Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Burdur ziyaretleri kapsamında MAKÜ Konferans Salonunda sektör temsilcileri ile bir araya geldi. İlimizdeki tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin ve il protokolünün geniş katılım sağladığı toplantıya MAKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Durmuş Acar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi toplantıda yaptığı konuşmasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin hayvancılık alanında yürüttüğü önemli bir projesine de özel yer verdi. MAKÜ’nün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından program sahibi olarak akredite edilen Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Standartlarının Belgelendirilmesi Programından övgüyle bahsederek bu program kapsamında Burdur’daki Süt Sığırcılığı İşletmelerine hibe desteği verileceğinin müjdesini verdi.
Bakan Kirişçi konuşmasında; MAKÜ’nün TÜRKAK tarafından “ulusal düzeyde akredite edilebilir program” onayı almasının önemli olduğunu aktararak; “Burdur’un ekonomisinin yüzde 40’ı sütle ilişkili olduğundan buna biz çok önem veriyoruz. Bu çerçevede de bizim TÜRKAK tarafından akredite olmuş üniversitemizin, Burdur’umuzun bu güzide üniversitesinin akredite olmasıyla birlikte müşterek bir çalışma başlattık. Bu çalışma çerçevesinde de biz istedik ki, süt sığırcılığı işletmelerini A, B, C diye kategorik olarak sınıflandıralım ve bu sınıflandırmada bu proje kapsamında üniversitemiz tarafından belirlenen eksiklikler neler? Çünkü bizim amacımız bütün işletmelerin A sınıfı işletme olması. Yani C ise B, B ise A’ya lig atlasın istiyoruz. Ama bu lig atlatma işini üniversitemizin yapacağı çalışmalar ortaya koyacak. Biz burada üniversitemize 5 milyon liralık bir destek sağladık. Bu 5 milyon liralık destek çerçevesinde Allah'ın izniyle üniversitemizin bu eksiklikleri belirlenen işletmelerin her birinin yukarı doğru nasıl tırmandığını da birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
İlk kez Bakan Kirişçi tarafından sektöre duyurulan bu proje kapsamında; ilimizde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmeleri kalite standartlarının tespit edilip belgelendirilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruda bulunacaklar. Başvuruda bulunan işletmeler MAKÜ belgelendirme programı çerçevesinde bağımsız değerlendirici uzman akademisyenlerce yerinde incelenerek işletme hakkında bir rapor düzenlenecek. Düzenlenen raporda ilgili işletmenin A, B, C ya da Aday Çiftlik olarak tanımlanması yapıldıktan sonra bir üst sınıfa yükselmesi noktasında giderilmesi gereken yapısal eksiklikler tespit edilecek. Her işletmeye özel düzenlenecek rapor doğrultusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilgili işletmenin bir üst sınıfa yükselmesi noktasında %80’e varan oranda hibe desteği verilecek. Proje ile her işletmenin standartlarının üst sınıflara yükseltilmesinin desteklenmesi ve mümkün olduğunca tüm işletmeleri A sınıfı işletme düzeyine ulaştırmak amaçlanıyor.
MAKÜ’nün uzun zamandır üzerinde çalıştığı çok sayıda projeden sadece biri olan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Belgelendirilmesi projesi yaklaşık üç yıldır süren çalışmalar neticesinde TÜRKAK tarafından akredite edilmişti. Geçtiğimiz aylarda Süt Sığırcılığının yanı sıra küçük baş sürüler için de “İyi Sürü” belgesi verme konusunda da akredite edilen MAKÜ’nün bu çalışmasının doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek sistemine dahil edilmiş olması büyük önem taşıyor. Bu karar, MAKÜ’nün 5 yıldır büyük bir özveriyle yürüttüğü hayvancılık projelerinde kritik bir eşiğe gelindiğini göstermesi ve önümüzdeki günlerde başka projelerin de devlet politikalarına yansıyabilmesi hususunda umut verici bir gelişme.
Yorumlar (0)