Taceddin Akbaş

Vekillik de gazetecilik de zor zanaat!

Taceddin Akbaş'ın 'Vekillik de gazetecilik de zor zanaat!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

‘Çalışan Gazeteciler Günü’ne 3-4 gün kaldığı gibi, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerine de az bir süre kaldı… O nedenle ben ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ hakkındaki görüş ve düşüncelerimi 10 Ocak tarihli yazımda, bugün ise Seçimler konusuna değineceğim inşaAllah:
Şöyle ki; Hemen herkesin televizyon yayınlarından ya da bizzat katılarak izledikleri gibi, Bütçe Maratonu sonrası verilen ara tatilden sonra toplanan TBMM Genel Kurulu’na Milletvekillerinin tamamının katıldığı, yeniden aday olmak isteyen milletvekillerinin ise Meclis’e kalabalık seçmen gurubuyla geldikleri görüldü, duyuldu ve öğrenildi… Anlaşıldığı kararıla bu katılımcı kişilerin veya partililerin tek amaçları da sevdikleri kişilerin veya istedikleri milletvekilin yeniden aday olmasını ve seçilmesini sağlamaktı! Yani eski dönemler varsa da, son zamanlarda ve TBMM’de grubu bulunan partilerin grup toplantıları ve bilhassa genel başkanların katılarak konuşma yaptıkları esnâda doldurulup taşırılmaya ve katılımcı illerin gençleri tarafından bol bol alkışlanmaya başlandı!
Kısacası, hem kendi partisi hem de işbirliği veya seçim ittifakı yapmak zorunda olan parti genel başkanlarının ve milletvekili adaylarının güç gösterecekleri mekânları olarak Partilerinin TBMM grup toplantıları ve Meclis koridorları, artı halkın görüşme mekânları oluyor! Çünkü ve hepimizin bildiği gibi, bu yılın ortalarına doğru yapılacak olan Genel Seçimler de hiçbir partinin tek başına aday belirleme imkânı olmayacak…
Meselâ AK Parti yöneticileri, aday belirlerken, (bölgesel ve diğer faktör veya etkenler ayrı konu) ittifak bileşenlerinden biri olan Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP)’ni de hesaba katmak ve her iki parti yetilisinin de görüş, düşünce ve taleplerini almak; artı bu partilerin başta genel başkanları olmak üzere aday gösterecekleri kişilerden bazılarını seçilecek bölgelerden göstermek durumunda kalacaklar!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise İYİ Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi, hadi bunlar neyse ne amma HDP gibi bir Parti’yi de hesaba katmak ve onların belirleyecekleri kişileri milletvekili adayı göstermek zorunda kalacak! Bu durum da Parti genel başkanlarının veya yöneticilerinin işlerini oldukça zorlaştıracak! Çünkü yeni seçim kanunu, partileri seçim ittifakı yapmak zorunda bırakıyor. Yani, yeni yasa nedeniyle, Genel Seçimlere tek başına girecek olan bazı partilerin oyları sayıya bile gelmeyecek kadar az olacağı için, çok az bir oy farkıyla bile bir milletvekilliğini kaybedebilecekler, dolayısıyla da bir başka partiye, hattâ hiç hazzetmedikleri bir liderin partisine bir milletvekili ikram etmiş olacaklar!
SEÇİMLERE 40 GÜN GİBİ ÇOK KISA BİR SÜRE KALDI
O NEDENLE BİZ GAZETECİLER BU KONUDAKİ SORU
HATTÂ SIKIŞTIRMALARA MUHATAP OLUYORUZ VE
BUNLARA CEVAP VERMEK ZORUNDA KALIYORUZ!!
Nedenini nasılına gelince, o da şöyle:
Vaktinde yapılacak bir seçimin kararı 60 gün önceden yani 24 Şubat tarihinden önce seçim kararı alınması gerekiyor... Ve yeni seçim yasası gereği kararın yayımlanmasını takip eden 60. Günün bitimi olan Pazar günü yapılması seçimlerin yapılma zorunluluğu var… Bu durum da hâlihazırdaki TBMM’nin 17 Şubat Cuma günü kendi dönemini sonlandıracak olan ‘zor’ kararı almasını gerektirir… Ki, seçim kararı alındıktan sonra TBMM’de nöbetçi milletvekillerinden başka kimseyi bulamazsınız. Çünkü mevcut durum da Milletvekili adaylarının önlerinde 40 gün gibi kısa bir süre kalacaktır…
Hâsılı, birçok kişi gibi benim tahminim de seçimlerin 14 Mayıs Pazar günü yapılacağı yönünde… Bu süre de bir milletvekili aday adayı veya adayı için oldukça kısa bir süre! O nedenle, milletvekili aday adaylarının ellerini çabuk tutmaları gerekir…
Sadede geliyor ve sevgili okurlarımın dikkâtlerini, milletvekillerinin, aday adayları ve adayların olduğu gibi, biz gazetecilerin işlerinin de zor olduğu hususuna çekmek istiyorum:
Mâmâfih, kanun, yasak veya etik kuralı tanımayan ve maddî mânevî sorumluluk duygusu taşımayan kişilerin sosyal medya aracılığıyla bugün herkes herkese, her etkili ve yetkiliye ulaşabiliyorlar… Ama elinde böyle bir imkânı bulunmayan vatandaşlar başta Valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri veya jandarma komutanları, belediye başkanları ve milletvekilleri olmak üzere ulaşamadıkları veya derdini anlatmakta zorlandıkları yetkililere biz gazeteciler aracılığıyla ulaşmak istiyorlar… Biz gazeteciler de vatandaşların haklı talep veya şikayetlerini yetkililere ya bizzat, ya da haber veya yorumlarımız aracılığıyla nakletmeye çalışıyoruz… Ancak bazı kötü niyetli ya da safdilli kişiler kendi düşüncelerini, şahsi söylemlerini veya bireysel eylemlerini biz gazeteciler üzerinden yapıyorlar! Dolayısıyla da muhatap yetkililerle veya siyasilerle bizim aramızı açıyorlar. Hattâ onların bize kırılmalarına darılmalarına bile neden olabiliyorlar!
Kısacası ve açıkçası, biz gazeteciler çoğu zaman günâh keçisi oluyoruz… Ve ben bu durumdan, hiç hak etmediğim halde en çok zarar gören gazetecilerden biriyim! Ki, ben yarım asra yaklaşan gazetecilik hayatım da yaptığım yorumlarımın veya haberlerimin dışında (bazı kişilerin nabızlarını yoklamak için attığım zarflar hariç) hiçbir siyasetçiyi, hele hele yakından bildiğim ve güvendiğim ve dost saydığım hiçbir etkili ve yetkiliyi üzecek ya da küstürecek kelime etmedim ve cümle kurmadım… Ancak, yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi, bazı kişiler bazen kasten, bazen de sehven benim söylemediğim bir şeyi siyasilere veya yetkililere (sanki ben demişim veya benim ağzımdan duymuş gibi) iletiyor-anlatıyorlar. Dolayısıyla da hem beni töhmet altında bırakıyorlar, hem de bahsime konu kişiler ile benim aramın açılmasına neden olarak ‘kul hakkına giriyorlar..!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
ZANDAN KAÇIN(IN), ÇÜNKÜ ZAN KÖTÜ YALANDIR
Hz. Muhammed (sav)
BİL Kİ BİR MÜSLÜMAN HAKKINDA KÖTÜ KONUŞMAK
HARAM OLDUĞU GİBİ, KÖTÜ ZANNA KAPILMAKTA
HARAMDIR. KÖTÜ ZAN, BİLMEDİĞİN BİR KONU DA
MÜSLÜMAN KARDEŞİN HAKKINDA KÖTÜ DİYE
HÜKÜM VERMENDİR…
İmâm-ı Gazâlî (r.a)
USTA POLİTİKACI, DÜŞMANLARINI BİLE KENDİ
TARAFINDA KULLANMAK HÜNERİNİ GÖSTERMEKTİR
Cenap Şahabettin

