakın dolunca bidonun ağzına bir seperetör takıp kaparilerin aşağıda tuzlu suyun yukarıda kalmasını sağlıyoruz ve böylece topladığınız kaparileri koruma altına almış oluyorsunuz bu şekilde ürünleriniz 1-2-3 yıl gibi bozulmadan durabilir.
· Kapari tomurcuklarını temiz bir şekilde 7,8,9, milim kalınlığında dikkatle sapsız şekilde Sepetle toplayacaksınız, depomuzdaki tuzlu salamura dolu bidonlara veya kuru tuzlama salamura yaparak Kaparileri muhafaza altına alacağız veya kaparileri sattığınız firmaya aynı gün ulaştırmaya çalışacaksınız. eğer kendiniz salamura yapıyorsanız salamura bidonlarınıza topladığınız kaparileri koyup iyice karıştırınız
· Kapari tomurcuklarını, bir süre toplamıyorsunuz bu tomurcuklar çiçek açacaktır. Çiçekten sonra bir karpuzcuk meydana gelecektir. Bu karpuzcukları da zeytin tanesi büyüklüğüne gelince onları tek dallı (tek sapıyla) beraber toplayacaksınız, her yıl temmuz ayının 20 sine kadar karpuz toplanıyor bu tarihten sonra karpuz toplamıyoruz,çünkü ağustos ayından sonra karpuzların çekirdekleri sertleşip siyahlaştığından dolayı acılaşıyor ve yenmiyor.
Kapari toplama işine Mayıs ayında başlanır ve Temmuz ayının ilk haftasının sonuna kadar devam ediyor, son topladığınız gün Kaparilerin dallarını toprak üstünden 5 cm yukarıdan komple bir orakla biçiyorsunuz. 10 veya 15 gün sonunda biçtiğiniz dalların yeniden daha çok sürgünler vererek çıkan kapari dallarından eskisine nazaran daha sık ve çok ürün toplamaya devam ediyorsunuz.
· Kapari tomurcukları bizim anlattığımız şekilde ve düzenli bir şekilde çalışma yapılırsa eylül ayının sonuna kadar tomurcukları toplayabilirsiniz. Hasat sonunda ise kapari dallarını toprak üstünden komple orakla vs. araçlarla keserek kapari tarlasını da temizlemiş olursunuz.

KAPARİ FİDESİ İÇİN

AŞÇI MURAT KAPARİ BURDUR

0 248 2339029

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kızılkaya'da yeni asfaltlama çalışmaları başladı
Bölgesel

Kızılkaya'da yeni asfaltlama çalışmaları başladı

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, ilçede 1,5 kilometrelik sıcak asfalt çalışmasının başladığını duyurdu. Kızılkaya’nın yolları daha güvenli ve konforlu olacak.

2025 Diyanet Onaylı Hac Kayıtları Başlıyor! Memnuniyet için Talha GÖKMEN Turizm’i Seçin
Bölgesel

2025 Diyanet Onaylı Hac Kayıtları Başlıyor! Memnuniyet için Talha GÖKMEN Turizm’i Seçin

2025 hac kayıtları başlıyor! Diyanet İşleri Başkanlığı onaylı Talha Gökmen Turizm ile hayatınızın en özel yolculuğunu güvenle yapın. Detaylı bilgi ve kayıt için hemen arayın.

Altınordu Scout Ekibi Bucak'ta! Genç Futbol Yeteneklerine Büyük Fırsat!
Bölgesel

Altınordu Scout Ekibi Bucak'ta! Genç Futbol Yeteneklerine Büyük Fırsat!

Altınordu Scout Ekibi, Bucak'ta genç futbol yeteneklerini keşfetmek için sahada! Bucak Çalışkanlar Spor Kulübü, Altınordu Felsefe Kardeşliği Turnuvası'na davet edildi.

Burdur dikkat! Havaların dengesi değişiyor, pusa ve üşümeye hazır olun
Bölgesel

Burdur dikkat! Havaların dengesi değişiyor, pusa ve üşümeye hazır olun

Burdur’da hafta sonuna doğru sıcaklıklar ani bir şekilde düşüyor! Meteoroloji, Pazar günü Rusya’dan gelen soğuk hava dalgasının etkisiyle sıcaklıkların 9 derece birden düşeceğini duyurdu. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde soğuk hava sert bir etki yapacak.

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 02 Kasım hava durumu
Bölgesel

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 02 Kasım hava durumu

Burdur, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni, Yeşilova 02 Kasım 2024 Cumartesi günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 02 Kasım hava durumu raporu Kasım hava durumu

Burdur Bucak  3 Kasım 2024 Pazar elektrik kesintisi etkilenecek yerler
Kesintiler

Burdur Bucak 3 Kasım 2024 Pazar elektrik kesintisi etkilenecek yerler

Burdur Bucak 3 Kasım 2024 Pazar günü elektrik kesintisi var mı? Burdur Bucak'ta elektrikler kesilecek mi? Burdur Bucak'ta yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...