Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yazılı açıklama yapılarak Bucak ilçesinde bulunan MAKÜ birimleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Yapılan açıklama şöyle:
“Son yıllarda ülke genelinde üniversitelerin bazı bölüm ve programlarının kontenjanları yeterli tercih olmaması nedeniyle boş kalmaktadır. Bu nedenle Yükseköğretim Kurulu tüm üniversitelerde özellikle kontenjanları boş kalan bölümlerde öğrenci alımını durdurmakta veya üniversitelerce önerilen kontenjanları re’sen azaltmaktadır. Ülke genelinde tüm üniversiteler için söz konusu olan bu durumun öğrenci tercihleri ve sınav sistemindeki değişiklikler gibi çeşitli nedenleri bulunmakla birlikte esasen, yükseköğretim sistemimizdeki bir değişim ve dönüşüm sürecinin geçici etkileri olarak değerlendirilmektedir. Tüm üniversiteleri etkilediği gibi üniversitemizi de etkileyen bu durum karşısında üniversite yönetimi olarak proaktif bir yaklaşımla tüm akademik birimlerimizde günün ihtiyaçlarına yönelik tercih edilme oranı yüksek olan çok sayıda yeni bölüm açmış ve açmaya da devam etmekteyiz.
Bu çalışmalar kapsamında üniversitemizin merkez yerleşkesi dışındaki en önemli genişleme alanı olarak değerlendirdiğimiz Bucak ilçemizde; iki yeni fakültenin yanı sıra mevcut yüksekokullarda da çok sayıda yeni bölümler açılmıştır. Üniversite yönetimi olarak göreve başladığımız 2015 yılından bu yana Bucak ilçemiz özelinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar özetle şu şekildedir.
Bucak Sağlık Yüksekokulu; 2012 yılında kurulmuş ancak öğretim üyesi alımı yapılmadığı için öğrenci alım aşamasına gelememişti. 2015 yılında ilk iş olarak Bucak Sağlık Yüksekokuluna hızlı bir şekilde öğretim üyesi alımı yapılmış ve Acil Yardım Afet Yönetimi ile Hemşirelik Bölümlerine öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir. Bu okulumuzda yeni bölüm olarak Ebelik ve Çocuk Gelişimi bölümleri açılmış ve bu bölümlerde de gerekli akademik personel alımları yapılmakta olup önümüzdeki dönemlerde öğrenci alımına başlanacaktır. Ayrıca ilçemiz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin bağışı ile yapımına başlanan ve Bucak Belediyesinin öncülüğünde yerel imkanlarla yapılması hususunda protokol imzalanmış olan Sağlık Yüksekokulu inşaatı değişik nedenlerle durmak zorunda kalmıştı. Bunun üzerinde üniversitenin yatırım programında bulunmamasına rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan yoğun görüşmeler neticesinde söz konusu bina üniversitemiz yatırım programına dahil ettirilmiş ve gerekli ödenek ayrılmıştır. Halen yüklenici firma inşaat çalışmalarına devam etmektedir.
Bucak İşletme Fakültesi; 2015 yılında kurulmuş olan fakültede ilk olarak İşletme Bölümü açılmış ve bu yıla kadar da öğrenci almaya devam etmiştir. Ancak ülke genelinde İşletme ve İktisat bölümlerinin kontenjanlarının boş kalması nedeniyle Yükseköğretim Kurulu tarafından öğrenci alımı geçici olarak durdurulmuştur. Bu durum önceden öngörülmüş, hızlı bir şekilde Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Havacılık Yönetimi Bölümleri açılmıştır. Halkla İlişkiler Bölümü bu yılki ÖSYM tercih kılavuzuna girmiş, Havacılık Yönetimi Bölümü ise önümüzdeki dönemlerde öğrenci alımına başlayacaktır.
Bucak Teknoloji Fakültesi; Yükseköğretim Kurulu’nu ikna etme noktasında gösterilen büyük uğraşlar sonucu 2016 yılında kurulan fakülte bünyesinde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü açılmış, öğretim üyesi alımı yapılmış ve yeni bölüm açma çalışmaları da devam etmektedir. Bu fakültemize de Sağlık Yüksekokulu binasının tamamlanmasının ardından Emin Gülmez Teknik Bilimler MYO binasında oluşacak fiziki kapasite içerisinde öğrenci alımına başlanacaktır. Halen Bucak Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasının üst katında misafir edilen fakültenin binasının yapımını üstlenme hususunda, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından üniversitemize ve kamuoyuna olumlu bir beyanat açıklanmış olup süreç devam etmektedir.
Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu; geçtiğimiz yıla kadar birinci sınav puanı ile öğrenci alan bu yüksekokullar üniversiteye giriş sisteminin değişmesi ile fakülteler gibi ikinci sınav puanına göre öğrenci almaya başlamıştır. Bu değişiklik fakülteler lehine yüksekokullar aleyhine bir sonuç doğurmuştur. Geçtiğimiz yıl yüksekokulun bölümlerine çok az öğrenci yerleşmesi nedeniyle ilgili bölümlerin kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından re’sen azaltılmıştır. Bunun üzerine hemen senato kararı alınarak yüksekokulun fakülteye dönüştürülmesi teklifi Yükseköğretim Kurulu’na sunulmuş ve halen Yükseköğretim Kurulu değerlendirme süreci devam etmektedir. Bunun yanı sıra yine sınav sistemindeki değişikliğin olumsuz etkileri önceden tahmin edildiği için tercih oranı çok düşen Uluslararası Ticaret Bölümü Gümrük İşletme Bölümüne dönüştürülerek bu yıl ki tercih kılavuzuna yetiştirilmiştir. Diğer bölümler ile ilgili çalışmalar ise devam etmektedir. Ayrıca bu okulumuz bünyesinde Yönetim Bilişim Sistemleri ile Muhasebe ve Finansman yüksek lisans programları açılmış ve aynı bölümlerin doktora programlarının açılması için çalışmalar yürütülmektedir.
Yukarıda bahsi geçen okullarımıza ilaveten bu yıl ilk kez Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler MYO’da Elektrik Enerjisi Üretimi, İletimi ve Dağıtımı ile Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi programlarına, Bucak Hikmet Tolunay MYO’da ise Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği ile Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği (İkinci Öğretim) programlarına olmak üzere toplam 4 yeni bölüm ÖSYM tercih kılavuzuna girmiş olup ilk kez öğrenci alımına başlanacaktır. Bunlara ilaveten geçtiğimiz 4 yıl içerisinde bu okullarımız bünyesinde çok sayıda yeni bölüm açılmış olup önümüzdeki dönemlerde de yeni programlara öğrenci alınması yönünde çalışmalar sürmektedir.
Son dört yıl içerisinde Bucak ilçemizdeki tüm akademik birimlerimiz gerek nitelik gerekse nicelik açısından önemli kazanımlar elde etmiştir. Ülke genelinde olduğu gibi Yükseköğretim Kurulu tarafından kapatılan veya kontenjanı azaltılan birkaç bölümümüze karşılık “sadece bu yıl” 6 yeni ve nitelikli bölüm ilk kez öğrenci almak üzere tercih kılavuzunda yer almıştır. Açılan iki yeni fakülte ve mevcut yüksekokullarda yapılan çalışmalar neticesinde ilçede yaklaşık 7.000 öğrenci ve 100’ün üzerinde akademik personel sayısına ulaşılmıştır. Ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim veren bölümlerin ötesinde lisansüstü düzeyde bölümler açılarak Bucak ilçesindeki okullarımız nitelikli bilim insanları yetiştiren bir boyuta taşınmıştır. Bu bağlamda Bucak ilçemizdeki herhangi bir okulun kapatılması veya merkeze taşınması asla söz konusu olmadığı gibi mevcut okulların bulundukları konumlarının daha da güçlenmesi ve gelecek potansiyellerinin artması sağlanmıştır.
MAKÜ yönetimi olarak hayırseverlerinin eğitim öğretime verdiği destek ile öne çıkan güzide ilçemiz Bucak’a ve bu ilçemizdeki akademik birimlerimize özel önem vermekteyiz. Ülke geneline bakıldığında da Bucak ölçeğinde olup, 2 Fakülte, 2 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu bulunan başka bir ilçe bulunmamaktadır. Bucak ilçemizin tüm bu hizmetleri ve yatırımları hak ettiğine, atılan bu adımların Bucak’ı bir Üniversite Şehri olma vizyonuna taşıyacağına inanıyor ve bu sürece katkı veren hayırseverlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, siyasi parti temsilcilerimize, mülki ve yerel yöneticilerimize ve tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.
Son olarak tüm hemşerilerimizin sadece Bucaktaki akademik birimlerimiz değil, il genelindeki tüm akademik birimlerimizde yapılan çalışmalar hakkında en sağlıklı ve doğru bilgiyi doğrudan rektörlüğümüzden veya ilgili birim yöneticilerimizden alabileceklerini belirtir, saygılarımızı sunarız.”
Yorumlar (0)