Meme Kanserinde Erken Teşhisin Yolu Kendi Kendine Muayeneden Geçiyor

Doktor muayenesinden laboratuvar hizmetlerine, evde bakımdan fizik tedavi ve rehabilitasyona, ihtiyaç duyduğunuz tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiren Bir Adım Sağlık'ın Genel Müdürü Ayşe Şengel, devamı haberimizde...

Meme Kanserinde Erken Teşhisin Yolu Kendi Kendine Muayeneden Geçiyor

 

 Doktor muayenesinden laboratuvar hizmetlerine, evde bakımdan fizik tedavi ve rehabilitasyona, ihtiyaç duyduğunuz tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiren Bir Adım Sağlık'ın Genel Müdürü Ayşe Şengel, Meme Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle kadınlarda en fazla görülen kanser türünün meme kanseri olduğunun altını çiziyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin önemine dikkat çeken Şengel, kadınların düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerektiğini hatırlatıyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020'de dünya genelinde her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşti. Türkiye Kanser İstatistikleri 2020 verilerine göre erkeklerde en yaygın görülen ilk 5 kanser türü akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanser, mesane kanseri ve mide kanseri iken, kadınlarda en yaygın görülen ilk 5 kanser türünde ilk sırada meme kanseri yer alıyor. Meme kanserini sırasıyla tiroid kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve rahim kanseri takip ediyor. Bir Adım Sağlık Genel Müdürü Ayşe Şengel, Meme Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle meme kanserinin teşhisinde erken tanının önemine dikkat çekiyor. Kadınların belirli aralıklarla kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğinin altını çizen Şengel, muayene için en uygun zamanın adet gördükten sonra 5-7 günler olduğunu söylüyor.

 

İdeal muayenenin ayakta, ayna karşısında, yeterli ışığın olduğu bir ortamda yapılması gerektiğini hatırlatan Bir Adım Sağlık Genel Müdürü Ayşe Şengel, gözle yapılan kendi kendine meme muayenesinin aşamalarını şöyle anlatıyor: "Önce kollarınızı vücudunuzun yan tarafında serbeste bırakıp iki yana dönerek memelerin boyutlarını, simetrisini, rengini ve şeklini kontrol edin. Meme başlarına, buradaki derinin rengine özellikle dikkat edin, koltuk altına bakarak iki meme arasında fark olup olmadığını ya da normalde olmayan bir oluşum bulunup bulunmadığına bakın. Sonra kollarınızı yukarı kaldırdıktan veya her iki kolunuz başınızın arkasındayken aynı adımları tekrarlayın. Gözle yaptığınız muayenenin ardından elinizi belinize, leğen kemiklerinizin üzerine bastırın. Öne doğru eğilip memelerinde deride bir çekinti ya da çökme olup olmadığını kontrol edin."

 

Elle muayene de en az gözle yapılan muayene kadar önem taşıyor. Elle muayenede memenin kendisini, meme başlarını, koltuk altı ve meme altı bölgelerini kontrol etmek gerektiğinin altını çizen Şengel, "Elinizin üç orta parmağının yastık bölümleriyle göğsünüzde küçük dairesel hareketler çizerek muayene edin. Köprücük kemiğinden başlayarak tüm meme bölgesini kontrol edin. Meme başını sıkarak akıntı var mı diye bakın. Herhangi bir dolgunluk ya da kitle varsa doktorunuzla bağlantı kurun. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır" diyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak’ta meme kanseri farkındalığı! Anlamlı yürüyüş düzenlendi
Etkinlik

Bucak’ta meme kanseri farkındalığı! Anlamlı yürüyüş düzenlendi

Burdur’un Bucak ilçesinde meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Bucak Sağlık Meslek Yüksekokulu ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün öncülüğünde farkındalık yürüyüşü yapıldı.

Meme kanseri farkındalık ayı Akdeniz Üniversitesi'nde 1700 hasta tedavi edildi
Bölgesel

Meme kanseri farkındalık ayı Akdeniz Üniversitesi'nde 1700 hasta tedavi edildi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, son 6 ayda Meme Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi'nde tedavi edilen hasta sayısının bin 700'e ulaştığını bildirdi.

Meme kanserinde erken evrede tam şifa mümkün
Sağlık

Meme kanserinde erken evrede tam şifa mümkün

Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Detaylar haberimizde..

Akdeniz Üniversitesi   Organ Nakli  alanlarında ilk olarak yaptıkları başarılı çalışmalarını Kurultaya taşıdılar
Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli alanlarında ilk olarak yaptıkları başarılı çalışmalarını Kurultaya taşıdılar

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin 46’ncı Ulusal Kurultayı Antalya’da düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın da konuşmacı olarak katıldığı kurultay neler ele alındı

Meme kanserine karşı beslenmede 10 öneriyi sıraladı
Sağlık

Meme kanserine karşı beslenmede 10 öneriyi sıraladı

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sena Nur Doğan, dünyada kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserine karşı beslenmede 10 öneriyi sıraladı. Detaylar haberimizde..

Meme kanseri farkındalık ayı: Erken teşhisin önemi ve önleyici tedbirler
Sağlık

Meme kanseri farkındalık ayı: Erken teşhisin önemi ve önleyici tedbirler

Türkiye'de her yıl 60 bin meme kanseri vakası olduğunu vurgulayan Denizli Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yunus Acar, önemli uyarılarda bulundu.