Uzun yıllardan sonra geçtiğimiz sene, Salda Gölü’ne gelmeye başlayan ‘Kara Leylekler’ bu yıl da Salda Gölünde görüldü. Yaklaşık 25 yıl önce Salda Gölü kenarında görüntülenen nesli tükenmekte olan göçmen kara leylekler, bölgenin önemli doğal alan olduğunun göstergesi olarak belirtiliyor.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Yasin Ünal, Türkiye’ye gelen göçmen kara leyleklerin bir kısmının Anadolu’da ürediğini, bir kısmının ise İstanbul üzerinden Avrupa’ya geçtiğini belirtti. Sonbaharda ise Afrika’ya tersine göç ettiklerini söyleyen Dr. Ünal, “Ülkemizde az sayıda alanda kışlama kayıtları var” dedi.
Salda Gölü’nün, endemik ve nesli tehlike altındaki türlerin barınma, beslenme ve üreme gibi hayati gereksinimlerini karşılayabileceği uygun yaşama şartlarına sahip olduğunu kaydeden Dr. Ünal, kara leyleklerin 25 yıl sonra bölgeye gelmelerinin de bunun göstergesi olduğunu söyledi.
“ Salda Gölü ülkemizin en önemli doğal alanlardan biri. Kara leyleklerin buraya gelmiş olması bu alanın korunup geliştirilmesi açısından önemli bir bilgi. Salda Gölü sulak alan olması nedeniyle biyolojik çeşitliliği yüksek bir alan. Bölgede 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türüyle bu türler içinde tehlike sınıfı ve endemizm açısından 20 tür bulunmaktadır. Jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırmış olduğu endemik türler ile Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan bir alandır.”
Kara leyleklerin temel besin maddelerinin balıklar, böcekler, sürüngenler, memeliler, ötücü kuşların yuvalarındaki yumurtalar olduğunu dile getiren Dr. Ünal, “Yapılan araştırmalarda son 20 yılda kara leylek popülasyonunda önemli düşüş görüldüğü ve bu nedenle özellikle kara leyleklerin ülkemizde ve dünyada mutlaka korunması gerekiyor” dedi.
Kaynak: www.saldagolu.com
Yorumlar (0)