Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökmen Arslan’ın öncülüğünde Mutluluk Araştırmaları Koordinatörlüğü kuruldu. Mutluluk, bireylerin yaşamdan aldıkları doyum ile olumlu duygu durumlarını yansıtan bir kavramdır. Mutluluğun desteklenmesi ve ülkemizde bir mutluluk haritasının da çıkarılması için MAKÜ’de bir ilk gerçekleştirilerek, Mutluluk Araştırmaları Koordinasyonu kuruldu.
The University of Melbourne’de de görevli olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökmen Arslan Mutluluk Araştırmaları Koordinatörlüğünün kurulmasının amacını ve çalışmalarını anlattı.
Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Arslan; MAKÜ’de kurulan koordinatörlük sayesinde Türkiye’nin mutluluk haritasını çıkaracaklarını ve mutluluğa ilişkin çalışmaların ağırlık kazanacağını söyledi. Arslan konuşmasının devamında; “Türkiye'de aslında bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak Türkiye'de bir ilk olarak Mutluluk Araştırma Koordinatörlüğünü kurduk. Aslında hepimizin ideallerinden bir tanesi mutlu bir yaşam sürmek, bu kişisel hedeflerimiz içerisindedir. Fakat bunu ne kadar gerçekleştirebiliyoruz diye baktığımızda, çok da gerçekleştiremediğimizi görüyoruz. Yani Dünya Sağlık Örgütünün vermiş olduğu sonuçlar ya da dünya mutluluk veri tabanının bize vermiş olduğu sonuçlar çok da mutlu bir toplum olmadığımızı söylüyor. Biz de buradan hareketle Dünya’da aslında var olan fakat Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye çalışacağız. Hem Türkiye’nin mutluluk haritasını hem de mutluluk adına neler yapılabileceğini araştırabileceğimiz, uygulamalar geliştirebileceğimiz bir platform oluşturmayı amaçladık ve bunun için ilk adımı atmış olduk. Hepimiz mutlu olmak istiyoruz fakat mutluluk bizler için birer sonuç. Ama aslında mutluluk çoğu zaman bir öncüldür, mutluluk için adım atmak gerekir. Yani siz mutlu olduğunuz için işinizden daha doyum alırsınız. Mutlu olduğunuz için daha uzun ömürlü olabilirsiniz. Hatta öyle ki mutlu olan insanların bağışıklık sistemi diğer insanlarla karşılaştırıldığında daha güçlü. Hastalıklara karşı daha dirençliler. Öyleyse biz mutluluğu yaşarsak, mutlu olmak adına ufak da olsa bir şeyler yapabilirsek daha mutlu bireyler, daha mutlu toplumlar ve daha sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz. Bunun için de bugün bir adım atmış ve Koordinatörlüğümüzü kurmuş olduk” dedi.
Koordinatörlüğün ilk hedefi Türkiye’nin mutluluk haritasını çıkarmak olduğunu söyleyen Arslan; “Koordinatörlüğümüzün çalışmaları öncelikli olarak Türkiye’nin bir mutluluk haritasını çıkarmakla başlayacak. Şu anda benim de içinde bulunduğum bir platform Dünya Mutluluk Veri Tabanı aslında Dünyadaki birçok ülkenin mutluluk haritasını çıkartıyor. Fakat bu sınırlı kalıyor, belli noktalardan veri almaya çalışıyor ki, geçen yıllarda Türkiye’den veri alamadı. Biz Türkiye’nin farklı bölgelerinden hareketle bir mutluluk haritası çıkarmayı düşünüyoruz. Yani ilerde bütün illerimizden elde edeceğimiz bir veri tabanı ile aslında Türkiye’nin il bazında bir mutluluk haritası olacak ve bu mutluluk haritası bize hangi alanlarda çalışmamız gerektiğini, hangi alanlara odaklanmamız gerektiğini bize söyleyecek. Bunlar için de adım atacağız. Mutluluk araştırmalarıyla beraber mutluluk üzerine uygulamalar geliştirmeyi düşünüyoruz. Bunun için de etkinlikler, çalışmalar ve faaliyetler düzenleyeceğiz.
Mutluluk, toplumun her kesimini kapsayan bir kavram. Kurumsal mutluluktan da bahsedebiliriz, bireysel mutluluktan da bahsedebiliriz. Daha kollektif düşündüğümüz zaman toplumsal mutluluktan da bahsedebiliriz. Yani mutluluk yaşamamızın her alanında var. Biz de bu çerçevede her alanda var olmaya çalışacağız. Elbette ki burada iş birlikçilerimiz olacak, ilerleyen zaman dilimlerinde beraber çalışacağımız belki kamu kurumları, belki özel sektörde bazı kurumlar veya uluslararası bir takım üniversitelerle iş birliği içerisine gireceğiz. Belki uluslararası bir takım projelerle de Türkiye’de bu konuda adım atmaya çalışacağız.” İfadelerine yer verdi.
Yorumlar (0)