Lider olmak isteyenlerin bırakması gereken 5 alışkanlık: Kararları geciktirmek, bireyi ihmal etmek, inatçı davranmak, negatif takviye kullanmak, gücünü açıkça göstermek.
Gündelik hayatın karmaşası içinde bazı insani özelliklerimizi unutuyoruz. Yeni alışkanlıklar kazanıyor, bunlardan kötü olanların bize neler kaybettirdiğini hiç düşünmeden alışkanlıklarımıza sıkıca sarılıyoruz.
Liderlik ruhuna sahip olan insanlar, herkesin gördüğünden daha fazlasını ve daha ilerisini görebilirler. Bir işin başarılı veya başarısız sonuçlanması, çoğu zaman liderin kendisine bağlıdır. Bir lider, bağlı olduğu kişilere ilham da verebilir, onları soğutabilir de. Büyük bir şirkette çalışan herkesi tek bir vizyon altında toplama becerisi, hakikaten de liderlik vasfı gerektirir.
Ekibinizin lideri olsaydınız, nasıl biri olurdunuz? İnatçı mı, çalışanlarını yok sayan biri mi, gücünüzü herkese yansıtan biri mi, yoksa önemli kararları veremeyen biri mi?
Çevremizde lider olmak isteyen çok fazla insan var. Sanki lider olunduğunda bazı alışkanlıklar bir çırpıda kazanılıyormuş gibi bir şey de söz konusu. Eğer siz de ileride lider olmak istiyorsanız, bu alışkanlıklardan bir an önce vazgeçmelisiniz.
Bir liderin en önemli sorumluluklarından biri karar vermektir. Önemli bir karar için düğmeye bastığınızda kararı durdurmak, ertelemek veya tamamen kaçınmak mümkündür. Sorunlara aldırış etmeden kararları geciktirmek, her lideri etkisiz hâle getirir. Yıkıcı kararlar vermek de aynı şekilde... Eğer saygınlık kazanmak istiyorsanız, doğru kararlar verebilmek için gerekli çabayı harcamalısınız.
Herkese aynı şekilde davranamazsınız. Çünkü her birey, farklı kişisel özelliklere sahiptir. Çalışan sayısı kaç olursa olsun, herkesin ayrı birer birey olduğunu ihmal etmemelisiniz. Herkesin kendi görevleri, izlemesi gereken kuralları ve standartları vardır. Bunun için güçlü bir iletişim şart. Çalışanlarınızın neyi sevip neyi sevmediklerini bilmeli, onları daha yakından tanımalısınız.
Eğer doğru kararlar vermek ve ekibinizin motivasyonunu maksimum düzeye yükseltmek istiyorsanız, yeni olan her seçeneğe açık olmak zorundasınız. Ekibinizden birinin görüşünü dinleyip kendi mantık süzgecinizden geçirmeli, doğru bildiğiniz kararlar uğruna inatçı davranmamalısınız. Kendi beklentileriniz, çalışanlarınıza esneklik kazandırmalı. Kibirli, mantıksız, erişilemez görünen bir lider hiçbir çalışan tarafından sevilmez.
Negatiflik, evrensel olarak yıkıcı bir özellik taşır. Bir tür motivasyon aracı olarak negatif takviye kullanmak, çalışanlarınızı yaptıkları işten soğutacaktır. Birine hata yaptığını ve yapılan hatanın düzeltilmesi gerektiğini söylemek doğru bir şeydir. Ancak bunu yaparken kimseyi azarlamamalısınız. Negatif takviye, birilerini cezalandırmak ve yapılan hatalardan dolayı onları kötü hissettirmektir. Bunun yerine güveninizi ve moralinizi yükselten çabalarınızı olumlu takviye durumuna geçirmeyi deneyin.
Lider olmak, aynı zamanda iktidar konumunda olmaktır. Bunun bilincinde olmak gerek. Sahip olduğunuz gücü herkese açıkça göstermek, sizi iyi bir lider yapmaz. Hatta çalışanlar tarafından öfkeye sebebiyet verir. Birini küçümsemek, birine emir vermek veya ekibin tamamına ateş açmak sizi küçük gösterir.
Yorumlar (0)