Malatya

Malatya'da Hayvancılık Sektöründe Çoban Sorununa Çözüm Aranıyor

Son dönemlerde hayvancılıkta yaşanan çoban sorununa ilişkin çözüm adına girişimlerin sürdüğünü belirten Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığını söyledi.

Malatya'da Hayvancılık Sektöründe Çoban Sorununa Çözüm Aranıyor

MALATYA (İHA) - Son dönemlerde hayvancılıkta yaşanan çoban sorununa ilişkin çözüm adına girişimlerin sürdüğünü belirten Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığını söyledi.
Birlik binasında Malatya’da tarım ve hayvancılık alanında değerlendirmelerde bulunan Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yetiştiriciler olarak sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle 25 ila 35 bin ücretle çalıştırmak üzere çoban bulunamadığını söyledi.
Çobanlığın zor bir iş olduğunu ifade eden Akın, “Yemesi, içmesi ve barınması üretici tarafından karşılanmasına rağmen çoban bulunamamasının yegâne sebebi, sosyal güvencelerinin olmaması ve sosyal ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamamasıdır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa Dünya Bankası destekli ‘Mera Islah Projesi’nin 30 milyon TL bütçeyle hayata geçirileceğini de ifade eden Akın, “Tarım ve hayvancılığın önemini her gittiğimiz yerde vurguluyoruz. Bürokratlarımıza masa başında değil de sahada alınacak kararların istişare edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanında sorun ve taleplerimizi ilettik. Asıl amacımız, Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının artması. Malatya’da yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 7,5 küçükbaş hayvancılığın düşmesiyle ilgili problemlerin bir an önce çözülmesini talep ettik. Küçükbaş hayvancılığın meziyetli bir iş olmasından dolayı başta çobanlık olmak üzere sorunların çözülmesi için çalışma bekliyoruz. Malatya’mızda da yerel yöneticilerin özellikle küçükbaş hayvancılığa, tarıma ve diğer konulara destek olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çoban sorununun çözülmesi noktasında mültecilerin üretime yönlendirilmesiyle ilgili bir çalışmanın olduğuna da dikkat çeken Akın, “Farklı ülkelerden gelip, burada yaşayan insanların üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığı bizlere söylendi. İşletmelerle en az üç yıl sözleşme yapılması planlanıyor. Resmi anlamda yapılacak sözleşmeyle her şey kayıt altında olacak. Bununla ilgili mevzuat çalışmaları yapılıyor. Üreticilerimizin en büyük sorunlarından birisi çoban konusu bu noktada da gerekli çalışma yapılıyor. Çobanların sosyal güvencesinin olmasıyla ilgili de talepte bulunduk. Aile işletmelerindeki kadın çobanlarımıza yönelik sosyal ihtiyaçların karşılanmasını istedik” diye konuştu.
Sadece mülteciler değil çobanlık yapmak isteyen herkesin bu işe entegre olabileceğini ifade eden Akın, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve uyruğu farklı olan vatandaşlar için yasal bir çalışma yapılıyor” dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Türkiye’nin İlk Yerli Embriyo Transfer Merkezi MAKÜ’nün Hayvancılıkta Öncü Rolü
Bölgesel

Türkiye’nin İlk Yerli Embriyo Transfer Merkezi MAKÜ’nün Hayvancılıkta Öncü Rolü

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Türkiye'nin ilk yerli embriyo transfer merkezi olarak, yüksek verimli ve üstün genetik özelliklere sahip hayvanlar üretiminde öncü çalışmalara imza atıyor.

İŞKUR’dan Aldığı 240 Bin TL Hibe ile Hayvancılığa Başlıyor
Bölgesel

İŞKUR’dan Aldığı 240 Bin TL Hibe ile Hayvancılığa Başlıyor

Burdur’un Ağlasun ilçesinde yaşayan Fadime YANGEL, İŞKUR’un "Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği" kapsamında aldığı 240 bin TL destekle küçükbaş hayvancılığa adım atıyor. Projeye göre hayvanları 3 yıl boyunca sigortalı olacak ve satılamayacak.

Antalya Burdur Isparta'yı kapsıyor! Düzenleme ile değiştirildi
Bölgesel

Antalya Burdur Isparta'yı kapsıyor! Düzenleme ile değiştirildi

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı'nda yapılan yeni düzenleme ile küçük alanlarda da tarım ve hayvancılık faaliyetlerine olanak sağlanacak. AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, bu gelişmenin bölge ekonomisine katkı sunacağını belirtti.

Burdur’da Hayvancılıkta Yeni Dönem! 'Toplu Bakım ve Sağım' Projesi Başladı
Bölgesel

Burdur’da Hayvancılıkta Yeni Dönem! 'Toplu Bakım ve Sağım' Projesi Başladı

Burdur Akören'de hayvancılığı modernize edecek “Toplu Bakım ve Sağım Merkezi” projesi, küçük ve orta ölçekli çiftçilere destek olacak. Üretim verimliliği ve kırsal kalkınmada yeni bir model oluşturuluyor.

Erzincan'da çadıra sığdırılan hayatlar
Bölgesel

Erzincan'da çadıra sığdırılan hayatlar

Küçükbaş hayvanları için yılın farklı dönemlerinde yer değiştirmek durumunda kalan, çadırlarda yaşayan ve ömürleri adeta sürülerin peşinde geçen göçer aileler, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkândan mahrum bir yaşam sürmek zorunda kalıyor.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin küçük aile işletmelerine ziyaret etti
Bölgesel

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin küçük aile işletmelerine ziyaret etti

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Yaylabaşı mahallesinde hayvansal üretim gerçekleştiren küçük aile işletmelerini ziyaret ederek, üreticilerle görüştü.