MAKÜ, Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) üyeliğine kabul edilerek, mevcut ve yeni üyeler arasında Balkanlar’a sınırı olmamasına rağmen birlikte yer alan tek üniversite olma özelliğine sahip oldu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marin Preda’nın daveti ile Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ve Karadeniz Üniversiteler Birliği (BSUN) tarafından ortak olarak düzenlenen ve Bükreş Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Karadeniz ve Balkan Bölgelerinde Diyalog ve İş Birliği’ adlı uluslararası kongresine katıldı. Rektör Korkmaz’a ziyaretinde Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Ali Karakaş eşlik etti.
Türkiye’den Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın ve Trakya bölgelerindeki üniversite rektörlerinin, Romanya’dan Bakanlık düzeyinde temsilcilerin ve 70’in üzerinde her iki birlikten üniversite temsilcilerinin ve üniversite öğretim üyelerinin katıldığı kongrede birlik üyesi üniversiteler arasındaki iş birliği imkanları, yükseköğretim sistemleri, yeni işbirlikleri yapılabilecek alanlar, yükseköğretimde karşılaşılan sorunlar, Balkan ve Karadeniz bölgelerinde barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik adımlar ele alındı.
Çeşitli oturum ve çalıştaylara katılan Rektör Korkmaz, Türk ve Balkan bölgelerinden gelen farklı üniversite rektörleri ve temsilcileri ile MAKÜ ve kurumları arasında yapılabilecek bilim, teknoloji, yenilik ve yükseköğretim alanında iş birliği imkanlarını ele aldı. Toplantıyı çok önemsediklerini vurgulayan Rektör Korkmaz, MAKÜ’nün Balkan coğrafyasına olan gönül bağından dolayı bu bölgelerde yer alan kurumlarla daha fazla iş birliği ve diyaloğa gayret göstermeye devam edeceklerini vurguladı.
Kongrenin son gününde Balkan Üniversiteler Birliği genel kurulunda MAKÜ’nün ve diğer üniversitelerin birliğe yapmış oldukları üyelik başvuruları değerlendirildi. MAKÜ 2015 yılından bu yana Mehmet Akif’in gönül coğrafyasındaki özverili ve başarılı çalışmaları nedeniyle birliğe oybirliği ile kabul edildi. Bu üyelik ile MAKÜ mevcut ve yeni üyeler arasında Balkanlar’a sınırı olmamasına rağmen birlikte yer alan tek üniversite olma özelliğine sahip oldu.
Genel kurulun kapanışında birlik daimi genel sekreterliğini yürüten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yeni üye olan üniversite rektörlerini, kurumlarını ve Balkan bölgelerindeki faaliyetlerini anlatmak üzere kürsüye davet etti. Bu kapsamda konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, MAKÜ’nün yaklaşık 7 yıldır Balkan coğrafyası ile yakın ilişkiler yürüttüğünü, bu kapsamda Burdur ve çeşitli Balkan ülkelerinde etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy anısına yurtiçi ve yurtdışında yapılan etkinliklere de değinen Rektör Korkmaz Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödüllerinin ilkini 2016’da Burdur’da düzenlediklerini, ikincisinin Arnavutluk Tiran’da gerçekleştirildiğini ve bu etkinliğin her yıl yapılageldiğini ifade etti. Ayrıca, Rektör Korkmaz konuşmasında Mehmet Akif coğrafyası olarak adlandırdığı Sırbistan, Kosova ve Arnavutluk’ta yer alan üniversitelerle yapılan iş birliklerini özetledi ve Balkan Üniversiteler Birliği’ne üyelik ile mevcut ilişkilerin daha ileri düzeye taşınmasını temenni ettiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Genel kurul programı mevcut ve yeni üye olan üniversite temsilcilerinin hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Yorumlar (0)