Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar öncülüğündeki yönetimin öğrenci projelerine destek vereceğinin altını çizerek “Öğrenciler arasında proje konusunda farkındalığın artması çok önemli. Gelişebilmek için üretmek, üretmek için de fikirlerimizin olması gerekiyor” dedi.
Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Elçisi Dr. Simay İnce tarafından TTO elçilerine yönelik olarak '2209 Projeleri ve Mersin Üniversitesi' başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumun gerçekleştirildiği Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (MEİTAM) gerçekleştirilen TTO Elçiliği toplantısına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve TTO Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, MEİTAM Müdürü Prof. Dr. Aylin Döğen TTO Koordinatörü Abdi Kurt, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Sorumlusu Ramazan Duman ve TTO elçileri katıldı.
Türkiye’de ilk kez geliştirilen, gönüllülük üzerine ve dinamik bir yapıya sahip olan TTO elçiliği kavramı ile üniversite içinde diğer ulusal ve uluslararası projeler ile birlikte özellikle 2209-A ve B gibi projelerin yaygınlaşması da amaçlanıyor.
“Proje tecrübeniz ileride sizin girişimci ve inovasyon yönünüzü geliştirecektir”
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar’ın, 2025 yılından itibaren 10 ve üzeri ön lisans ve lisans öğrenci projesi desteği alan birimlere 100 bin TL destek sağlanacağına yönelik açıklamasını hatırlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, bu açıklamanın motive edici olduğunu söyledi. Öğrencilerin projelere başvuru kabul edilme oranının düşük olmadığını vurgulayan Öztürk, öğrenciler arasında proje konusunda farkındalığın artmasının çok önemli olduğunu, gelişebilmek için üretmek, üretmek için de fikirlerin olması gerektiğine değindi. Öztürk ayrıca “Başarılı olmanın en büyük sırlarından biri ısrarcı olmaktır. Sizler proje konusunda hocalarınıza ‘Böyle bir fikrim var’ şeklinde ısrarcı olun. Proje tecrübeniz ileride sizin girişimci ve inovasyon yönünüzü geliştirecektir” diye konuştu.
“Araştırma ve öğretim görevlileri de akademik danışman olabilir”
TTO elçisi Dr. Simay İnce ise gerçekleştirdiği sunumda 2209-A ve 2209-B projelerine yönelik detayları paylaşırken, 'İstatistikler ve Neler Yapılmalı?' konuları hakkında da bilgi verdi.
İnce, “2209-A projesi, üniversite öğrencileri araştırma projeleri destekleme programıdır. Destek süresi en fazla 12 ay, destek miktarı da 9 bin TL’dir. 2209-B ise üniversite öğrencileri sanayiye yönelik araştırma projeleri destekleme programı olup destek süresi en fazla 12 ay ve destek miktarı da 12 bin TL’dir. Bu programda ayrıca akademik ve sanayi danışmanları için proje başına bin TL destek verilmektedir” ifadelerini kullandı.
Proje başvurularının nisan ve eylül dönemi olmak üzere iki dönem olarak internet üzerinden gerçekleştirildiğini ifade eden konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Proje başvurularında dikkat edilmesi gerek önemli hususlar var. Türkiye’de lisans veya ön lisans derecesi veren bir programda kayıtlı olmak gerekiyor. Bir projede en fazla bir akademik danışman yer alabilir. Aynı dönem içinde bir akademik danışman en fazla 5 projede görev alabilir. Öğrenci aynı dönemde birden fazla başvuru yapamaz. Öğrenciler programa bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri proje yürütücüsü olarak onlara karşı sorumludur. Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir. Açık öğretim ve hazırlık sınıfı öğrencileri başvuramazlar. Araştırma ve öğretim görevlileri de akademik danışman olabilir.”
Toplantı, üniversite içerisinde 2209-A ve 2209-B projelerinin sayısının arttırılmasına yönelik olarak bir eylem planının geliştirilmesi konusunda ortak karar alınmasıyla sona erdi.
Yorumlar (0)