MAKÜ’lü öğrencilerin iş ve meslek yaşamına öğrencilik dönemlerinde hazırlanmasına olanak tanıyan MAKÜ Kariyer Okulu, ilk mezunlarını verdi.
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, online olarak düzenlenen MAKÜ Kariyer Okulu mezuniyet programına katılarak öğrencilerle bir araya geldi.
Öğrencilerin, kariyer danışmanlığı hizmeti eşliğinde psikometrik ölçümler aracılığıyla kişilik özelliklerini, ilgilerini, iş değerlerini ve farklı kariyer alanlarının gereksinimlerini keşfetmeleriyle başlayan ve kariyer planları doğrultusunda mesleki becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayan MAKÜ Kariyer Okulu’ndan 91 öğrenci mezun oldu.
Kariyer Okulu ile ilgili çalışmalara 5 yıl önce başladıklarını ve emeklerinin karşılığını mutlulukla gördüklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Kariyer, daha çok insanların yaşamları süresince yaptıkları bir yolculuktur. Bu anlamda mesleki gelişim ve pratiklerin kişilerin iş hayatındaki başarısı üzerine odaklanıyor ama kariyeri sadece mesleki ya da akademik başarı olarak değil, yaşam başarısı ve yaşamı anlamlı kılan davranışlar olarak ifade ediyorum ve geniş anlamda da bizim iç huzurumuz ve mutluluğumuzu temin etmesi lazım diye düşünüyorum. Mutluluk kavramını da burada belki dinginlik demek lazım, sadece güldüğümüz neşelendiğimiz ve sevinçlerimiz değil hüzünlerimizi de insanın yapısında olan ruh dengemizin alt ve üst sınırları içerisindeki bir dinginlik hali, huzur hali olarak ifade ediyorum, kariyerden anladığım bu. Ama tabi üniversite öğrencilerimiz mezun olduktan sonra okul aşamasında mezuniyetten sonra mesleki, sosyal ve aile hayatında gibi birçok parametrede yaşamda daha hareketli ve kendilerini iyi ifade ettikleri bir düzlemde çalışmalar, hayat pratikleri gerçekleştirecekler. Biz burada eğitim ve iş hayatına geçiş noktasında bir tür köprü görevi görerek onları daha hızlı iş hayatıyla buluşturma noktasında dar anlamda bir sorumluluk üstlendik. Genç öğrenci arkadaşlarımıza yeniden vurgu yapmak istiyorum; klasik dünyadaki kariyer bakış açısı bizi aldatmasın. Mutlak başarıya odaklanmış kişiler genellikle iki şeyi ihmal eder. Mutlak başarıdan kastettiğim akademik, teknik ve iş hayatındaki başarıdan bahsediyorum. İhmal edilen ilk şey, kişi kendini ihmal eder, kişisel gelişimini, ruh gelişimini ve aile gelişimini ihmal eder. Sürekli fedakârlık yapmak durumunda bırakır kendisini. İkinci ihmal edilen şey ise çözüm odaklı olunması gerekiyor. Yani sosyal sistemde kariyer odaklı bir insan etrafındaki insanlara ya da rakiplerine karşı daha acımasız davranabilir. Bu iki nokta klasik kariyer teorilerinin esasında handikaplarıdır. Bunları yönetmemiz gerekiyor. Başarısızlığı ben de sevmem. Çok çalışmak, hedefler koymak, hedef odaklı zaman planlamaları yapmak önemlidir. Hedeflerimiz olacak. Bu hedeflere ulaşmak için kısa, orta ve uzun dönemde birtakım uygulamalarımız olacak. Şu an diplomalar hazırlanmış ve imzalanmış durumda herkese hayırlı uğurlu olsun. Kariyer Okulu, 5 yıl önce çalıştığımız, planladığımız ve önemine inandığımız bir projeydi. Üniversite öğrencilerimiz bakımından hayat yolculuğunda çok büyük bir anlam ifade ettiğini düşündüğümüz için bu anlamda önemli çalışmalar yaptık ve bunun etkilerini öğrencilerimiz hayatları boyunca görecekler. Gördüklerinde diyecekler ki iyi ki biz bu programa katılmışız. Bizim açımızdan da başladığımız işi bitirmek adına önemli bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Mezuniyet programı kapsamında Rektör Korkmaz, öğrencilere mezuniyet belgelerini elektronik ortamda ulaştırdı. Rektör Korkmaz, MAKÜ Kariyer Okulu’nu dereceyle tamamlayan öğrencileri başarılarından dolayı tebrik ederek, öğrencilere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserini hediye etti.
2019-2020 bahar yarıyılında 250 öğrencinin başvurduğu, 100 öğrencinin kabul edildiği Kariyer Okulu’nda eğitim sürecince 49 saatlik 13 eğitim ve 9 kariyer söyleşisi gerçekleştirildi. Eğitimlere devam koşulunu sağlayan ve tüm eğitimleri kapsayan başarı değerlendirme sınavından 70 ve üzeri puan alan 91 öğrenci mezun olmaya hak kazandı.
Yorumlar (0)