Burdur’daki kooperatifçiliğin örgütlü gücü olan ve son yıllarda ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan Burdur Köy Kooperatifleri Birliği (Köy-Koop), 30 Haziran 2019 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul’a gitmesinin öncesinde, Burdur Ticaret Borsası öncülüğünde, kooperatif başkanlarıyla birlikte konsensüs sağlanarak, mevcut yönetimden devralacak yönetimin güçlü aday ve güçlü yönetim anlayışıyla Burdur Köy-Koop’un, bundan sonraki süreçte gerçek kooperatifçilerin elinde ilerlemesi için istişare toplantısı düzenlendi.
Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, merkez ve ilçelerdeki kooperatif başkanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanı Gündüzalp, Köy-Koop’un önemine ve bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğine değindi.
Burdur’daki süt sektörünün en güçlü kuruluşu olan Köp-Koop’un, Burdur’un Türkiye’ye tanınmasını sağlayan önemli bir kuruluş olduğunun altını çizen Borsa Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Ekonomik sıkıntılar, yapılan yatırımların beklenen kazanca dönüşmemesi ve ekonomik dalgalanma, şu anki toplantıyı düzenlememize neden oldu. Köp-Koop’un, 30 Haziran 2019’da yapılacak olan genel kurulu var. Burdur’da bu işi yapan kooperatifler olarak, bu duruma nasıl bakıyoruz, Köp-Koop bizim için ne ifade ediyor, Köy-Koop’a ne kadar destek çıkabiliriz, bundan sonraki süreçte Burdur ismi ve Burdur kooperatifçiliği ve buna bağlı olarak Burdur Kooperatifler Birliği en az zararla bu işin içerisinden nasıl çıkar, hep birlikte bu işi nasıl yapabiliriz diye bu işin gerçek sahipleri yani sizlerle bunu aşmamız lazım” şeklinde konuştu.
Köp-Koop’un, kooperatiflerin birliği olduğunu, yönetim ve başkanının yine kooperatif temsilcilerinin seçtiğini belirten Başkan Gündüzalp, “Şuan ki durumu istişare ederek, 30 Haziran’daki genel kurula tek güç, tek yumruk olarak çıkalım. Orası bizlerin kavga edeceği yer değil. O bakımdan, ne yapmamız lazım, şuan ki yönetim ve seçilecek olan yönetimin neler yapması lazım, bunların hepsini aklı selim davranarak konuşalım istedik. Burdur Ticaret Borsası’nın gücü, kooperatiflerimizden geliyor. Borsa’nın işlem hacminin yüzde 50’sini Burdur Kooperatiflerindeki süt oluşturuyor. Bu sütün içerisine et ve canlı hayvanı da kattığımız zaman, Burdur ticaretinin yüzde 60’ı bu saydıklarımızın üzerinde dönüyor” ifadelerini kullandı.
Sütü pazarlayıp, bir adım ileriye götüren ise Kooperatifler olduğunu belirten Başkan Gündüzalp, şu şekilde konuştu, “Kooperatiflerimizin de gerçek anlamda bir tane kuruluşu var, o da Köy-Koop. İkinci kuruluşu ise Burdur Ticaret Borsası. Dolayısıyla bundan dolayı biz bu duruma müdahil olalım, hep birlikte konsensüs sağlayalım istedik. 252 kooperatifimizle Köy-Koop’u yaşatmalıyız. Yeni bir birlik kurmanın da anlamı yok. Önemli olan elimizdekini kaybetmek değil, elimizde olana değer katmaktır. Köy-Koop’ta Burdur’un bir gücü, bir değeri. Gün birlik günü, hepimizin elimizi taşın altına koyması lazım. Burdur Köy-Koop gerçek kooperatifçilerin elinde ilerlemesi lazım. Güçlü bir aday ve güçlü bir yönetimin, bu görevi üstlenerek, kooperatifleşmeye sahip çıkması lazım.”
Borsa Başkanı Ömer Faruk Gündüzal’in konuşmasının ardından, salonda bulunan kooperatif başkanları, oluşacak yeni yönetim ve başkan ile ilgili fikir alışverişi yaparak, görüşlerini dile getirdiler.
Yorumlar (0)