İstanbul

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir .Dikkat İşitme Kaybı Yaşayabilirsiniz

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, kulak kiri temizliği hakkında yapılan yanlışlar hakkında önemli bilgiler verdi.

 Kulak Kiri Nasıl Temizlenir  .Dikkat  İşitme Kaybı Yaşayabilirsiniz

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, kulak kiri temizliği hakkında yapılan yanlışlar hakkında önemli bilgiler verdi. Sağun, kulakların yıkanmasının doğru olmadığını, ciddi sorunlara yol açabildiğini dile getirdi.

Birçok insanın ortak sorunlarından olan kulak kiri, yanlış bilgiler sebebiyle sağlığı riske atabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, kulak kiri temizliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi. Önce kulak kirinin neden oluştuğu hakkında bilgiler veren Sağun, “Kulak kiri, kulak yolunu korumak ve nemli tutmak amacıyla üretilir. Aynı zamanda enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Normalde kulak kiri, kulak kanalının dış kısmında kurur ve dökülür. Kulak kiri, genellikle kendiliğinden döküldüğü için kulak temizliği yaparken kulak pamuğu gibi cisimler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tür cisimler, kulak kiri dışarı çıkarırken içeri itebilir ve kulak tıkanıklığına neden olabilir” diye konuştu.


"Tıkanıklık durumunda kulak ağrısı, işitme kaybı veya kulak çınlaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir"

Kulak tıkanmasının nelere yol açtığından bahseden Dr. Ömer Faik Sağun, “Kulak kiri birikimi bazen tıkanıklığa neden olabilir. Tıkanıklık durumunda kulak ağrısı, işitme kaybı veya kulak çınlaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda bir uzmana danışmak önemlidir. Temizlik için en doğru yol, kulak kanalını içe doğru itmeden dış kısmını nazikçe temizlemektir. Pamuklu çubuklar yerine ıslak pamuk veya yumuşak bir bez kullanmak daha güvenlidir. Eğer kulak kiri tıkanıklığından şüphe ediyorsanız, kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız" şeklinde konuştu.

"Kulağın su veya sıvı ile yıkanması doğru değildir"

Kulak içi temizliğinde evde herhangi bir çözüm veya cihaz kullanımını önermediğini söyleyen Sağun, "Kulak kiri tıkanıklığını kendiniz çözmeye çalışmak yerine profesyonel yardım almak daha güvenlidir. Kulak temizliği, aspiratör ve küret vasıtasıyla temizlenir. Kulağın su veya sıvı ile yıkanması doğru değildir. Tazyikli su ile yıkamada, kulak zarı delinebilir. Ayrıca dış kulak yolundaki akışkanlığı sağlayan sıvılara da zarar veririz ve kirin tekrar oluşmasını hızlandırırız. Sonuç olarak, kulak kiri doğru şekilde temizlendiğinde kulak sağlığını korumaya yardımcı olurken, yanlış temizleme yöntemleri sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzmanların önerilerine uyarak, kulak kiri temizliği konusunda bilinçli ve güvenli bir yaklaşım sergilemek sağlığınızı korumanızı sağlar” ifadelerini kullandı.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kulağımızı Temizlerken Neden Öksürürüz? Vagus Sinirinin Şaşırtıcı Etkisi!
Sağlık

Kulağımızı Temizlerken Neden Öksürürüz? Vagus Sinirinin Şaşırtıcı Etkisi!

Kulağınızı temizlerken öksürmenize neden olan şey vagus siniri olabilir. "Arnold refleksi" nedir ve neden kulak temizliği sırasında öksürürüz? İşte tüm detaylar!

Deniz ve havuz kullanımı ardından kulaklarınıza dikkat edin
Bölgesel

Deniz ve havuz kullanımı ardından kulaklarınıza dikkat edin

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mecit Sancak, bakteri ve mantarların kulakta kolayca üreyebildiğine dikkati çekerek, deniz ve havuz aktivitelerinin yoğun olduğu aylarda dış kulak enfeksiyonunun arttığına vurgu yaptı.

Yaz aylarının kabusu! İşte belirtileri ve tedavisi
Yaşam

Yaz aylarının kabusu! İşte belirtileri ve tedavisi

Dış kulak iltihabı, yaz aylarında oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Özellikle havuz ve deniz sularının kulağa kaçması ile tetiklenebilen bu enfeksiyon, kulak ağrısı, kaşıntı ve dolgunluk hissi gibi belirtilere neden olur.

Kablosuz kulaklığı çalan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi
Bölgesel

Kablosuz kulaklığı çalan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bir işletmeden kablosuz kulaklık çalan şüphelinin, kesinleşmiş hapis cezası olduğu da tespit edildi. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kablosuz kulaklık kullanımı yaygınlaşıyor
Bölgesel

Kablosuz kulaklık kullanımı yaygınlaşıyor

Bluetooth kulaklıkların yaygınlaşması, kablosuz teknolojilerin gelişimi ve tüketici alışkanlıklarındaki değişikliklerle yakından ilişkilidir.

İEÜ Medical Point Hastanesi: Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testleri ve Erken Tanının Önemi
Sağlık

İEÜ Medical Point Hastanesi: Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testleri ve Erken Tanının Önemi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde görevli Odyolog Merve Topaloğlu, yenidoğan bebeklerde yapılan işitme testleriyle erken tanının önemine vurgu yaptı