Bülent Okunakol

İttifaklar seçimi

Bülent Okunakol'un 'İttifaklar seçimi' adlı köşe yazısı

Bülent Okunakol

Saygıdeğer okuyucularım,
Allah izin verirse, “Memleket Meselesi” köşemizle NNC Haber bünyesinde sizlerle birlikte olmaya çalışacak, dünya ve memleket meseleleri üzerinde şahsi düşüncelerimizi paylaşmaya gayret edeceğiz.
Öncelikle bana sizlere hitap etme, düşünce ve fikirlerimizi sizlere aktarmama vesile olan can dostum, güzel insan, gazeteci üstadımız İbrahim Nanecioğlu’na ve bölgemizde etkinliği her geçen gün artan medya grubu NNC Haber’e teşekkürlerimi ifade etmek isterim.
Bu ilk yazımızda yaklaşmakta olan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili düşüncelerimi dile getireceğim.

İTTİFAKLAR SEÇİMİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde imzalayarak resmen seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklamasından sonra artık ülke olarak tam bir seçim havasına girmiş bulunuyoruz. Muhalefet partilerinden oluşan Millet İttifakı da zaten çoktan seçim çalışmalarını başlatmış, bu partilerden aday olmak isteyen milletvekili aday adayları uzun zamandır faaliyetlerini sürdürüyorlardı. YSK’nın seçim takvimini açıklamasından sonra artık iktidar ve muhalefet kanadında da çalışmalar hızlanacak aday olmak isteyen şahıslar birer birer ortaya çıkacaklardır.
Alınan seçim kararının memleketimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Bu seçimlerin parti seçimlerinden ziyade; bu partilerin oluşturduğu “bir ittifaklar seçimi” olacağı gözüküyor. Millet ittifakında Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı açıklanmış durumda. Altılı masaya yedinci bir sandalyenin eklenmesi söz konusu olamayacağı belirtilirken; bazı partilerin masada olmaksızın Millet İttifakına dahil edileceğini zannediyorum. En azından bu partilerin liderleri bu ittifaktan milletvekili olarak meclise gireceği öngörülmektedir.
Millet İttifakının geçirdiği oluşum serüveni muhakkak çok kolay olmadı. 6 birbirine benzemez partiyi bir araya getirebilmek, birlikte seçime gitmek elbette Türkiye’de görülmüş ortak bir siyasi hareket tarzı değildi. Kılıçdaroğlu’nun bu çabaları, kendisini cumhurbaşkanı adayı yaparak başarısını taçlandırmış gözüküyor.
Millet İttifakı’nı oluşturmak elbette çok kolay olmadı demiştik. Özellikle Saadet Partisi, İyi Parti ve Gelecek Partisi gibi muhafazakâr, İslamcı gelenekten gelen partiler yanında ülkücü camianın temsilcilerinin, Marksist, sosyalist ve sosyal demokrat çizgiden gelen CHP’nin bu kesimlerin temsilcileriyle bir araya gelmesi, birlikte hareket ederek seçime gidiyor olmaları Türk Siyaseti açısından çok önemli bulunmakta. Çünkü bir araya gelen bu partilerin temsilcileri geçmişte birbirleriyle kıyasıya mücadele etmiş, 1980 öncesi anlamsız bir şekilde silahlı çatışmalarda bulunmuş şahısların evlatları ya da bir kısmı bizzat bu kavgada bulunmuş şahıslardır. Bu bağlamda bu birliktelik büyük önem arz etmektedir.
Elbette böyle bir ittifak kurulurken her partinin tabanından değişik itham ve eleştiriler gelmemiş değildir. Her kesimin marjinal noktalarından ve çevrelerinden bu ittifaka yönelik “ihanet suçlamaları” yapılmış, liderlerin davayı sattığı iddiaları dile getirilmiştir.
Kılıçdaroğlu’nun “CHP’yi sağa kaydırmakla suçlanması yanında 5 milliyetçi, muhafazakâr parti tarafından CHP’nin kuşatıldığı, genel başkanın esaret altına alındığı” iddiaları yapılmıştır. Tüm bu iddialara rağmen Kılıçdaroğlu hedeflediği ittifakı tüm zorluklara rağmen seçime doğru götürmekte ve kendisi de cumhurbaşkanı adayıdır.
Millet İttifakında yer alan diğer partilerde özellikle ülkücü, milliyetçi gelenekten gelen MHP’den kopmuş, İyi Parti, İslamcı, muhafazakâr, milli görüş temsilcisi Saadet Partisi de benzer iddialarla itham edilmektedir. Kısacası bu ittifakın oluşması, birlikte seçime gidiliyor olması geçmiş, alışa geldiğimiz siyasi zihniyete göre; bir imkansızın başarılması olarak gözüküyor.
Seçimlerde kilit parti olarak gözüken HDP’nin hangi ittifakta yer alacağı kanaatimce net değildir. Şahsi öngörüm HDP, bir bakarsınız Millet İttifakında, bir bakarsınız Cumhur İttifakında.
Yapılacak pazarlıklar, verilecek tavizler HDP’nin ittifak seçimini belirleyecektir. Bakmayın siz hariçten gazel okumalara.
Millet ve Cumhur İttifakları dışında kalan meclis dışı partiler de eğer kendilerine bu ittifaklar içinde yer bulamazlar ise; kendi aralarında 3. Bir ittifakı kurarak ayrı bir ittifakla seçime gideceklerini düşünüyorum.
Görelim Mevla’m neyler….