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

28
MART

2024

Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!

Taceddin Akbaş'ın 'Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!' adlı köşe yazısı Devamı

27
MART

2024

Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!

Taceddin Akbaş'ın 'Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!' adlı köşe yazısı Devamı

26
MART

2024

‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimalimiz Geçmedi!!

Taceddin Akbaş'ın '‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimâlimiz Geçmedi!!' adlı köşe yazısı Devamı

25
MART

2024

Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Amillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor

Taceddin Akbaş'ın 'Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Âmillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu

Taceddin Akbaş'ın 'İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu' adlı köşe yazısı Devamı

20
MART

2024

Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü

Taceddin Akbaş'ın 'Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü' adlı köşe yazısı Devamı

19
MART

2024

Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'' adlı köşe yazısı. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'den Diyânet'e Tepki! Şarap Fetvası Tartışma Yarattı Devamı

18
MART

2024

Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazetecilerle bir araya geldi
Yaşam

Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazetecilerle bir araya geldi

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bölgede ki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Rektör Savaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Yaşam

Rektör Savaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Uşak Üniversitesi Rektörü Ekrem Savaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

VEDAŞ heyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi
Yaşam

VEDAŞ heyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Bitlis İl Müdürlüğü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bolu'ya gazeteciler gününde Medya Evi açıldı
Yaşam

Bolu'ya gazeteciler gününde Medya Evi açıldı

Bolu Gazeteci ve Yazarlar Derneği tarafından kurulan Medya Evi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hizmete girdi.

Sivasspor 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı
Spor

Sivasspor 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı

Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve futbolcular, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, basın çalışanları adına Medya Sorumlusu Erhan Erdoğan'ın gününü kutladı.

 Karabük'te "Gazeteci Objektifinden 10 Fotoğrafla Karabük" fotoğraf sergisi açıldı
Yaşam

Karabük'te "Gazeteci Objektifinden 10 Fotoğrafla Karabük" fotoğraf sergisi açıldı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Karabük'te "Gazeteci Objektifinden 10 Fotoğrafla Karabük" fotoğraf sergisi açıldı.