Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü ve Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde ‘Yapay Zeka Devrimi Mesleklerin Evrimi’ konulu konferansı düzenlendi.
Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen konferansa Burdur Valisi Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Musa Talih, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik başta olmak üzere protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferanslar serisinin açılışı Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın metahuman karakterinin konuşması ile başladı.
Sonrasında programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar yaptı. Rektör Dalgar konuşmasında şunları söyledi: “Yapay zeka tüm dünyada sanayi devriminden daha büyük bir devrim olarak nitelendiriliyor. Bizim de uzun bir süredir gündemimizde olan bir konu. Bu tür değişim trendlerini takip etmek ve bunlarla ilgili proaktif adımlar atmak akademinin öncelikli görevi olarak düşünüyoruz. Biz bu adımları sadece öğrencilerimiz, kendimiz için değil, içinde bulunduğumuz toplum için bir bilinçlendirme, farkındalık oluşturmak adına bu adımları atıyoruz. İş dünyası, yönetim ve hukuk dünyası ve her bir alanı doğrudan etkileyecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu teknoloji bize olağanüstü fırsatları sunmakla birlikte aynı zamanda ciddi tehditleri de içermekte. Tüm bunları hepimizin çok iyi anlaması, farkındalık sahibi olması lazım. Önce bu konunun ne getirdiğini anlamakla işe başlamak gerekiyor.”
Bizler göreve geldiğimizde bir politika belgesi açıklamıştık. Bu belgedeki 8 odak noktadan birisi dijital dönüşüm ajandası idi. Bu çerçevede dijital dönüşüm koordinatörlüğü kurduk. Bilişim hocalarımız ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Bu koordinatörlüğümüz öncülüğünde MAKÜBİLEN dediğimiz bir yazılım hazırlanıyor, şu an bitmek üzere. Öğrencilerin üniversitemizle ilgili her türlü sorusuna cevap verebilen bir yapay zeka bitmek üzere. Bilişim Koordinatörlüğünü kurduktan sonra bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Üniversitemizin istisnasız tüm bölüm ve programlarında yapay zeka dersini zorunlu ders olarak koyduk. Üretken yapay zeka dediğimiz bu teknolojiyi mesleğimizi daha iyi yapmak adına nasıl kullanabiliriz diyerek, bu teknolojiyi fırsata dönüştürüp yararlanmak istiyoruz. Eğiticilerin eğitimi modeli ile her bölümden hocalarımızı bir eğiticilerin eğitimine tabii tutacağız, bu eğitimlere ben de katılacağım çünkü çok merak ediyorum bu teknolojiyi ve bu teknolojiyi kullanmak istiyorum. Hocalarımızı bu konuda belli bir seviyeye getirip sonra da öğrencilerimizi bu alanda yetkin hale gelmeleri için bir çalışma başlatacağız.
Yapay zeka konusu her alanda konuşulması gereken bir konu o yüzden bu konferanslar serisine diğer alanlarda da devam edeceğiz. Yapay zeka ciddi devrimler, değişimler getiriyor. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak biz dünyadaki değişim ve yenilik trendlerini yakından takip edip proaktif davranma çabası içinde olan dinamik bir kadroya sahibiz. Bu çerçevede dünyadaki gelişmeleri sürekli izliyoruz. Bu dinamizme ayak uydurmak zorundayız. Bu teknolojinin karşısında durma gücümüz yoksa o zaman biz bunu nasıl fırsata çevirebilirizi konuşmamız gerekiyor. O yüzden böyle bir konferansı düzenlemek istedik. Tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.”
Konferanslar serisi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun ‘Üretken Yapay Zeka ve Değerlendirmeler’ konulu sunumu ile başladı. Sağıroğlu sunumunda yapay zekanın yapıları hakkında bilgiler vererek bu teknoloji ile yapılabilecekler üzerinde durdu ve yapay zekanın faydalı kullanım alanları ile olası tehditlerini katılımcılarla paylaştı.
Daha sonra konuşan Deepzeka Bilişim Yazılım Teknoloji Şirketi’nden Dr. Saadin Oyucu tarafından ‘Yapay Zeka ile Türkçe Doğal Konuşma Sentezleme’ konulu sunum yapıldı. Oyucu sunumunda 2000li yılların başından itibaren istatiksel konuşma sentezleme sistemlerinin öne çıktığını belirterek bu sistemlerin detaylarını anlattı.
SAN Tourism Software Group’tan Özel Oytun Türkoğlu tarafından ise ‘Turizmde Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka’ konulu sunum gerçekleştirildi. Türkoğlu sunumunda turizmin geldiği noktayı ve yapay zeka ile turizm sektörünü etkileyen dijital trendler üzerinde durdu.
Daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecir Uğur Küçüksille tarafından ‘ChatGPT’nin Getirdiği Fırsatlar’ konusunda bilgiler verildi. Küçüksille, büyük dil modellerinin faydaları ve etkisi üzerinde durarak içerik oluşturmada verimlilik, bilginin erişilebilirliği ve insan dilinin anlamada gelişmeler konusunda detaylı bilgiler anlattı.
Ardından Olbia Bilişim Teknolojileri Şirketi’nden Yakup Küçüksaraç ‘Yeni Nesil İş Zekası’ ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Küçüksaraç veri toplama, veri saklama ile raporlama ve görselleştirme konuları üzerinde durdu.
TRK Teknoloji Şirketi’nden Dr. Kamil Topal tarafından ise ‘Yapay Zeka ile Finansal Özgürlük’ konusunda katılımcılara detaylı bilgiler aktarıldı.
Konferanslar serisi, Vali Türker Öksüz, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmesinin ardından son buldu.
Yorumlar (0)