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    SEVDİM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Bülent Okunakol Diğer Yazıları

09
ARALIK

2023

Futbolda Siyonist lobi iş başında mı?

Bülent Okunakol'un 'Futbolda Siyonist lobi iş başında mı?' adlı köşe yazısı Devamı

27
KASIM

2023

Ebabil kuşlarını bekliyoruz

Bülent Okunakol'un 'Ebabil kuşlarını bekliyoruz' adlı köşe yazısı Devamı

21
KASIM

2023

Kur'anın ışığında Filistin'de cereyan eden hadiselerin asıl nedenleri

Bülent Okunakol'un 'Kur'anın ışığında Filistin'de cereyan eden hadiselerin asıl nedenleri' adlı köşe yazısı Devamı

06
KASIM

2023

Antalyaspor'un Kartal Avı

Bülent Okunakol'un 'Antalyaspor'un Kartal Avı' adlı köşe yazısı Devamı

06
KASIM

2023

Neden yaşasın Cumhuriyet?

Bülent Okunakol'un 'Neden yaşasın Cumhuriyet?' adlı köşe yazısı Devamı

05
KASIM

2023

Nerdesiniz?

Bülent Okunakol'un 'Nerdesiniz?' adlı köşe yazısı Devamı

18
EKİM

2023

Çok aykırı bir yazı mı? Siz karar verin!

Bülent Okunakol'un 'Çok aykırı bir yazı mı? Siz karar verin!' adlı köşe yazısı Devamı

09
EKİM

2023

Filistin İsrail savaşının asıl suçlusu kim?

Bülent Okunakol'un 'Filistin İsrail savaşının asıl suçlusu kim?' adlı köşe yazısı Devamı

07
EKİM

2023

Galatasaray gene kazandı. Ama...

Bülent Okunakol'un 'Galatasaray gene kazandı. Ama...' adlı köşe yazısı Devamı

16
MART

2023

GÖLHİSAR'IN ÖNCELİKLERİ -1- KİBYRA GERÇEĞİ

Bülent Okunakol'un 'GÖLHİSAR'IN ÖNCELİKLERİ -1- KİBYRA GERÇEĞİ' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu cenaze töreninde bir araya geldi
Yaşam

Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu cenaze töreninde bir araya geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Semra Dinçer’in hayatını kaybeden annesi son yolculuğuna uğurlandı

İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’nun “Partiyi Ekrem’e bırakmayın“ sözlerine cevap gecikmedi
Yaşam

İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’nun “Partiyi Ekrem’e bırakmayın“ sözlerine cevap gecikmedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “CHP’yi İmamoğlu’nu kaptırmayın direnin. Partiyi ANAP’laştırmak istiyor” sözlerine cevap verdi. İmamoğlu, "Bu haberlerle bizim aramızı bozamazlar. Ben CHP’nin seçim kaybetmemiş üyesiyim. Onun için CHP’liliğimi kimse tartışmaya açamaz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlunun yeni ofisi gündemde! Bakın kimlere komşu
Yaşam

Kılıçdaroğlunun yeni ofisi gündemde! Bakın kimlere komşu

CHP Genel Başkanlığı görevini devreden Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da yeni bir ofis açtı. Kılıçdaroğlu'nun ofisi, Davutoğlu, Akşener ve Babacan'ın ofislerine komşu bir konumda bulunuyor.

CHP Kurultayında Kritik O anlara şahit olan Gazeteci Mustafa Yavuz tv100'de konuştu!
Yaşam

CHP Kurultayında Kritik O anlara şahit olan Gazeteci Mustafa Yavuz tv100'de konuştu!

4 Kasım 2023 cumartesi Yapılan CHP Kurultayındaki Kritik O anlara şahit olan Gazeteci Mustafa Yavuz tv100'de konuştu! Kılıçdaroğlu, "Ben de insanım, benim de canım var hep siyaset mi?" dedi .

CHP parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu Seçimleri yapılıyor
Yaşam

CHP parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu Seçimleri yapılıyor

CHP Kurultayı'nda ikinci gün 5 Kasım 2023 pazar bugün  Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu belirlenecek..

CHP Genel  Başkanı  Özgür Özel 'mi oldu? Kılıçdaroğlu  Çekildimi
Yaşam

CHP Genel Başkanı Özgür Özel 'mi oldu? Kılıçdaroğlu Çekildimi

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi ikinci tur oylama devam ediyor.. Özgür Özel taraftarları kutlama yapıyor... Sahada Kılıçdaroğlu nun çekildiğini söylentileri var