2024 yılında Isparta’da konkordato başvurularında rekor artış yaşandı. Finansal sorunlarla mücadele eden firmaların sayısı her geçen gün artıyor.
2018 yılında yürürlüğe giren konkordato uygulaması, mali sıkıntıdaki şirketler için bir nefes alma aracı haline geldi. Ancak 2024 yılı, özellikle Isparta’da bu müessesenin yoğun olarak kullanıldığı bir yıl oldu. Geçen yıl Türkiye genelinde toplam 1.723 konkordato başvurusu yapılırken, Isparta’da bu sayı 60’a ulaştı. Orman ürünleri sektörü ise konkordato taleplerinde başı çekti.
Sıkı para politikası, finansmana erişim zorlukları ve artan döviz kuru, firmaların ödeme dengelerini alt üst etti. 2024 yılında Isparta’da 60 konkordato başvurusu yapılırken, sadece aralık ayında bu sayı 20 oldu. 2025’in henüz başında, şimdiden 4 firma konkordato başvurusunda bulundu.
Bir ay içinde alınan en fazla geçici mühlet kararlarının verildiği dönem olarak kayıtlara geçen 2024’te, finansal açıdan zor durumda kalan firmalar, konkordato yoluyla borç yapılandırması veya iflastan kurtulma imkanı buldu. İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki bu süreçte borçluların ödeme kolaylığı sağlanması hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan analiz, konkordato başvurularının ekonomide ağırlığı görece düşük, ancak riskli firmalar arasında yoğunlaştığını ortaya koydu. Konkordato başvurusunda bulunan firmaların borçluluk oranının yüzde 36 ile dikkat çektiği, likidite seviyelerinin ise oldukça düşük olduğu belirtildi. Bu oran, diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde seyrediyor.
Yorumlar (0)